Geçmişinde sürekli göç eden yani, göçer bir toplumun mirasçısı olmak, bizlere çok zengin sofralar kurma şansını vermiştir.
Türk kavmi olarak geçtiğimiz, zaptettiğimiz, egemenlik kurduğumuz her yerden aldığımız yemek çeşnilerini kendi mutfak kültürümüzle harmanlamışız. Aslında çorbadan et yemeklerine, pilavdan, börek ve tatlılarımıza uzanan uzun ve renkli lezzet yolculuğudur, bizim mutfağımız .
İnce Noktalar
Kiş, dilimize Fransızların sebzeli tart olarak adlandırdıkları ‘Quiche Lorraine’ sözcüğünden geçmiştir.
Yuvalama
Yapılışı: Soğuk suda 1 saat beklettiğiz pirinci, kıymayı, tuz ve karabiberi blenderde karıştırın. Ellerinizi ıslatarak, nohut büyüklüğünde yaptığınız köfteleri, kaynayan tuzlu suda 2 dakika haşlayıp, çıkarın. Bir tencerede parça etleri 1 kaşık tereyağında çevirerek kavurun. Geceden ıslatıp, süzdüğünüz nohutları katın. Su ve tuzu ekleyerek, 20 dakika pişirin. Etler pişince, yuvalamaları içine atın. Kaynayınca, yumurtayla beraber çırptığınız yoğurdu yavaş yavaş akıtarak karıştırın. 20 dakika daha pişirip, bir tavada kızdırdığınız naneli tereyağı çorbaya katın ve ateşten alın.
6 kişilik
Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika
Malzeme listesi
250 gr. parça kuzu eti
200 gr. kıyma (kuzu veya dana)
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
8 su bardağı su
4 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz - Karabiber
Ispanaklı kiş
Kıyılmış ıspanakları, birlikte çırptığınız yumurta, süt, un ve kremayla karıştırın. Un, süt, margarin, kabartma tozu ve tuzla yumuşak bir hamur yapın, yağlanmış yuvarlak kalıba hamuru yanlardan yükselterek yayın. Çukur kalan bölümü ıspanaklı harçla kaplayın. Kaşar rendesini serpin.
175 derece ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin.
6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı un
1 kahve fincanı süt
1 su bardağı margarin (eritilmiş)
1 paket kabartma tozu
Tuz
Üzeri için
Yarım kg ıspanak (ince kıyılmış)
1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 küçük paket hazır çiğ krema
2 yemek yumuşak margarin
Tuz Karabiber
Pandispanya çöpçatan
Yapılışı: Yumurtaları ve toz şekeri 10 dakika mikserle çırpın. Kabartma tozu ve vanilya karıştırılmış unu ekleyin. Yağlanmış 2 kek kalıbına paylaştırın. 5 dakika önceden 175 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Her iki pastayı enlemesine ikiye ayırın. Kreması için, süt, yumurta sarıları ve nişastayı çırpın. Şekeri de katarak, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin. Yağı karıştırarak, ateşten alın. Soğumasına yakın vanilya ve kremayı ekleyerek, 5 dakika çırpın. Pastanın her katına krema sürerek, üst üste koyun. Kalan kremayla üzerini kaplayıp, süsleyin.