Korku her insan için olağan bir duygudur ancak bazı durumlarda bu duygu beklenmedik bir anda, ortada bir sebep yokken ve çok yüksek seviyelerde ortaya çıkabilir ve kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Genellikle ‘panik atak’ olarak bilinen bu durum bir korku atağıdır. Bu korku atakları panik bozukluğunun en önemli belirtilerinden biridir.
#Kadınlarda Panik Atak38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirRegl öncesi yaşanan ve kısaca PMS diye bilinen fiziksel, ruhsal ve davranışsal farklılıklar pek çok kadının yaşadığı ve bildiği bir durum. Ancak bir de bunun çok daha ağır bir versiyonu olan PMDD var ki kadınların çoğu ise bu hastalıktan mustarip olduğunun farkında bile değil... İşte uzmanlarımızın görüşleriyle PMDD hakkında bilmeniz gereken tüm ayrıntılar...
#SağlıkOp. Dr. Çiğdem Karas, ülkemizde her 10 kadından birininsorunu olan vajinismusuncinsel ilişki anında vajinagirişindeki kasların istem dışıkasılarak genellikle cinselilişkinin hiçbir şekilde gerçekleşememesi ya da son dereceacılı, ağrılı olması durumuolduğunu açıkladı.
#1Menopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Orta yaşlarda meydana gelen bu süreçte çeşitli şikayetlerde ortaya çıkabiliyor. Peki menopoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler...
#MenopozMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozVajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe durumudur. Bu durum vajinanın girişindeki kasların ilişki esnasında aşırı ve istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu kasılmaya bağlı vajinal giriş geçici olarak daralır yada kapanır, cinsel ilişki mümkün olmaz.
#VajinismusKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#PandemiKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#Doç. Dr. Bülent YaşarMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#SağlıkEndişe veya yoğun korku dalgalanması olan panik atak; çarpıntı, terleme, boğulma hissinin eşlik ettiği, beklenmedik bir anda gerçekleşen ve size kendinizi çaresiz hissettiren bir durumdur. Panik atak durumunda beden ve zihin kontrolünü kaybetme korkusunun yaşandığını ve genellikle kalp krizi geçirildiği veya ölündüğünün düşünüldüğünü belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Toplumda her 75 kişiden birinde panik atak görülür. Kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık iki kat daha fazla görülüyor. Başlangıç yaşı genellikle 20'li yaşlar olsa da yaşamın her döneminde görülebilir” açıklamasında bulundu.
#Panik AtakPanik atak, tıbbi ortamlarda en sık karşılaşılan anksiyete bozukluğudur. Panik atak belirtileri cinsiyetler arasında da farklılık sergileyebilmektedir. Bir çalışmada kadınlarda solunum sistemine ait belirtilerin daha çok saptandığı bildirilmiştir. Diğer ruhsal rahatsızlıklarda olduğu gibi panik bozukluğun etiyolojisinde ruhsal ve biyolojik etkenler birlikte etkileşerek rol oynamaktadırlar. Peki, panik atak nedir, panik atak belirtileri neler? Panik atak krizi ne demek?
#Panik Atak NedirPanik atak, ani başlayan ve korku, sıkıntı, endişe gibi duyguları içinde barındıran ruhsal bir problemdir. Erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür. Peki, panik atak semptomları nelerdir, panik atak nasıl tedavi edilir? Konuyla ilgili merak edilenleri Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar anlattı.
#Panik Atak BelirtileriBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir. Peki beyin yorgunluğuna karşı neler yapılabilir?
#BeyinÇeşitli davranış araştırmaları, beyindeki bazı cinsel farklılıkların daha bebek ilk nefesini almadan ortaya çıktığını göstermektedir. Yıllar boyunca, davranış bilimciler konu oyuncak seçimine geldiğinde kız ve erkek çocukların farklı eğilimler gösterdiğini kanıtlamışlardır.
#BeyinVajinismus, ülkemizde her 10 kadından birinde görülüyor. Vajina girişi çevresindeki kaslar, cinsel ilişki sırasında kasılıyor ve birliktelik ağrılı ya da imkansız bir hale geliyor. Peki, vajinismus neden oluyor, nasıl tedavi ediliyor? Kadının korku ve kaygılarından dolayı ilişkiye izin vermemesi olarak tanımlanan vajinismus hakkında merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Op. Dr. Dilek Öcal anlatıyor.
#Vajinismus TedavisiTerleme vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyon. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında vücudun normal ısısının korunabilmesi için ter bezleri beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor.Aşırı terlemenin altında bir hastalık yatabileceği için mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor” uyarısında bulunuyor. Peki hangi hastalıklar vücudu aşırı terletiyor? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek karda kışta bile terleten 7 hormonal bozukluk ve metabolizma hastalığını anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Hormonal BozuklukTerleme vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyon. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında vücudun normal ısısının korunabilmesi için ter bezleri beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor, bunun sonucunda da terleme gelişiyor Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek karda kışta bile terleten 7 hormonal bozukluk ve metabolizma hastalığını anlattı…
#Genel SağlıkUzun süreli (kronik) ağrıya neden olan önemli rahatsızlıklardan biri olan kulunç hakkında konuşan Dr. Ahmet Çapar, “Her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmayan kulunç ağrıları, doğru tedavi yöntemleri giderilebilir” dedi.
#Kulunç