iş hukuku haberleri sayfasında iş hukuku hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3548 iş hukuku haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren karar Bölge Adliye Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme; işçinin rakip firmada çalışmaya başlamasının rekabet yasağını ihlal ettiği anlamına gelmeyeceğine hükmetti. Kararda; işçinin ayrıldığı şirkete zarar verme ihtimalinin olduğunun da kanıtlaması gerektiği hatırlatıldı.
#İş HukukuZONGULDAK’ın Çaycuma ilçesinde, tekstil işçisi Sevim Akkoç (45), 13 yıldır çalıştığı fabrikada, evde yaptığı keki, çay molasına 5 dakika kala mesai arkadaşlarına ikram ettiği gerekçesiyle tazminatsız olarak işten çıkartıldı. İş mahkemesine dava açan Akkoç, kendisine mobbing uygulandığını öne sürerken, fabrika müdürü Erdal Aydın, Sevim Akkoç’un yasak olan yiyecekleri tüm uyarılar ile tebligatlara rağmen üretim alanında yediğini bu nedenle iş akdinin feshine karar verildiğini söyledi.
#Tazminatsız KovulmaCorona virüsün neredeyse tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte çalışanlar ve şirketleri ilgilendiren bazı konular bulunuyor. İşçi bulaşıcı bir hastalığa tutulursa işçi ve işveren iş akdini feshedebilir.
#KoronavirusÇalıştığı özel şirkette, işçilerin eşlerini arayıp dedikodu yaptığı, ailelerin arasını açtığı iddia edilen müdür işten kovuldu. Mahkemenin işe iade ettiği müdüre Yargıtay'dan kötü haber geldi. "Dedikodu yapan müdür atılmayı hak etti" denildi.
#DedikoduKocaeli'nin Gebze ilçesinde çalıştığı şirketin müdüründen izin almadan bankaya giden işçi, işveren tarafından kapı önüne konuldu. Mahkemenin kapısını çalan işçi, işe iade davasını kazandı. Devreye giren Yargıtay ise feshin geçerli sebebe dayandığına hükmetti.
#Yargıtay İşçiİSTANBUL Kültür Vakfı tarafından 13 Ekim Pazar günü Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde genç sanatçıların eser üretimlerini desteklemek için bir gala gecesi düzenlenmiş, 6 eserin açık artırmaya çıktığı gecede müzayedede yaklaşık 174 bin İngiliz sterlini ek destek sağlanmıştı.
#Londra Doğa Tarihi MüzesiHukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS), Hukuk Fakültesi mezunu öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek. 13-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında başvuruları kabul edilen HMGS sınavı, 18 ilde gerçekleşecek. En az 70 puan alan adaylar, HMGS sınavında başarı elde etmiş sayılacak. Peki, HMGS ne zaman? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman yapılacak? İşte, merak edilen o detaylar
#HmgsHavaların geç de olsa ısınmasıyla birlikte tatil heyecanı da doruğa ulaşmaya başladı. Sadece çocuk ve gençler değil çalışanlar için de Almanya’da eyalet eyalet tatil ve dinlenme dönemi başlıyor. Peki ama tatildeyken gerçekten dinlenebiliyor musunuz? Örneğin plajda güneşlenirken birden patronunuz telefonla sizi aradığında ne yaparsınız? Ya da hiç beklenmedik ve ani bir şekilde hastalanırsanız, tatiliniz hiç kuşkusuz kursağınızda kalmaz mı? Bugünkü yazımızda, iş hukuku ve çalışma kuralları açısından tatil hakkında bilmeniz gereken beş konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz:
#AlmanyaBugünkü yazımda, çalışma hayatıyla ilgili önemi olduğunu düşündüğüm iki konuya açıklık getirmek istiyorum. Ana işinizin yanı sıra ek para kazanmak için yan iş yapmanız ve tatil döneminin yaklaşmasıyla birlikte önem kazanan izin veya tatil parası ile ilgili Almanya’da mevcut olan düzenleme ve uygulamalara birlikte göz atalım. Şimdi önce ek işle ilgili konuya değinelim.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da sigortalı çalışanlar, izine ayrıldıklarında kendilerini hem ruhen hem de bedenen dinlenebilmeleri için tatil süresi boyunca işle alakalarını kesebilirler, kesmeleri de gerekir. Çünkü, çalışanlar tatildeyken, işvereniniz veya patronunuz için ulaşılabiliyor olma zorunluluğunuz yasal açıdan yoktur.
#AlmanyaAlmanya’da geçen ay Federal Parlamento’da onaylanın, ardından Eyaletler Meclisi’ne sunulan ve Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60’ıncı yılında binlerce Türk’ün çifte vatandaşlık hayaline yaklaştıran yeni Alman Vatandaşlık Yasası ile ilgili merak ettiklerinizi soru ve cevaplarla açıklamaya devam ediyoruz.
#AlmanyaBerlin merkezli faaliyet yürüten Avrupalı Türk İşletmeler Ağı NETU’nun düzenlediği seminerde yurtdışından eleman getirmek isteyen şirketlere bilgi verildi. Seminerde ağırlıklı olarak NETU’nun Haziran 2022’de başlattığı ‘NETU Vasıflı eleman’ projesi ve göç yasasındaki yenilikler tanıtıldı.
#BerlinAlmanya’da yaşayanlar, hastalık halinde çalışma hayatı açısından sahip oldukları hak ve sorumluluklarını çoğu kez biliyorlar. Sigortalı olarak çalışan anne veya babalar, ateş, mide-bağırsak rahatsızlığı veya benzeri hastalıklardan dolayı çocukları okula veya kreşe gidemiyorsa, o zaman kendileri de evde kalmak zorunda kalıyorlar çoğu zaman. Bu durumda bulunan anne ve babaların birtakım haklara sahip oldukları pek bilinmiyor. Bugünkü yazımızı, çocuk hastalık parası adı verilen ‘Kinderkrankengeld’ konusuna ayırdık.
#AlmanyaBugünkü yazımızı, 2023 yılının sonuna yaklaşırken, geleceğe dönük yatırım amacıyla Alman Emeklilik Sigortası’nı isteğe bağlı prim yatırmanın avantajlı olup olmadığını merak eden okurlarımız için hazırladık. İsteğe bağlı yatırılan primler, emekli aylığını artırır mı, erken emekliye ayrılanların aylığında yapılacak kesintiyi telafi edebilir mi, veya emeklilik hakkının oluşmasını sağlar mı? şeklindeki sorulara yanıt bulmaya çalıştık.
#Alman Emeklilik SigortasıMemur ve memur emeklilerinin maaş zammını belirleyecek toplu sözleşme sürecinden üçüncü teklifte de uzlaşma çıkmadı. Karar, Hakem Kurulu’na kaldı. Memur zammında hükümetin son teklifi 2024 için yüzde 15 artı yüzde 10, 2025 için de yüzde 6 artı yüzde 5 oldu. Memur-Sen teklifi kabul etmedi. Sürecin 11 hizmet kolunu kapsayan sosyal haklar bölümünde ise taraflar anlaşmaya vardı.
#Memur Ve Memur EmeklileriÜlkemizde birçok alanda uyuşmazlıklar için arabuluculuk yolu, çözüm yöntemi olarak kullanılıyor. 7’nci Yargı paketiyle yapılan değişiklikler çerçevesinde birçok alan daha arabuluculuk kapsamına alındı. Bu kapsamdaki düzenlemelerle arabuluculuk konusu yine gündemde. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile konuştuk. Görüşmede Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Arabuluculuk hakkında merak edilen konuları sorduk.
#Avukat Seçkin Arıkanİstanbul'da ev sahibi kiracı arasındaki uyuşmazlıklar nedeniyle 2023'ün ilk çeyreğinde sulh hukuk mahkemelerindeki dosyaların sayısı her geçen gün artıyor. Mahkemelerdeki kira uyuşmazlığından kaynaklı yoğunluğa dikkat çeken avukat Abdullah Üsame Ceran, "Şu an için çok ciddi dava yükü söz konusu. Günde onlarca kira davalarıyla ilgili soru aldığımız dönemler oldu. Şu anda da aynı şekilde yoğunluk hiç azalmadı. 2022'ye göre arttığı kesin, 2022'de de 2021 yılına göre arttığını söyleyebiliriz." dedi. Ceran, "Kira sorunu ile ilgili çok fazla soru gelmeye başladı. Bunun başlıca sebebi konut kiralarındaki yüzde 25 sınırlaması. Bu kiracıları koruyor olsa da pratikte karşılığı olmadığını ve çokça uyuşmazlıkların yaşandığını görüyoruz. Bu sebeple mahkemelerde 1 yıl sonraya duruşma günü verdiğini görüyoruz. " şeklinde konuştu.
#Ev SahibiÜlkemizde ve dünya genelinde iş hayatındaki kadınlara karşı ciddi bir ‘hamilelik’ baskısı söz konusu. Kimisi iş görüşmesinde “Çocuk düşünüyor musun?” diye soruyor, kimisi hamile çalışana mobbing yapıyor, istifaya zorluyor, kimisi de alenen “Çocuk yapma” diyor hatta doğum iznini kullanmasına dahi müsaade etmiyor. Bu çok hassas konuyu en doğru şekilde gündeme getirebilmek için hem çocuk baskısına maruz kalan kadınlarla konuştum hem de Kıdemli İş Hukuku Uzmanı Avukat Burcu Özer'den işin kanuni boyutunu dinledim
#Hamile Kalmama BaskısıBahar Aslan... Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Gelsenkirchen kentinde genç bir ilkokul öğretmeni. Aynı zamanda Mülheim’daki eyalete ait Polis ve Kamu Yönetimi Yüksek Okulu’nda (HSPV NRW) polislere, komiser olacaklara, kamu dairelerinde memur olarak çalışacaklara ‘kültürlerarası yeterlilik’ dersleri vermekte.
#AlmanyaÜlkemizde ve dünya genelinde iş hayatındaki kadınlara karşı ciddi bir ‘hamilelik’ baskısı söz konusu. Kimisi iş görüşmesinde “Çocuk düşünüyor musun?” diye soruyor, kimisi hamile çalışana mobbing yapıyor, istifaya zorluyor, kimisi de alenen “Çocuk yapma” diyor hatta doğum iznini kullanmasına dahi müsaade etmiyor. Bu çok hassas konuyu en doğru şekilde gündeme getirebilmek için hem çocuk baskısına maruz kalan kadınlarla konuştuk hem de Kıdemli İş Hukuku Uzmanı Avukat Burcu Özer'den işin kanuni boyutunu dinledik
#Çocuk BaskısıAlmanya Federal Haber Alma Servisi (BND), teşkilatın içinde aşırı görüşleri önlemek için iç yapılarını gözden geçirme kararı aldı. ARD’nin siyasi haber programı ‘Kontraste’nin yaptığı araştırmada, BND bünyesinde aşırı sağ görüşlü çalışanlar olduğu ortaya çıkmıştı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da Federal İş Mahkemesi, çalışanlar ile işverenler arasındaki en büyük çatışma konularından biri olan tatil günleri konusunda çalışanın lehine tarihi bir karar verdi. Karara göre, 3 yıl içinde kullanılmayan izin günleri otomatik olarak zaman aşımına uğramayacak. Dönüm noktası niteliğindeki bu kararla işverenlere daha fazla sorumluluk yüklendi.
#AlmanyaArabuluculuk hukuk sistemimize göreceli olarak geç girmiş ama hızla gelişen bir hukuk yolu ve birçok alandaki uyuşmazlıklarda tarafların karşısına çıkan bir yöntem haline geldi. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile Yönetim Kurulu Başkanı olduğu A Plus Arabuluculuk Bürosu’nda görüştük. Görüşmede, A Plus Yönetim Kurulu üyeleri Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Seçkin Bey ve Yönetim Kurulu üyelerine arabuluculuk hakkında toplumda merak edilen konuları sorduk.
#ARABULUCUGöçmen kökenli 1000’e yakın teknoloji girişimcisi ve teknolojiye ilgi duyanlardan oluşan ‘2hearts’ ve Kuzey Ren Vestflaya’da girişimcileri, idari ve kuruluş aşamasında destekleyen bir ağ olan ‘NRWalley Derneği’, ‘Göçmen Kökenli İşverenlerin Ekonomiye Katkısı ve Geleceği’ konulu bir toplantı düzenledi. Köln’deki ‘The Ship’ isimli dijital ofis ve toplantı merkezindeki etkinliğe, politikacılar, iş insanları, girişimciler ve girişimcileri destekleyenlerden oluşan yaklaşık 60 davetli katıldı.
#AlmanyaSite ve apartman yöneticileriyle ilgili okurlarımdan soru yağıyor. Yeni bir site ya da apartmana taşınanlar, “Yönetici seçmek zorunda mıyız? Yöneticiye ücret ödeyecek miyiz?” diye soruyorlar. Apartman veya müstakil evlerden oluşan sitelerde sekizden fazla bağımsız bölüm varsa yönetici seçmek zorunlu.Peki yöneticinizin görev ve yetkileri neler? Yöneticiniz siteyi borçlandırıcı çek/senet imzalayabilir mi? İşçileri keyfi olarak işten çıkartabilir mi? Zamanında ödenmeyen sigorta primleri, elektrik,su, doğalgaz faturaları için fazladan ödenen ceza ve faizlerden sorumlu tutulabilir mi? Sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından kat mülkiyeti hukuku uzmanı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteYargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin ücretine zam yapılmamış olması ya da mailine cevap verilmemesi gibi sebeplerin ayrımcılık yasağının ihlali olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte zam talebi geri çevrilen işçiler, tazminat talebinde bulunamayacak.
#Tazminat