Yaz gelince gözümüz yükseklerde oluyor. Şöyle efil efil esen rüzgâr eşliğinde buz gibi içeceğimizi yudumlayıp İstanbul’un eşsiz manzarasını doyasıya seyredeceğimiz mekânlar arıyoruz... Bu hafta jürimize yedi tepeli şehirde günbatımının tadını çıkarabileceğimiz, keyifle vakit geçirebileceğimiz en güzel terasları sorduk.
#İstanbulAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya MutfağıTopraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#Balkabağıİster doğum günü ister yıldönümü, özel günlerimizin vazgeçilmezi... Misafirliğe giderken ‘eli boş gitmek olmaz’ kaygısının da bir numaralı kurtarıcısı... Şimdilerde trendi sürekli değişen özel tasarım pastalar biraz daha moda olsa da pandispanyası yumuşacık, kreması bol klasiklerin yerini hiçbiri tutmuyor. Hakiki yaş pastanın en iyisi nereden alınır, jürimize sorduk.
#PastaAntakya’daki Güzelburç Tugay Kasap çok sevilen yöresel lezzetleriyle, üstelik içine meşhur Çınaraltı Künefe’yi de katarak artık Nişantaşı’nda. Menü sade ama yörenin ikonik lezzetlerini içerecek kadar da yeterli. Babagannuş, muhammara, nar ekşili ciğer, alinazik, güveçte Antakya sıkma peyniri, lahmacun... Başrol tepsi kebabının ama incecik soslu lavaşa sarıp dilimledikleri beyti de öyle böyle lezzetli değil.
#Ebru ERKESerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#KahvaltıJürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#Baklavaİstanbul’un her köşesi görenleri bir başka büyülüyor. Tarihi eserleri, caddeleri, sokakları... Ve elbette günbatımları... Yedi tepeli şehirde güneşi batırmak, bu büyüleyici anları hafızamıza kazımak için adres çok... Gün yavaş yavaş son bulurken gökyüzü anlatılması zor bir turuncuya bürününce ister Boğaz’ı seyredin, ister Haliç’i... Jürimize şehirde günbatımını izleyebileceğimiz en iyi adresleri sorduk.
#İstanbulFransız pastacılığının en incelik gerektiren, en narin ürünlerinden biri sufle. Biz yanında çırpılmış krema ve pudra şekeriyle birlikte gelen klasik halini genelde balıkçılarla özdeşleştirsek de lezzetlisini yapan mekân sayısı çok. Jürimize çikolatalı suflesi en iyi adresleri sorduk.
#SufleBayramlaşmaya giderken bir kutu güllü lokum götürmek âdettir. Misafirlere Türk kahvesi yanında ikram etmek içinse çifte kavrulmuş Antep fıstıklısı tercih edilir. Damlasakızlısı, kaymaklısı, nanelisi ve dahası... Lokum söz konusuysa herkesin favorisi farklıdır. Kültürümüzde özel bir yere sahip olan lokumun klasikleşen adreslerini jürimize sorduk.
#LokumÜlkenin üzerine bir kâbus gibi çöken, yüzyıllardır yaşanmamış şiddette gerçekleşen, çok büyük kayıplar verdiğimiz Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 34 gün geçti. Hepimiz biliyoruz ki bu zorlu dönemi aşmak, yaraların sarılmasını sağlamak hiç kolay değil.
#Müge AkgünZeytin nasıl işlenir, en kaliteli zeytinyağı nasıl elde edilir? Zeytinyağının sağlığımızla nasıl bir ilişkisi var, yemeğin lezzetini arttırmak için nasıl kullanmalıyız? ‘Derin Köklerin Meyvesi Zeytinyağı’, zeytin ve zeytinyağı hakkında bir başucu kitabı niteliğinde... Kitapta adaçaylı kuru fasulyeden zeytinyağlı enginar ezmesine, foccacia’dan levrek ceviche’ye şef Jale Balcı’ya ait pek çok tarif de var.
#ZeytinyağıKapadokya’ya ilk görüşte vurulan ne ilk ne de son kişiyim. Bir kez giden, vadiler arasında dolaşırken başka bir boyuta geçen birinin bu görsel şöleni unutması mümkün mü? Hele de son gidişimdeki gibi nisan ortasında karla uyanıp üç günde üç mevsimi birden yaşarsa...
#Müge Akgün