İtalyan mutfağı denince akla ilk gelen lezzetlerden olan İtalyan makarnası MasterChef jürisi Danilo Şef farkıyla yeniden en çok arananlar listesinde! Evde İtalyan makarnası yapma fikri bile mutfağı seven herkesi heyecanlandırmaya yetiyor. Salçalı, ıspanaklı gibi pek çok çeşidi olan İtalyan makarnası nasıl yapılır merak ediyorsanız, işte size İtalyan makarnası tarifi, yapımı ve çeşitleri…
#İtalyan Makarna ÇeşitleriGenellikle makarna için kullanılan al dente terimi özellikle İtalyan menülerinde sıkça rastlanıyor. Makarna ambalajlarının üzerinde de yazan al dente, makarnayı çok fazla pişirmeden servise çıkarmak anlamına gelmektedir. Peki, al dente nedir nasıl yapılır? Al dente makarna nasıl pişirilir? İşte, İtalyan usülü al dente makarna tarifi ve hazırlanışı.
#Al Dente NedirPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaMakarna, fazla vakti olmayanlar için en pratik yemeklerdendir. Ancak ev yapımı katkısız makarna yapmak başlangıçta biraz zaman alabilir. Yine de yaz sonu makarna hamuru hazırlayıp kış boyunca tüketebileceğiniz ihtimalini düşünürsek, bu kadar uğraşa değer gibi görünüyor. Peki, makarna hamuru nasıl yapılır, nasıl saklanır? Evde kolay makarna hamuru yapımı için püf noktaları…
#Makarna HamuruPatlıcan mutfakta, tatları kolayca emen ve bir dizi pişirme tekniğine uyum sağlayan boş bir tuval görevi görür. Izgarada pişmiş, közlenmiş, kızartılmış veya haşlanmış olabilir… Her yöntem lezzetinin farklı bir yönünü vurgular. Bu da şeflerin çeşitli tat profilleri denemelerini teşvik eder...
#PatlıcanAdını ünlü İtalyan besteci Bellini’nin eserinden alan ‘pasta alla norma’, bu mevsimin en güzel patlıcan ve domatesleriyle hazırlanan, koyun sütünden ricotta’yla taçlanan bir lezzet patlaması! Orijinal tarifini ve bu nefis yemeği yaparken dikkat etmemiz gerekenleri tüm incelikleriyle anlatacağım.
#Pasta Alla NormaMaharetli ellerin hazırladığı taze makarnalar benim için gerçek lezzettir. Sardunya’da iki kat hamur arasına ricotta peyniri, ıspanak, limon kabuğu ve safranlı bir harç konur; Abruzzo’da bu dolgu ricotta peyniri, şeker ve tarçından oluşur. Mantı gibi, yapılışı bölgeden bölgeye değişen ravioli, damak tadımıza hitap eden saf bir şiir gibi...
#RavioliMakarnanın çeşitlerinden biri olan ravioli, İtalyan mutfağında geleneksel bir yiyecektir. Genellikle farklı boyutlarda ve şekillerde olan ravioli sebze, yumuşak İtalyan peyniri, peynir, et veya balık ile dolduruluyor. Ravioli, genellikle et suyunda veya sosla servis edilir. Peki, ravioli nedir, nasıl yapılır?
#Ravioli NedirDört peynirli Niyokki (gnocchi) tarifi, özellikle MasterChef yarışmasında icra edilmesinin ardından pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. İtalyan mutfağının öne çıkan yemeklerinden birisi olan 4 peynirli niyokki, patates ve makarnanın bir araya gelmesi dolayısıyla dikkatleri üzerine topluyor. Peki, dört peynirli niyokki nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Dört Peynirli NiyokkiBeslenme alışkanlıklarımız her yıl biraz daha değişiyor. Yepyeni ürünlerle tanışıyor, hep hayatımızda olanları daha fazla önemsemeye başlıyor ya da gerekiyorsa onlarla vedalaşıyoruz. Bu yılki en önemli trend, artan çevre hassasiyetiyle birlikte beslenirken artık sadece kendimizi düşünmememiz ve doğaya hiç olmadığı kadar önem vermemiz olacak.
#Mood-Foodİtalyan mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan ravioli, son yıllarda Türk mutfağına da girdi. Makarna hamurun dolgusundan olan ravioli aslında bir tür İtalyan mantısıdır. Bu lezzetin sofralarımızdaki normal mantıdan farklı et suyu ya da sosla servis edilmesidir. Peki, ravioli nedir? Evde ravioli nasıl yapılır? İşte, adım adım ravioli tarifi ve malzemeleri.
#Ravioli Nedir?İtalyan mutfağında lezzetli makarna tariflerinin olmazsa olmazı olan bolonez sos, son yıllarda Türk mutfağına da girdi. Makarnanın üzerine peynir ilavesi ile beraber konulan ve damakta enfes tat bırakan bolonez sos, pratik malzemelerle hazırlanıyor. Peki, bolonez sos nasıl yapılır? İşte, yapımı kolay bolonez sos tarifi...
#Bolonez Sos Nasıl Yapılır?Önümdeki koltukta Norveç Prensi ve Oslo Belediye Başkanı oturuyor. Her yer iş dünyası ve sivil toplum liderleriyle dolu. Nobel Barış Ödülü’nün verildiği bu salonda, birazdan Hamdi Ulukaya’ya (47) Barış İçin İş ödülü verilecek. Şirketini, fabrikalarını mültecilere açan, tek başına ırkçılara, ölüm tehditlerine kafa tutan, şimdi de iş alanında devrim çağrısı yapan bu Erzincanlı öncüyle Oslo’da buluştuk.
#Hamdi UlukayaUsta şeflerin tariflerinden eksik etmediği, keskin ve yoğun kıvamlı bir sirkedir, balzamik sirke. Yapılışı uzun süre ve emek isteyen, salata ve yemeklere bambaşka aromalar katan balzamik sirke nasıl yapılır? Balzamik sirke nedir? Balzamik sirke nerelerde kullanılır? Evde balzamik sirke nasıl yapılır? Bu soruların bütün cevapları bütün detaylarıyla hemen aşağıda…
#Balzamik Sirke Nasıl YapılırKüçük parçalara ayrılmış hamur parçalarını suya atıp pişirmeyi ilk kim icat etti bilinmez ama bugün makarna deyince akla İtalya'nın geldiği şüphesiz. İtalyanlar da makarna meselesini çok ciddiye alıyor. Yemek sitelerinde yer alan bazı makarna pişirme hilelerine çok sinirlenip altına eğlenceli yorumlar yazan İtalyanlar ve bu yorumları toplayan sosyal medya hesapları bile var.
#MakarnaHiç bilmediğiniz bir yerin fotoğraflarına bakıp, hayal kurabilir, orayı daha gitmeden çok sevebilirsiniz. Fakat Positano’nun bambaşka bir enerjisi var. Sarp yamaçlara inci gibi dizili rengarenk evleri ve pembe gün batımıyla anında gönlümü fethettiği halde sanki döndükten sonra kıymetini daha çok anladım. Positano’dan döner dönmez tekrar gitmenin hayallerini kurmaya başladım bile… İşte size Positano gezi rehberi…
#Positano GezisiTezgâhlar yıl boyunca beklediğiniz meyve ve sebzelerle doluyor. Ramazan mesaisi, yaz mevsimi derken mutfakta hareket asıl şimdi başlıyor. Üç ‘fine dining’ restoranın yüksek mutfağına sızdık. Personel yemeklerinin tadına baktık, tarifler kopardık. Başrolde mevsim malzemeleri, gastromiye yön veren ekiplerden yıkama, saklama ve pişirmeye dair basit fikirler aldık.
#Mutfak TüyolarıMeşhur “Bolonez sos”un nereden çıktığını biliyor musunuz? Ya da pizzanın en klasik lezzeti “Margarita” desem? Evet, doğru cevap Bologna. İtalya’nın en özellikli şehirlerinden biri. Üç günlük bir lezzet yolculuğunda lokanta, çarşı, pazarlarını gezdim, makarna yapımını öğrendim...
Celal Şengör, anne ve babası değil ama köşklerinin aşçısı ve babannesi sayesinde çok lezzetli yemekler yiyerek büyümüş. Bir kere mutfağa girip bir börek yapmış; sonra da vazgeçmiş. Yemek yapmayı vakit kaybı olarak görüyor. Canının istediğini, istediği saatte, istediği miktarda yiyerek diyetisyenlere kafa tutuyor
Beş yıl önce Lorenzo ve Cipriani’den sonra Londra’daki üçüncü İtalyanımı bulmuştum: Latium. Ey ahali, duyduk duymadık demeyin! Londra’nın fiyakalı fine dining İtalyan lokantalarından Latium şimdi Cento per cento adıyla İstanbul’da. Hem de üçte bir fiyatına!
Baba tarafından Adanalı, anne tarafından da Alman olunca ortaya Ayşe Arman gibi damak zevki geniş biri çıkıyor. Arman şnitzele de Adana kebaba da bayılıyor, sokak dürümünü tablacıdan yemeyi seviyor. Yine de şık bir sofra olmazsa olmazı çünkü mutfakların yatak odası kadar önemli olduğuna inanıyor