Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkSon dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge AkgünDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney Kore6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#JaponyaBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANİzledikleri animeler, dinledikleri K-pop şarkıları nedeniyle ülkemizdeki pek çok genç mochi, ramen, bubble tea gibi tatlara ve Japon keklerine merak sardı. Bulut gibi hafif, yumuş yumuş, adeta ağızda dağılan bu özel keki, ayrıca Japon cheesecake ve pankeklerini evde nasıl yapıyorum, gelin anlatayım...
#UzakdoğuLondra’nın en popüler Uzakdoğu restoranlarından Roka, İstanbul’u sevdi. 1’inci yılını dolduran ve kendi müdavimlerini edinen mekânın başarısının ardında, markayla uzun yıllar yurtdışında çalıştıktan sonra İstanbul mutfağını kuran şef Suna Hakyemez var. Şefle iki şehrin hikâyesini ve menüdeki lezzetleri konuştuk.
#RokaKapısından girip yaşadığımız yerden, kafamızdaki iş güçten uzaklaştığımız, menüsünden isim seçmeyi eğlenceli bir tadım oyununa çevirebildiğimiz, zarif ama bir o kadar rahat ve konforlu bir restoran bulmak kolay mı? Bomonti’de yeni açılan Saku; servisi, ortamı ve lezzetleriyle işte tam da bunu yapıyor. Yetenekli şeflerinden bekleneni fazlasıyla karşılıyor...
#SakuYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriBu eğitim yılının ilk molası başladı. Hafta sonlarıyla beraber 9 gün sürecek ara tatili güzelleştirecek aktivitelere birbirinden lezzetli yemekler de dahil elbette. Yazarlarımız Didem Şenol Tiryakioğlu, Somer Sivrioğlu ve Gülay B. Altan çocuklarıyla birlikte gitmekten keyif aldıkları adresleri paylaşıyor.
#Didem Şenol TiryakioğluSoyadı ‘Seferoğlu’ olan Rizeli annesinden maceraperestliği ve sanatçı yönünü, ‘Özgür’ soyadlı babasından hür ruhunu ve 20 yılını geçirdiği Japonya’dan bizim onu tanıdığımız ‘Kato’luğunu almış… Türkiye’de çağdaş geleneksel sanatın öncülerinden, ‘mavi saçlı sultan’ Günseli Kato ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel sanat eğilimlerini konuştuk…
#Günseli KatoSoyadı ‘Seferoğlu’ olan Rizeli annesinden maceraperestliği ve sanatçı yönünü, ‘Özgür’ soyadlı babasından hür ruhunu ve 20 yılını geçirdiği Japonya’dan bizim onu tanıdığımız ‘Kato’luğunu almış… Türkiye’de çağdaş geleneksel sanatın öncülerinden, ‘mavi saçlı sultan’ Günseli Kato ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel sanat eğilimlerini konuştuk…
#Günseli Kato10 sene önce alışverişin, yemeğin, sergilerin, festivallerin, gece hayatının ortak adresiydi Beyoğlu. Son yıllarda şehrin kültür-sanat ve eğlence rotasının biraz dışında kalmıştı, müdavimleri buradan elini ayağını çekmişti. Ancak geçen eylülde kapılarını açan AKM, ardından hayata geçirilen festivaller, yeniden bölgeye gelen galeriler derken semt tekrar hareketlendi. Dorock XL, Jolly Joker gibi eğlence mekânları da Beyoğlu’na dönmeye başladı. Burayı özleyenler pek İstiklal’e çıkmasalar da arka sokaklardan eğlence mekânlarına geliyor, aynı şekilde sessizce geri gidiyorlar... Acaba bu değişim rüzgârını arkasına alan Beyoğlu tam da ‘bitti’ derken, küllerinden yeniden doğar mı?
#BeyoğluHer yıl merakla beklediğimiz ‘Gastromasa’nın zamanı geldi. Sektör profesyonelleri, yeme-içme meraklıları, genç şefler, gastronomi öğrencileri, kısaca dünyaca ünlü şeflerden ilham almak isteyenler bu buluşmayı kaçırmasın. Konferans yarın, Haliç Kongre Merkezi’nde...
#Gastronomi23 Temmuz - 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında, Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleşecek, Dünya’nın en büyük spor organizasyonu olan Olimpiyatlar için geri sayım başladı. Tokyo Olimpiyatları hey-ecan dolu müsabakalar kadar, kullanılacak yeni teknolojiler ile de fark yaratmaya aday… Normal şartlar altında geçtiğimiz yıl gerçekleşmesi gereken Olimpiyatlar, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıla ertelenmiş ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ertelenen tek olimpiyat ünvanını da almıştı…
#TeknolojiŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#Gazetehaberleri