Güncelleme Tarihi:
İLK 20 GÜN KİMSE RAHATSIZ EDEMEZ
Alman hukuk uzmanı Sittard, “Bu karar, sadece Federal Tatil Yasası’nda yer alan ve haftalık beş iş gününe göre hesaplanan 20 günlük asgari izin dönemi için geçerli. Eğer işveren yasal olan bu izin hakkının haricinde ek izin süresi tanımışsa, diğer bir ifadeyle 20 günü aşan izin günleri için çalışan açısından ulaşılabilirlik konusunda farklı ve istisnai uygulamalar söz konusu olabilir” diyerek önemli bir hatırlatmada bulunuyor.
YÖNETİCİLER İÇİN NE GEÇERLİ?
Bir iş yerinde yönetici pozisyonunda görev yapanlar için ise genellikle istisnai uygulamalar geçerli oluyor. “Ancak bu belirsiz ve gri bir alandır” diyen iş hukuku uzmanı Sittard’ın verdiği bilgiye göre, birçok iş hukukçusu, yöneticiler için bile izinde ulaşılabilirlik zorunluluğu olmadığını görüşünde birleşiyor. Ancak özellikle üst düzey yöneticiler için, iş sözleşmelerinde, acil durumlarda tatilde ulaşılabilir olma yükümlülüğü getirilebilir. Ancak bu, kişinin iş yerine ait cep telefonunu sürekli yanında taşımak zorunda olduğu anlamına gelmediğine işaret ediyor Alman hukuk uzmanı.
NASIL TEPKİ VERİLMELİDİR?
Peki çalışanlar boş zamanlarında iş yerinden kendileriyle sürekli iletişim kurma konusunda nasıl tepki vermelidir? Kesin olan şu ki, iş sözleşmesi kapsamında belirlenmiş çalışma saatlerinin dışında bir işçi ulaşılabilir olmak zorunda değil. Alman avukat Sittard’a göre, bu nedenle patronunuz size uyarı cezası veremez veya işten çıkaramaz. Ancak iş hayatında edinilen tecrübeler, pratikte yasal çerçevenin dışına çıkabilir. Bunun neticesinde izinde ulaşılabiliyor olmak konusunda ikilemde kalabilir ve netice itibariyle belki de istem dışı pek de yasal olmayan pratikteki uygulamalara boyun eğmek zorunda kalma hissine kapılabilirsiniz. Bu durumu önlemek için önceden bu konuyu şefiniz veya patronunuzla görüşmenizde fayda vardır.
DUYARLI YAKLAŞILMALI
Bielefeld’de yaşayan iş yeri koçu Ute Gietzen- Wieland, bir yöneticinin çalışanıyla yaptığı görüşmeden sonra çalışanını boş zamanlarında da işle ilgili sürekli aramaya devam etmesi halinde, çalışana telefona çıkmaması veya yazılı mesajlarına yanıt vermemesini öneriyor. Ayrıca, yöneticinin numarasını, cep telefonunda kayıtlı olan telesekretere yönlendirmeyi tavsiye eden Gietzen-Wieland, “Çalışanlar, bu konuyu yöneticiyle açık bir şekilde konuşmak istemeleri halinde, kendilerini iyi bir şekilde hazırlamalıdır ve olası bir tartışmayı önlemek için duyarlı bir yaklaşım sergilemelidir” diye öneride bulundu.
SİGORTALILIK DURUMUNA GENEL BAKIŞ
Yasal Sigorta Kuruluşları Birliği GKV’nin 2023 verilerine göre, Almanya’da sigortalı çalışanların yüzde 88’i yasal sağlık sigortası üyesiyken, çalışanların yüzde 4’ü ve serbest meslek yapanların yüzde 39’u da özel sağlık sigortasında kayıtlıydı. Alman Özel Sigorta Kuruluşları Birliği PKV, 2022 itibariyle yasal sağlık sigortasından özel sağlık sigortasına geçiş yapanların sayısı 146 bin 500 olarak açıklarken, tersine dönüş yapanların sayısı 116 bin 200’de kaldı, ki bunların çoğu, doğumla birlikte özel aile sigortasına üye olup meslek hayatına atılması sonucu yasal sağlık sigortasına geçenleri teşkil ediyor. Bu sayılardan da anlaşıldığı üzere, yasaldan özele geçişin, özelden yasala kıyasla daha kolay olduğu anlaşılıyor.
GEÇİŞLER KOLAY DEĞİL
Hazırladığımız Özel Sağlık Sigortası dosyamızda, özel sağlık sigortasından yasal sağlık sigortasına dönüşün nasıl mümkün olduğu konusunda önemli ipuçları vermeye çalışacağız. Eğer kazancınız yeterliyse, yasal sağlık sigortasından özel sağlık sigortasına geçmek oldukça kolaydır. Ancak, geri dönüş o kadar da kolay olmasa da yine de bunun için çeşitli yollar mevcut olduğu müjdesini verebiliriz. Tabii ki, kısa sürede verilen doktor randevuları, kişiye özel ve kapsamlı tedavi imkanları, özel sağlık sigortalarının cazibesini artıyor. Özellerin sunduğu avantajlar bunlarla da sınırlı değil. Ancak, bu hizmet ve avantajların ciddi bir maliyeti var. Yaş ilerledikçe özel sağlık sigortası üyelerinden kesilen sigorta primleri giderek artıyor. Ayrıca, çocuklar yasal sağlık sigortasında aile sigortası kapsamında ücretsiz olarak sigortalıyken, özel sağlık sigortalarında ayrı ayrı sigortalanmaları gerektiği unutulmamalı.
ÖZELE GEÇİN NASIL OLACAK?
Bazıları için özel sağlık sigortası, bir süre sonra finansal açıdan ciddi bir yük haline gelebilir. Peki, özel sağlık sigortasından yasal sağlık sigortasına nasıl geçilir? Siz değerli okurlarımız için bu konuda uzmanların görüşlerini derledik.
Almanya’nın önde gelen yasal sağlık sigortalarından AOK Federal Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden Kai Behrens de, bir kez özel sağlık sigortası sistemini seçen kişilerin, sadece çok ağır koşullar altında yasal sağlık sigortasına geri dönebildiklerini hatırlatıyor. Özele geçişin bir yolunun, tekrardan zorunlu sağlık sigortalı statüsüne geri dönmekten geçtiğini belirten Behrens, örneğin, brüt gelir belirli bir eşik altına düştüğünde, kişinin zorunlu sağlık sigortalı statüsüne geçtiğini söylüyor. 2024 yılı için bu eşik yılda 69 bin 300 Euro veya aylık 5 bin 775 Euro’dur. Bu eşiğin altında bir gelirle üç ay boyunca çalışanlar, 55 yaşın altında olmak koşuluyla özel sağlık sigortasından yasal sağlık sigortasına geri dönebilirler.
DEVAM EDECEK: Serbest çalışanlar yasal sağlık sigortasına nasıl geri dönebilecekler?