Güncelleme Tarihi:
YOĞURTLU PANCAR ÇORBASI (İÇ ANADOLU BÖLGESİ)
(2-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1/2 demet pancar (pazı)
◊ 1 su bardağı kırık buğday
◊ 3.5 su bardağı (700 gr) yoğurt
◊ 4 yemek kaşığı un
◊ 1 lt su
◊ Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Buğdayı yıkayın, 1 litre suyla birlikte bir tencereye alıp pişirmeye başlayın.
◊ Buğdayın pişmesine yakın, yıkayıp ince ince doğradığınız pancarları tencereye ekleyin. 3-5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın.
◊ Ayrı bir tencerede yoğurt ve unu çırpıp ocağa alın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Yoğurt karışımının kaynamasına yakın, buğday ve pancarlı tencereden bir kepçe yardımıyla azar azar su alıp yoğurda ilave edin, bu işlemi yaparken yoğurdu sürekli karıştırın.
◊ 3-4 kepçe su ekledikten sonra yoğurt sosunun tamamını pancarlı tencereye aktarıp karıştırın.
◊ Çorbanın kaynamasına yakın tuzu atın, ocağın altını kapatın. Serviste daha şık görünmesi için pancarları bir kaşık yardımıyla kâsenin ortasında toplayabilirsiniz.
YÖRÜK ÇORBASI (EGE BÖLGESİ)
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 300 gr ıspanak
◊ 350 gr haşlanmış nohut
◊ 350 gr buğday
◊ 3.5 lt et suyu
◊ 140 gr un
◊ 300 gr yoğurt
◊ 125 gr tereyağı
◊ 1 limonun suyu
◊ 2-3 dal taze soğan
◊ 1/2 çay kaşığı muskat rendesi
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 1 çay kaşığı beyaz toz biber
◊ Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Buğdayı bir gece önce geniş bir kaba alın, üzerini geçecek kadar suda bekletmeye başlayın.
◊ Ertesi gün et suyunu tencereye alıp ocağın altını yakın. Et suyu ısınınca haşlanmış nohut ve geceden ısladığınız buğdayı ekleyip suyu kaynamaya bırakın.
◊ Bir kapta limon suyu, yoğurt, un, karabiber, beyaz biber ve muskat rendesini iyice çırpın.
◊ Ispanak ve taze soğanı yıkayın. Ispanakları iri iri, taze soğanları ince ince doğrayın.
◊ Bir tavaya tereyağını koyun, doğranmış taze soğanları 10-12 dakika pişirin. Sonra ıspanağı ilave edin.
◊ Suyu kaynayan nohutlu tencereye yağıyla birlikte ıspanak ve taze soğanları katın.
◊ Yoğurtlu karışımı, yavaş yavaş çorbaya ilave edin, sürekli karıştırın. 5 dakika daha pişirip servis edin.
TUTMAÇ ÇORBASI (DOĞU ANADOLU BÖLGESİ)
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 çay bardağı erişte (ben kalın erişte kullandım)
◊ 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
◊ 1 çay bardağı haşlanmış nohut
◊ 1.5 lt su
◊ 1.5 su bardağı yoğurt
◊ 1 yumurtanın sarısı
◊ 5 yemek kaşığı tereyağı
◊ 1 tepeleme yemek kaşığı un
◊ 1.5 tatlı kaşığı kuru nane
◊ Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ 1.5 litre suyu bir tencereye alın. Su kaynayınca yeşil mercimek, nohut ve erişteyi ekleyin. 15 dakika kadar erişteler yumuşayana dek pişirin.
◊ Bir başka tencereye yoğurt, un ve yumurta sarısını koyup karıştırın. Tencereyi ocağa alın, kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. Bu işlem devam ederken erişteli tencereden azar azar su alıp karıştırmayı sürdürün, 4-5 kepçe su yeterli olacaktır. Yoğurtlu karışımı erişteli tencereye döküp pişirmeyi sürdürün.
◊ Bir tavada tereyağını ısıtın. Kuru naneyi ekleyin.
◊ Pişen çorbayı kâselere pay edin. Üzerine kaşık yardımıyla naneli yağdan gezdirin.
LEBENİYE ÇORBASI (AKDENİZ VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ)
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 150 gr kuzu kıyma (az yağlı)
◊ 1/2 çay bardağı pirinç
◊ 2 su bardağı süzme yoğurt
◊ 1 yumurta ◊ 8 su bardağı su
◊ 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)
◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 çay kaşığı karabiber
◊ 2 çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Kıymayı bir kaba alın, tuzun ve karabiberin yarısını ekleyip yoğurun. Yoğrulmuş kıymadan nohuttan biraz daha büyük parçalar koparıp avcunuzla yuvarlayarak küçük köfteler hazırlayın.
◊ Zeytinyağını bir tavaya alın, köfteleri yaklaşık 1-2 dakika bu tavada sallayarak pişirin. Pişen köfteleri bir kaba alın. Dilerseniz tava yerine 170 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika da pişirebilirsiniz.
◊ Köfteler hazır olunca pirinçleri yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine 8 su bardağı su ilave edip kaynatmaya başlayın. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pişmiş köfteleri ilave edin.
◊ Tenceredeki pirinçler piştikten sonra başka bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve sadeyağın yarısını koyup güzelce çırpın.
Bu karışımı ocağa alıp karıştırmaya başlayın. Kaynamaya yakın, pirinç ve köftenin olduğu tencereden azar azar su alıp yoğurtlu tencereye ilave edin. 3-4 kepçe su verdikten sonra yoğurt sosunun tamamını diğer tencereye dökün. Çorba kaynamaya başlayınca tuzu ekleyip ocağın altını kapatın.
◊ Bir başka tavada kalan sadeyağını eritip kuru naneyi kısa süre kavurun. Çorbayı kâselere alın, naneli yağ gezdirin, kalan karabiberi serpiştirip servis edin.
BİR ÖNERİ
Dilerseniz bu çorbaya son aşamada haşlanmış nohut ilave edebilirsiniz.
ÖZ ÇORBA (GAZİANTEP)
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
◊ 3 su bardağı süzme yoğurt
◊ 1 yumurta
◊ 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)
◊ 8 su bardağı tavuk suyu
◊ 1/2 çay bardağı boz Antep fıstığı
◊ 1/2 çay bardağı badem (kabukları soyulmuş)
◊ 1 çay kaşığı tarçın
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Dövmeyi bir gece önceden bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar suda bekletin.
◊ Ertesi gün suyu döküp dövmeyi yıkayın. Bir tencereye aldığınız dövmelerin üzerini geçecek kadar su ilave edip orta ateşte pişmeye bırakın.
◊ Su kaynamaya başladığında üzerinde biriken köpüğünü bir kevgirle alın. Tencerenin altını kısın ve dövmeler iyice yumuşayana kadar pişirmeyi sürdürün. Dibinin tutmaması için asla dövmeyi karıştırmamalısınız.
◊ İyice pişen dövmeleri suyuyla birlikte bir mutfak robotuna alıp çekin. Sonra süzgeçten geçirip özünü elde edin. Süzgeçte kalan posasını kullanmayacağız.
◊ Süzülen özü bir tencereye alın ve 8 su bardağı tavuk suyu ekleyip kaynatın.
◊ Başka bir tencerede süzme yoğurt, yumurta ve sadeyağın 3’te 1’ini güzelce çırpın. Tencereyi ocağa alıp kısık ateşte sürekli aynı yöne doğru karıştırarak pişirin. Kaynamaya yakınken diğer tenceredeki tavuklu sudan bir kepçe yardımıyla azar azar alıp yoğurtlu sosla karıştırın.
◊ Tavuk suyundan 3-4 kepçe aldıktan sonra yoğurtlu sosun tamamını tavuk sulu tencereye dökün. Kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayınca altını kapatıp tuzu ilave edin.
◊ Bir tavaya kalan sadeyağın yarısını koyup eritin. Fıstık ve bademi bu tavada çok hafif kavurun.
◊ Başka bir tavada kalan sadeyağı eritip toz tarçını ilave edin, tarçınlı bir yağ hazırlayın.
◊ Çorbayı kâselere pay edin, üzerine kaşıkla badem ve fıstıkları serpiştirin. Tarçınlı yağı gezdirin ve karabiber serpip servis edin.
BİR BİLGİ
Gaziantep’te yoğurtlu çorbalarda kırmızı biber kullanılmaz. Ama bazı evlerde öz çorbaya toz kırmızı biber ekleniyor.
ETLİ MISIR ÇORBASI (KARADENİZ BÖLGESİ)
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 500 gr kemikli kuzu kol (parçalara ayrılmış)
◊ 2 soğan
◊ 1 su bardağı yoğurt
◊ 1 su bardağı kırık mısır
◊ 1 çay bardağı haşlanmış tane mısır
◊ 1 su bardağı haşlanmış barbunya
◊ 1 tatlı kaşığı pul biber
◊ 4 yemek kaşığı tereyağı
◊ 2 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Eti ve tereyağının yarısını bir tencereye alın, etleri kısa süre kavurun. Kırık mısırları ekleyin, üzerine 1 parmak geçecek kadar su ilave edip kaynamaya bırakın. Kırık mısırlar pişmeden suyunu çekerse sıcak su ilave edebilirsiniz.
◊ Etler ve kırık mısırlar piştiğinde tuz, haşlanmış barbunya ve haşlanmış tane mısırları ekleyin. Kısık ateşte 10-15 dakika daha pişmeye bırakın.
◊ Soğanları piyaz şeklinde doğrayıp kalan tereyağıyla birlikte bir tavada 2-3 dakika kadar kavurun. En son pul biberi ekleyip ocaktan alın.
◊ 1 su bardağı yoğurdu bir kâsede çırpın. ◊ Çorba ocaktayken çırpılmış yoğurdu yavaş yavaş çorbaya ilave edin ve sürekli aynı yöne doğru karıştırın. Biraz kaynadıktan sonra servis kabına aktarın.
◊ Kavrulmuş soğanları üzerine ekleyip servis edin.
MURADİYE ÇORBASI (MARMARA BÖLGESİ-BURSA)
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1/2 parça tavuk göğsü
◊ 1 kabak
◊ 1 havuç
◊ 2 yemek kaşığı arpa şehriye
◊ 4 yemek kaşığı yoğurt
◊ 2 yemek kaşığı un
◊ 30 gr tereyağı
◊ 5 su bardağı su
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Tavukları küçük küpler şeklinde doğrayın. Tereyağının yarısıyla birlikte bir tencereye alıp tavuk etlerini kavurun.
◊ Kabak ve havucu da minik küpler şeklinde doğrayın, tavuklu tencereye ilave edin. 5 su bardağı su ve arpa şehriyeyi de katıp hepsini kısık ateşte pişmeye bırakın.
◊ Ayrı bir tencerede yoğurt ve unu çırpın. Bu tencereyi ocağa alıp kısık ateşte sürekli karıştırın. Yoğurt sosu kaynamaya yakınken tavuklu tencereden azar azar su alıp yoğurtlu tencereye aktarın. 3-4 kepçe sudan sonra yoğurt sosunun tamamını diğer tencereye aktarın.
◊ Çorba kaynamaya başlayınca tuzu ilave edip ocağın altını kapatın.
◊ Kalan tereyağını bir tavada eritip çorbayla karıştırın. Karabiber serpin. Servise hazır.
YAYLA ÇORBASI
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 çay bardağı pirinç
◊ 2 su bardağı süzme yoğurt
◊ 8 su bardağı su
◊ 2 yemek kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)
◊ 1 yumurta
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
◊ 2 çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Pirinci ılık suyla yıkayıp süzün. 8 su bardağı su ve tuzla birlikte orta ateşte pişmeye bırakın.
◊ Pirinçlerin pişmesine yakın, başka bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve sadeyağın yarısını koyup karıştırın. Ocağın altını yakın, sosu sürekli karıştırarak ılıtın.
◊ Yoğurtlu sosu karıştırmaya devam ederken pirinçli tencereden kepçe yardımıyla azar azar su alıp yoğurtlu tencereye aktarın, bu sırada karıştırma işlemine devam edin. 4-5 kepçe su yeterli olacaktır.
◊ Yoğurtlu sosun kaynamasına yakın ocağın altını kapatın ve sosun tamamını pirinçli tencereye boşaltın. Bu işlemi yaparken sürekli karıştırmaya devam edin. Pişen çorbaya tuzu katın.
◊ Bir tavaya kalan sadeyağı alıp ısıtın, kuru naneyi ekleyip karıştırın. Naneli yağı ister tencerede çorbayla karıştırın, ister çorbaları kâselere pay ettikten sonra üzerine gezdirin.
BİR ÖNERİ
Yoğurt, yumurta ve sadeyağlı karışıma dilerseniz 1 limonun suyunu da ekleyebilirsiniz.