Çalışan kadınların doğuma ilişkin izin ve haklarıyla ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ''Bizim için doğum yapan kadın hem mübarek annelik görevini yerine getiriyor hem de aslında vatani görevini yapıyor. Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir ve doğum süresi o yüzden memuriyetten sayılacak'' dedi.
#Başbakan DavutoğluÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor?
#Çalışan AnneÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Zira çalışan anneler okul sürecinde her zaman fiziksel olarak çocuklarının yanında olamayabiliyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor? İnsan hikayeleri, araştırma sonuçları ve uzman yorumlarıyla bu konuyu mercek altına aldık...
#Bir Sorudan FazlasıYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#Lohusalık“Ev işi, dünyanın en zor işi” demiş oyuncu Seda Bakan. Ne yalan söyleyeyim tespit gibi tespit! Hatta son zamanlarda duyduğum en doğru söz. Zira doktor da olsan oyuncu da olsan fark etmez günün sonunda o ev işi hep kadına kalıyor. Bizim gibi ataerkil toplumlarda eşinin, partnerinin ne kadar iyi eğitimli olduğundan bağımsız (ki en iyisi bile ya yemek yapmanı bekliyor ya da çocuğun bakımını sana yıkıyor) ‘ev işi’ kadının alınyazısı, yapmakla mükellef olduğu bir görev. Ve dahası ütüsü, bulaşığı, çamaşırı, tozu, süpürgesi, çocuk bakımı derken... Onca emek ‘E, ne iş yapıyorsun ki tüm gün evdesin zaten?’ denilerek hor görülüyor, saygı duyulmuyor. Kadınlarla konuştum: “En çok biz eziliyoruz ama gören yok! Belki bizi duyar da saygı duyarlar” diyorlar.
#Ev KadınlarıABD Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla 24 Haziran’da, kürtaj hakkı eyaletlerin kararına bırakıldı. Tüm ülkede kadınlar ayağa kalktı, karara karşı protestolar düzenlendi, dünyanın dört bir yanından kadınlar da bu eylemlere destek verdi. Kararın iptali için vekiller harekete geçti ancak bu gelişmelerin tüm dünyaya etkileri olacağı düşünülüyor. ABD’de yaşayan Türk kadınlara sorduk...
#Kürtaj YasağıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan, ”Böyle önemli bir günde, kadınların ve tabii çocukların, savaşlardan orantısız etkilendikleri gerçeğinin altını çizmek istiyorum. Gerek Ukrayna’da, gerek dünyanın birçok mazlum coğrafyasında savaşlar kadınların ve çocukların hayatlarını yok etmeye devam ediyor. Eğer kadınların hak ettikleri gibi insana yakışır bir hayat sürmelerini istiyorsak, önce savaşları durduralım" dedi.
#Emine ErdoğanSanofi, dünya genelinde yaklaşık 100 ülkedeki çalışanları ile, tıp pratiğini geliştirmeye kendini adıyor. Gücünü kapsayıcı kültürü ve sahip olduğu çeşitlilikten alan Sanofi, hem şirket içinde hem de toplum genelinde kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Sanofi Türkiye, Levant ve İran İnsan Kaynakları Direktörü Margaret Howson, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, şirketin fırsat eşitliği, kapsayıcılık ve çeşitlilik konusundaki sürdürülebilir hedeflerini paylaştı.
#Sponsorlu İçerikVodafone, Türkiye’de de 2025 yılına kadar kadın çalışan oranını yüzde 44’ten yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Türkiye Vodafone Vakfı'nın da kadınların güçlenmesi amacıyla hayata geçirdiği projelerle son 11 yılda 61 bine yakın kadına ulaşırken, toplam 8,7 milyon TL’lik yatırım yaptığı belirtildi.
#VodafoneAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, hayata geçirilen politikalarla kadın istihdamının 2021 Temmuz ayı rakamları itibariyle 9 milyonu aştığını belirterek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla, 2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılma oranı 2021 Temmuz döneminde yüzde 34'e yükseldi." dedi.
#Kadın İstihdamıAK Parti’nin yıllardır yaptığı uygulamalarla kadın emeğini destekleme konusunda önemli adımlar attığına vurgu yapan Vekil Emine Yavuz Gözgeç, Genel Merkez Kadın Kolları olarak başlattıkları “Kadın Emeği, Türkiye’nin İstikbali” Projesi ile tabana kadar ulaşıp 81 ilde kooperatif kuran kadınlar ile iş kurmayı düşünen kadınları buluşturarak girişimciliğe teşvik edeceklerini söyledi.
#BursaAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, mimar, avukat ve bankacıların yarıya yakınını, hakimlerin yüzde 46'sını, büyükelçilerin yüzde 25'ini, öğretmenlerin ise yüzde 60'ını kadınların oluşturduğunu belirterek, "Yükseköğretimde kadın akademisyen oranımız yüzde 45 seviyesinde. Bu AB ortalamasının tam 5 puan üstünde bir oran." dedi.
#Kadın GirişimcilikMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideVodafone Grubu, 4 yıl önce tüm dünyada kadın çalışanlara yönelik sunduğu 16 haftalık doğum izni uygulamasını her iki eşi de kapsayacak şekilde genişletti. Vodafone’un yeni global politikasıyla, eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn olan tüm çalışanlar, 16 hafta tam ücretli ebeveyn iznine sahip olacak. Vodafone çalışanları ayrıca, işe döndükleri tarihten sonraki ilk 6 ayda haftada 4 gün çalışıp tam ücretini alabilecek. Vodafone Grubu’nun yeni uygulaması, ilk kez Vodafone Türkiye tarafından hayata geçirilecek. Vodafone Türkiye, ebeveyn izni uygulamasını 1 Ocak 2020 itibarıyla başlatacak.
#VodafoneKadınların bebek sahibi olduktan sonra “doğum iznine” ayrılması konusunda kanun, çalışan yeni anneye, doğum izni sürecinde ve sonrasında bazı haklar tanıyor. Bu haklar çalışan kadının bağlı olduğu sigortaya göre de değişiklik gösteriyor.
#Doğum Borçlanmasıİlköğretim Kurumları ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, son hali ile merak konusu oldu. Yeni dönem başlarken merakla araştırılmaya başlanan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, geçtiğimiz aylarda son hali ile Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. İşte, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği hakkında son bilgiler
#Okul Öncesi YönetmeliğiBorsa İstanbul’da gongu kadın-erkek eşitliği için çalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, her türlü görünmez duvarları yıkmak için gongu çaldıklarını, kadınlara anneliğin kazandırdığı donanımı, sabrı, karar verme yetisini hiçbir işin bir arada kazandıramayacağını vurguladı.
#GazetehaberleriKendini güncelleme yeteneği, enerjisi, hayat iştahı ve öğrenme aşkı karşısında etkilenmemek mümkün değil. O hiç eskimiyor, yaşlanmıyor, aksine bence gün geçtikçe gençleşiyor.
#Yazarlar