İspanyol gribi haberleri sayfasında İspanyol gribi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 237 İspanyol gribi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Covid-19 pandemisinin üçüncü yılına adım attığımız şu günlerde herkesin aklında "Şimdi ne olacak?" sorusu var. Bu sorunun cevabını kesin olarak bilmek mümkün değil elbette ama bir asır önce yaşanmış olan ve dünya nüfusunun üçte ikisini etkisi altına alan bir başka pandemi, günümüz için çok önemli dersler içeriyor.
#1918 Gribiİspanyol gribi, üzerinden yıllar geçmesine rağmen unutulmayan salgınlardan birisidir. 50 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan İspanyol gribi, insanlık tarihinin gördüğü en büyük salgınlardan biriydi. ABD başta olmak üzere pek çok bölgeyi etkileyen salgın, şimdilerde koronavirüs salgını nedeniyle merak konusu oluyor. Peki, İspanyol gribi nedir ve ne zaman çıktı?
#İspanyol Gribi NedirOsman Bozkurt’un Merdiven Art Space’te açılan sergisi “Hatırla”, İstanbul’un inşa, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine tanıklık ediyor. Kentleşme, haritacılık ve demografi üzerine yürüttüğü metodik araştırmalarında sanatçı, kentin sosyal coğrafyasını, mimarisini ve kültürel tarihini inceliyor. Sanatçının İstanbul’un eski Levanten bölgelerinden birinde yer alan atölyesinin bulunduğu binanın hemen yanındaki binada Covid-19 sürecinde başlayan yıkım, “Hatırla”nın tohumlarını atıyor. Bozkurt bu süreçte, sanat pratiğinin bir parçası olarak tanımladığı “Domestik Arkeoloji” üzerine çalışıyor ve araştırdığı yıkıntıların arasında keşfettiği Marsilya tuğlaları gibi yapı elemanlarını sosyolojik boyutuyla inceliyor.
#SergiDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiModanın kendini tekrar eden döngüsüyle birlikte geçmişin izleri de günümüze taşınmaya devam ediyor. Moda trendleri sürekli yenileniyor ve dönemin şartlarına göre şekilleniyor görünse de aslında birçoğu geçmişten günümüze ışınlanıyor. Ben de sizlerle 1920’lerden 2020 yılına kadar uzanan bir moda yolculuğu yapmak istedim. Bu hafta 1920 ile 1960’lara ışık tutarken gelecek hafta da 1970 ile 2020’ye kadar ki yılları ele alacağım. Bakalım bugün severek kullandığınız ve yeni sandığınız trend parçalar, hangi yıllardan günümüze gelmiş.
#Süheyla Buyrukçu‘Kırlangıçlar Gibi Geldiler’, büyük yazarlara yön veren editör olarak nam salan, ‘yazarların yazarı’ olarak anılan William Maxwell’in en sevilen eserlerinden. Maxwell’in çocukluğundan izler de taşıyan roman 1918’de ABD’yi etkisi altına alan İspanyol gribi salgınının içinden, duygusal bir hikâye anlatıyor.
#Kırlangıçlar Gibi GeldilerBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostBüyükşehir Belediyesi, Muhtarlık Dairesi kurdu. Bunu müspet bir girişim olarak karşılamak lazım. Çünkü muhtarların belediye ile günü gününe ilişki kurması gerekiyor. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi kontrol ve faaliyet kurulacağı ancak bu gibi eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur.
#Istanbul2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya son günlerde kuş gribi paniği yaşanıyor. İngiltere'den gelen haberler sonrası dünya bir kez daha alarma geçmiş durumda. İngiliz profesör en kötü senaryoyu açıkladı ve 'Hiçbir doğal korumamız yok' sözleri ile kış ayları için uyarıda bulundu.
#Kuş GribiYaz gün dönümü, en uzun gün ya da Yengeç Dönencesi… Kuzey yarım kürede yaşayanlar için 21 Haziran tarihi yaz mevsiminin, açık hava konserlerinin, festivallerin başladığının; kültür ve sanat etkinliklerinin yazlık popüler yerleşim birimlerine kaydığının habercisidir. Aynı zamanda “Fête de la Musique” şeklinde de anılan “Dünya Müzik Günü” olarak kutlanır.
#Dünya Müzik GünüDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin ilk 24 ayında yaklaşık 15 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakam, resmi vefat istatistiklerinin neredeyse üç katı… ‘Aşırı ölüm’ olarak adlandırılan bu sayı, Covid-19 ile ilgili birçok ilginç veriyi daha gün yüzüne çıkarıyor. Öte yandan en düşük ölüm oranı pandeminin başından beri katı karantina kurallarını reddeden İsveç’e ait. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? ‘Aşırı ölüm’ tam olarak ne ifade ediyor?
#Covid-19Düşen vaka sayıları ve aşılamanın artmasıyla uzmanlar bu yazdan bir hayli ümitli. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Turan da “Geçen yıllarda da gördük ki yaz aylarında vaka sayıları bir miktar azaldı. Bu senenin farkı ise aşılama. Ben bu yaz pandemiden kurtulup, feraha kavuşacağımızı düşünüyorum” dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından koronavirüs sürecine ilişkin iyi haberleri duyurdu. Bakan Koca, Türkiye'de yoğun bakımında koronavirüs hastası olmayan hastanelerin sayısını açıkladı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Şu an geldiğimiz noktada yaklaşık günlük 5 bin 600 vaka ve 30 kişinin vefat ettiği bir süreçle karşı karşıyayız. Bu bize şunu gösteriyor, evet salgın devam ediyor ama etkisi iyice azaldı. Bu etkinin azalmasının devamını sağlamak da bizlerin elinde” dedi. “Bayramda ya da bayram sonrasında, haziran ayı başında daha da iyi rakamları görebileceğimizi söylemek mümkün” diyen Prof. Dr. İlhan, “İnşallah vefatların hiç olmayacağı bir zamana gidebileceğimizi söylemenin doğru bir yaklaşım olacağını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus GribiCovid-19 pandemisinin üçüncü yılına adım attığımız şu günlerde herkesin aklında "Şimdi ne olacak?" sorusu var. Bu sorunun cevabını kesin olarak bilmek mümkün değil elbette ama bir asır önce yaşanmış olan ve dünya nüfusunun üçte ikisini etkisi altına alan bir başka pandemi, günümüz için çok önemli dersler içeriyor.
#1918 GribiMart 2020'den sınırlarını kapatan Avustralya yaklaşık 2 yıl sonra yeniden dünyaya kapılarını açma kararı aldı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison 21 Şubat'tan itibaren tüm vize sahipleri için sınırlarını yeniden açacağını, ancak seyahat edenlerin iki kez aşılanması gerektiğini söyledi.
#KoronavirüsCovid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda ve bu süreçte "Ne zaman bitecek bu çile?" demediğimiz bir gün olmadı. ABD'de bilim insanları bilgisayar modellemeleri yoluyla bu sorunun yanıtını buldu. Yeni bir varyant çıkar da planları alt üst etmezse eğer, pandemiyi bitirmeye sayılı günler kaldı. Tabii öngörülere soru işaretiyle yaklaşan uzmanlar da yok değil. İşte tüm taraflarıyla "Bu iş nereye gidiyor?" tartışması...
#COVID-19Çok yetenekli… Ekranda, tiyatroda, beyazperdede canlandırdığı karakterleri oynamıyor, adeta yaşıyor. Bir yandan tiyatroya devam ederken ekranda da ilk kez karşımıza sert bir dramla çıkıyor. Şebnem Bozoklu’yla buluştuk, hakkında bilinmeyenleri konuştuk. ‘Tatlı bir şuursuzluğu’ olduğunu söyleyen oyuncu “O yüzden etrafımdakiler hep bir sit-com yaşar” diyor.
#Şebnem Bozoklu2019’da 16 milyona yakın turisti ağırlayan Antalya’ya geçen yıl pandemi nedeniyle sadece 3.5 milyon turist geldi. ‘Güvenli turizm’ atağı yapan Antalya, İspanya’nın dünyaca ünlü adalarını da geride bırakarak 2021’in 9 ayında 7 milyon turiste ulaştı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dr. Erkan Yağcı “Sertifika ve aşı birleşince güvenli tatil imajımız en yüksek seviyeye ulaştı. Veriler bu yılı 9 milyonla kapatabileceğimizi gösteriyor” dedi.
#AntalyaCOVID-19 aşısı karşıtları yarın İstanbul Maltepe’de Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın da konuşmacı olarak katıldığı ‘Büyük Uyanış’ mitingi düzenliyor. İstanbul Valiliği’nin izin verdiği mitinge karşı bilim insanları sesini yükseltti. ‘Salgın zamanı aşısızların, maske-mesafesiz toplanması halk sağlığına meydan okumaktır’ diyen uzmanlar ‘Demokratik hak mıdır?’ sorusuna ise sadece Türkiye’de yaklaşık 60 bin kişinin öldüğünü hatırlatarak gönül rahatlığı ile evet diyemiyor.
#KoronavirüsSnowden’ın ‘Salgınlar ve Toplum’u salgınların tarihine odaklanıyor. Veba, çiçek, sarıhumma, tifüs, dizanteri, kolera gibi salgın hastalıkların nasıl çıkıp yaygınlaştığının, toplumların bu hastalıklara karşı nasıl savunma geliştirdiklerinin soluk soluğa okunduğu bir kitap...
#Frank M. Snowden