Kafein haberleri sayfasında Kafein hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3205 Kafein haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fransa'da yapılan bir araştırma, düşük kafein tüketiminin hafıza problemleriyle ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığını ortaya koydu. 70 yaş üzerindeki katılımcılarda, günde 200 miligramdan az kafein alanların Alzheimer teşhisi alma olasılığının yaklaşık 2,5 kat daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmada, kafeinin ne zaman ve nasıl tüketildiğinin nörolojik işleyiş üzerinde önemli etkileri olduğu vurgulandı.
#AlzheimerYıllar önce ‘Çocuklar çay-kahve içmez, içersen büyüyemezsin, küçük kalırsın’ diyen büyüklerimiz haklı mıydı? Galler’de, çocuklar için zararlı olduğu gerekçesiyle kafein içeren yiyecek ve içeceklerin 16 yaşından küçüklere satışının yasaklanması için yasa teklifi verilmesi tartışma konusu oldu. Biz de konunun uzmanlarına sorduk
#SağlıkBir tarafta iklim değişikliği ve kur dalgalanmalarıyla yükselen fiyatlar, diğer tarafta tüm dünyada sayısı her geçen gün artan kahve dükkânları, bu işi sanat olarak gören barista’lar... Ve kahvenin önemli bir sosyalleşme aracı olarak da hayatımıza entegrasyonu… Peki, tutkunu olduğumuz kahvenin yerini doldurabilir miyiz dersiniz?
#KahveSon yıllarda kafein tüketimi gözle görülür bir artış sergiliyor. Öyle ki çoğumuz güne mutlaka bir bardak kahve ile başlıyoruz. Bunda gurme kahvelerin popülaritesinin artmasının da payı büyük. Kahve dükkanları sürekli çeşitlerine bir yenisini eklerken, teknolojinin ilerlemesi ve pandemi süreciyle de birlikte kahve makineleri neredeyse günlük kafein ihtiyacımızın hepsini karşılamaya yetiyor. Peki bu kadar kahve tüketen bir toplum olarak, her gün kahve içtiğinizde vücudunuzda ne gibi değişikliklerin olduğunu bilmek ister misiniz? İşte yapılan araştırmalara göre kafeinin vücudumuza olumlu ve olumsuz etkileri…
#KafeinHamilelikte tüketilen aşırı kafeinin anne karnındaki bebeği etkilediği gibi çocuğun dünyaya geldikten sonraki yaşamında da olumsuz etkilere yol açabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Latif Celal Küpelioğlu, “Sürekli kafein tüketimine maruz kalan bir gebenin bebeği dünyaya geldikten sonra hayatının orta dönemlerine kadar obezite problemi yaşayabilir” dedi.
#HamileKafein günlük hayatta tükettiğimiz; çay, kahve, kola, kakao gibi ürünlerin içerisinde yer alıyor. Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Kafein bizi yatıştıran, sakinleştiren 'Adensin' adli bir hormonu etkisiz bırakır. Kahve ile canlanmamız ve aynı zamanda uykumuzun kaçmasının nedeni budur.
#Kafein NedirHer sabah kokusu ve lezzetine sarıldığımız kahvenin, ayılmak ve güne başlamak için bize kazandırdığı enerjiden daha fazla faydası olabilir. Yapılan son bilimsel araştırmalar kahvenin faydalarının düşündüğümüzden fazla olduğunu ortaya koyuyor.
#Kahve İçmenin FaydalarıHepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralDiyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
#RamazanRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#BeslenmeÖzellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin Ramazan süresince ve sonrasında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Evrengül, oruç tutan kişilerde beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı.
#1Dünya değişiyor, güzellik algısı dönüşüyor, peki ya sen? Yenilenme fikri korkutuyor mu seni. Belki de nereden başlayacağını bilmiyorsun. İçten dışa güzellik yolculuğunda yenilenmekten korkmayan, değişime ayak uyduran kadınlar için bir bakım rutini oluşturduk: S’hevec’in yenilenen yüzüyle tanışmaya hazır mısın?
#Sponsorlu İçerikMenopozun neden olduğu biyolojik ve psikolojik değişikliklerin kadın yaşamında önemli bir değişim noktası olduğunu dile getiren Op. Dr. Çiğdem Karas, menopozal yakınmaların, kişinin günlük yaşamını ve iş hayatını önemli ölçüde etkilediğini belirterek menopozun sebep olduğu vazomotor semptomlar hakkında önemli bilgiler verdi.
#1Sevgili Hürriyet okurları... Tüp bebek tedavisi, çiftler için büyük bir umut kaynağı olmasının yanı sıra sabır ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Bu dönemde yapılan küçük hatalar, tedavinin başarısını etkileyebilir. Hem fiziksel hem de duygusal olarak dengede kalmak, tedavi sürecini daha sağlıklı geçirmenize yardımcı olur.
#Tüp BebekKış aylarında bağışıklık sistemimiz soğuk hava, kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirme ve azalan güneş ışığı gibi nedenlerle zayıflayabilir. Daha fazla kapalı ortamda bulunmak, mikropların bulaşma riskini artırır. Ayrıca D vitamini seviyeleri, güneş ışığı eksikliğinden dolayı düşebilir ve bu durum bağışıklık fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden kış aylarında bağışıklık sistemimizi desteklemek için daha dikkatli olmalıyız. Bunun için bir çoğumuz takviye gıdalara başvuruyor. Bağışıklığınızı desteklemek için kullandığınız gıda takviyelerinin yanlış seçimi veya yanlış kullanımı sağlığınıza daha çok zarar verebilir desem… Dengeli beslenmeden ve yeterli miktarda su tüketmeden, düzenli egzersiz yapmadan, yeterli uyumadan, stres yönetimini sağlayamadan sadece avuç avuç takviye tüketenleri buradan uyarmak istiyorum. Bilinçsizce tüketilen takviyelerin ölümcül sonuçları olabiliyor.
#Sponsorlu İçerikSosyal medyada “Yatmadan şunu iç”, “Sabah kalkar kalkmaz şu karışımları ye” gibi onlarca sağlıklı yaşam tavsiyesi sürekli ekranımıza düşüyor, ayrıca bir bakıyoruz ki herkesin de bu tavsiyelerle ilgili bir fikri mutlaka var. Ancak bunları sorgulamadan, uzmana danışmadan uygulamamak gerekiyor. Çünkü bize iyi gelmesi, başkasında da aynı etkiyi yapacağı anlamına gelmiyor. Hatta çok zararlı bile olabilir.
#SağlıkHayatın temposu hızlandıkça kaygı hepimizin hayatının bir parçası oldu ancak onun kontrolü ele geçirmesine izin vermek zorunda değiliz. Kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, onunla başa çıkmanın etkili yolları mevcut. İşte bu süreci kolaylaştırabilecek bazı öneriler.
#KaygıyıSon zamanlarda hindiba bitkisini çok sık duymaya başladık. 'Sağlıklı çikolata' olarak da adlandırılan protein barların içinde sıklıkla karşımıza çıkan hindiba, şimdi de kahveye bir alternatif olarak yaygınlaşıyor. Hindiba kahvesi, kafeinsiz olmasıyla filtre kahveden ayrılıyor ve bu sebeple ‘daha sağlıklı’ olabileceği iddia ediliyor. Peki gerçekten öyle mi? Hindiba kahvesi, filtre kahveyi tahtından edebilir mi?
#Hindibaİnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#SağlıkGöteborg Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada Türk kahvesi sağlığa yönelik en zararlı ürünler arasında yer aldı. Türk kahvesinin en zararlı ürünler arasında yer alması mümkün olabilir mi? Her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen Türk kahvesi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanı tek tek anlattı
#Türk KahvesiTereyağı denince çoğumuzun aklına İskender kebabın üstüne dökülen ya da kızarmış ekmeğin üstünde eriyen enfes bir lezzet gelir. Sizce kahvenin içine atılan bir parça tereyağı kahveye nasıl bir tat verir? İşte çoğumuzun aklına asla gelmeyecek bu kombinasyon, birilerinin aklına gelmiş ve ortaya 'Bulletproof coffee' yani kurşun geçirmez kahve çıkmış. Oldukça popüler olan bu kahvenin yağ kaybına yardımcı olabileceği, enerji seviyelerini zihinsel berraklığı artırabileceği iddia ediliyor. Peki nedir bu kahveyi bu kadar özel kılan şey? İddialar doğru mu? Uzmanlar ne diyor?
#KahveBu yıl kadın pop yıldızları listeleri kasıp kavurdu. Türkiye’deyse genç jenerasyonun katalog müziğe olan ilgisi, ‘oldies’in yani ‘eskiler’in listeleri fethetmesini sağladı. Rap müzik Z Kuşağı ve genç milenyaller arasında güçlü varlığını sürdürdü. İşte, Spotify’ın Hürriyet Pazar’a verdiği özel bilgiler ve listeler eşliğinde 2024’ün müzik özeti.
#MüzikGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki Çayları