Paylaş
ISPANAKLI KİŞ (8 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için;
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 11 yemek kaşığı tepeleme un
İç harcı için;
* 1 demet ıspanak
* 1 soğan
* 2 yumurta
* 1 kapya biber
* 200 ml çiğ krema
* 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
* 1 çay kaşığı tuz
* Karabiber
Ayrıca;
* 1/2 su bardağı kabak çekirdeği içi
NASIL YAPARIM?
* Yaklaşık 30 santim çapındaki tart kabını yağlı kâğıtla kaplayın.
* Hamur malzemelerini bir kapta buluşturup yoğurmaya başlayın. Hamurun üzerini kapatıp oda sıcaklığında 20 dakika dinlendirin.
* Hamuru kalıba alın, kenar kısımlarını 2 parmak yükselterek yerleştirin.
* İç harcı için ıspanak yapraklarını incecik doğrayın. Yemeklik doğranmış soğanı ve kapya biberi ekleyin. Tuz ve karabiber serpin. Elinizle tüm malzemeleri yoğurup yumuşatın. Yumurtaları kırıp krema ve peyniri ilave edin. Kaşıkla karıştırın ve hamurun üzerine yerleştirin. En üste kabak çekirdeklerini serpiştirin.
* 180 derece önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar en az 50-55 dakika pişirin. Ilınınca servise sunun.
HAVUÇLU ISPANAK PİRİNÇLİSİ (8 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 kg ıspanak
* 1 büyük soğan
* 1 büyük havuç
* 2 Türk kahvesi fincanı dolusu pirinç
* 4-5 diş sarımsak
* 2 domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 çay kaşığı tuz ◊ Karabiber
* 4 çay kaşığı toz şeker
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 1 çay kaşığı kuru fesleğen (veya kuru nane)
NASIL YAPARIM?
* Ispanakların kök kısımlarını kesip atın. Saplarını ve yapraklarını en az 2 santim boyunda doğrayın. Yıkayıp süzülmesi için süzgeçte bekletin.
* Soğan ve sarımsakları incecik doğrayın. Havucu soyup rendeleyin. Domateslerin kabuğunu soyup tavla zarı formunda doğrayın. Pirinci de yıkayıp bir kenarda bekletin.
* Zeytinyağını tencerede hafifçe kızdırın. Doğranmış soğan ve sarımsakları ilave edip orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
* Pirinci ve havucu ilave edip 3-4 dakika daha kavurduktan sonra ıspanağı ekleyin. Doğranmış domatesleri hemen ekleyip tuz, karabiber, kırmızı toz biber, toz şeker ve kuru fesleğeni serpiştirin. Birkaç kez daha karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan yemeğin suyu azsa sıcak su ekleyebilirsiniz.
* Ispanak yemeği kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ispanağın ve pirincin biraz diri kalmasını öneririm.
Paylaş