Bereketli bir kış sebzesi ıspanak. Bir kilo alıp çeşit çeşit yemek yaparsınız. Yumurtalısı, pirinçli yemeği, böreği, çorbası... Çanakkale’de yapılan ‘çırpma’ isimli böreğiyse bambaşka bir tür. Dikkat etmeniz gerekense çok iyi ayıklayıp yıkamak.
#IspanakSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeVegan yaşam felsefesini benimseyen kişiler için belki de en zoru Türk mutfağının çok sevilen iki lezzeti lahmacun ve pidenin bitki temelli versiyonunu bulabilmek. Jürimize kimi harcına mercimek katarak kimi sebze ya da soya kıyması kullanarak en iyisini yapan adresleri sorduk.
#Gizem DinçbaşMarmara Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alan Yalova şehri kendine özgü yemekleri ile dikkat çeken bir yer olmuştur. Sizler için Yalova Yemekleri - Yalova'da ne yenir ve neyi meşhur? Yalova mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yalova YemekleriKrep harcına biraz ıspanak püresi ekleyin, salatalara veya makarnalara ceviz serpiştirin. Yumurtayı sadece kahvaltıda tüketip ona haksızlık etmeyin; sotelenmiş sebzeleri çırpılmış yumurta ve labneli karışımla harmanlayıp fırında kendinize mükellef bir akşam yemeği pişirin. Doyurucu, leziz ve güzel anılarımızı hep hatırlayabilmemiz için bize yardımcı olacak besinleri konuşalım...
#KrepBesin değerleri saymakla bitmeyen yoğurt, neredeyse tüm öğünlerde sofralarımızda... Sonbahar ve kış aylarındaysa bol bol sıcacık çorbasını içiyoruz. Özellikle yayla, ülkemizin dört bir köşesinde en sevilen çorba çeşitlerimizden biri... Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız bu tarifleri deneyin. Kimi taze soğan ve ıspanaklı, kimi köfteli, kimi yeşil mercimekli ve hepsi birbirinden lezzetli!
#İç AnadoluSoğuk geçen şubat ayını ısıtan nedenlerin başında çoğumuz için Sevgililer Günü geliyor. İster ‘Ben kutlamam’ diyenlerden, ister uslanmaz romantiklerden olalım, 14 Şubat geldiğinde sevgilimizi mutlu edecek birkaç jest yapmak, onu gülümsetmek istiyoruz. Evde baş başa olmayı tercih edenler için biraz afrodizyak tatların biraz da şef elinden lezzetli tariflerin yardımıyla romantik bir sofra kurmak hiç de zor değil. 7 Catering isimli firmasıyla davet ve organizasyonlar için menüler hazırlayan Ebru Erberdi, bizim için zarif bir Sevgililer Günü sofrası kurdu, masayı gecenin geri kalanında ağırlık yapmayacak, tadı ve görüntüsüyle bu akşamı özel kılacak lezzetlerle donattı.
#Sevgililer GünüBalkanlar’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini en iyi yansıtan şehirlerdendir Saraybosna. Müzeleri, camileri, kiliseleri, medreseleri, çarşılarıyla ünlü bir şehir. Her ne kadar küçük ve birkaç günde keşfedilebilir gibi görünse de farklı yönlerini keşfetmek zaman ister. Kısa sürede insanı etkisi altına alan kentin belli bir ziyaret zamanı yok. Çünkü yazı ayrı, kışı ayrı güzel. Üstelik iki kayak merkeziyle şu sıralarda kar tatili planlayacaklar için farklı bir deneyim vaat ediyor.
#HürriyetBodrum tatilinde “İlk akşam burada yiyelim, sonra bakarız” derken üç gün boyunca Tuzz’dan çıkamadık. Humus, atom, deniz börülcesi, ahtapot ve kalamar ızgara... Sırayla tattıkça farkı anladık. Biraz çekingen ve güleryüzlü Nilay Lale, farklı restoranlarda tecrübe kazanmış başarılı bir şef...
#RestoranSabah kahvenizi farklı bir koyda yudumlarken öğlen yemeğinizi hangi koyda yemek istediğinizi planlıyorsanız siz de kendinizi Bodrum’un keyifli kollarına bırakmışsınız demektir. Attığınız her adımda doğanın cömertliğine hayran kalacağınız bir yer Bodrum. Yazı ayrı kışı ayrı keyifli... Kamp sandalyenizi masanızı alıp en sevdiğiniz restorandan alacağınız yemeklerle dilediğiniz yerde kendi sofranızı kurabileceğiniz gibi kumlara uzanıp evinizde hazırladığınız yiyeceklerle de hoşça vakit geçirebilirsiniz Bodrum’da…
#BodrumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
#HamsiHavaların soğuması ve koronavirüs salgını nedeniyle bağışık sistemini güçlendirmek isteyenlere, sebze çorbası öneriliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı, bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra kilo kontrolü için de çorbanın faydalı olduğunu söyledi.
#SebzeUNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu, kısıtlamalardan sonra mutlaka gezmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. Meşhur tarihi evleri, doğa harikası Tokatlı Kanyonu, Mencilis Mağarası, temiz havası ve lezzetli yemekleriyle alternatif tatil arayanlar için harika bir adres…
#Safranbolu EvleriHemen hepimiz kışın az da olsa kilo alıyoruz. Özellikle pandemi ile geçen kış aylarında evden hiç çıkmıyoruz. Öte yandan kışın daha fazla hamur işi, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye meyilli oluyoruz, az hareket ediyoruz ve belki de ısınmak için daha fazla sıcak çikolata, salep, latte içiyoruz... Sebep ne olursa olsun bu kış kilo alımının önüne geçebilirsiniz. İşte size özel bir kılavuz...
#Kışın Kilo Almama Yolları“Salçayı, bulguru dışarıdan almaz, kendimiz yapardık” diyen nesil yok artık; yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. Ama geleneksel mutfağımızı da yeni nesillere aktarmak gerek. ‘Hikâyeleriyle Türk Mutfağı’ adlı kitap da bunu yapıyor; içinde 15 şehirden 60 yaş üstü kişiler yemek kültürlerini anlatıyor.
#GazetehaberleriUzmanlar, dünyada yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehlikesinin günden güne arttığına dikkati çekerken, hala tedavisi ve aşısı bulunmayan bu hastalık için korunma önlemlerine özen gösterilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerektiğini bildiriyor.
#KoronavirusHafta başında şef Jale Balcı organizasyonuyla zeytinyağı uzmanı Birsen Can Pehlivan, zeytinyağı üreticisi Kübra Güler ve artisanal ekmekçi Serpil Onaran’la bir araya geldik. Hem bilgilendik, hem de sağlıklı ürünlerle lezzetli bir gece yaşadık. Bugün her biri işini tutkuyla yapan bu dört kadından söz etmek istiyorum. Önce, 25 yıllık meslek yaşamının son 20 yılında sadece zeytinyağı üzerine çalışan Birsen Can Pehlivan.
#Müge AkgünBalık son derece lezzetli, eti narin, çok çabuk pişen bir deniz ürünü. Lezzetli olduğu kadar hafif, sağlıklı ve besin değeri bakımından zengin. Kötü kokuyor ve kokusu eve siniyor diye evlerde balık pişirmekten çekiniliyor. Balığı rahatsız edici kokusu olmadan da pişirmek mümkün.
#Balık