Uzun bir yolculuk

Geçmişinde sürekli göç eden yani, göçer bir toplumun mirasçısı olmak, bizlere çok zengin sofralar kurma şansını vermiştir.

Türk kavmi olarak geçtiğimiz, zaptettiğimiz, egemenlik kurduğumuz her yerden aldığımız yemek çeşnilerini kendi mutfak kültürümüzle harmanlamışız. Aslında çorbadan et yemeklerine, pilavdan, börek ve tatlılarımıza uzanan uzun ve renkli lezzet yolculuğudur, bizim mutfağımız .

İnce Noktalar

Kiş, dilimize Fransızların sebzeli tart olarak adlandırdıkları ‘Quiche Lorraine’ sözcüğünden geçmiştir.

Yuvalama

Yapılışı: Soğuk suda 1 saat beklettiğiz pirinci, kıymayı, tuz ve karabiberi blenderde karıştırın. Ellerinizi ıslatarak, nohut büyüklüğünde yaptığınız köfteleri, kaynayan tuzlu suda 2 dakika haşlayıp, çıkarın. Bir tencerede parça etleri 1 kaşık tereyağında çevirerek kavurun. Geceden ıslatıp, süzdüğünüz nohutları katın. Su ve tuzu ekleyerek, 20 dakika pişirin. Etler pişince, yuvalamaları içine atın. Kaynayınca, yumurtayla beraber çırptığınız yoğurdu yavaş yavaş akıtarak karıştırın. 20 dakika daha pişirip, bir tavada kızdırdığınız naneli tereyağı çorbaya katın ve ateşten alın.

6 kişilik

Hazırlama süresi: 25 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzeme listesi

250 gr. parça kuzu eti

200 gr. kıyma (kuzu veya dana)

1 su bardağı pirinç

1 su bardağı nohut

8 su bardağı su

4 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta

3 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kuru nane

Tuz - Karabiber

Ispanaklı kiş

Kıyılmış ıspanakları, birlikte çırptığınız yumurta, süt, un ve kremayla karıştırın. Un, süt, margarin, kabartma tozu ve tuzla yumuşak bir hamur yapın, yağlanmış yuvarlak kalıba hamuru yanlardan yükselterek yayın. Çukur kalan bölümü ıspanaklı harçla kaplayın. Kaşar rendesini serpin.

175 derece ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin.

6 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 25 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı un

1 kahve fincanı süt

1 su bardağı margarin (eritilmiş)

1 paket kabartma tozu

Tuz

Üzeri için

Yarım kg ıspanak (ince kıyılmış)

1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)

1 adet yumurta

1 su bardağı süt

3 yemek kaşığı un

1 küçük paket hazır çiğ krema

2 yemek yumuşak margarin

Tuz Karabiber


Pandispanya çöpçatan

Yapılışı: Yumurtaları ve toz şekeri 10 dakika mikserle çırpın. Kabartma tozu ve vanilya karıştırılmış unu ekleyin. Yağlanmış 2 kek kalıbına paylaştırın. 5 dakika önceden 175 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Her iki pastayı enlemesine ikiye ayırın. Kreması için, süt, yumurta sarıları ve nişastayı çırpın. Şekeri de katarak, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin. Yağı karıştırarak, ateşten alın. Soğumasına yakın vanilya ve kremayı ekleyerek, 5 dakika çırpın. Pastanın her katına krema sürerek, üst üste koyun. Kalan kremayla üzerini kaplayıp, süsleyin.

Pastası için

8 adet yumurta

8 kahve fincanı toz şeker

8 kahve fincanı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Kreması için

1 litre süt

2 adet yumurtanın sarısı

3 yemek kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı margarin

1 paket vanilya

1 paket hazır çiğ süt kreması (125 ml)

Süslemek için

Hindistan cevizi tozu
Yazarın Tüm Yazıları