Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorTBMM’nin yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda konuklara özel ikram mönüsü sunuldu. Gastronomi Nobel’ini kazanan Mardin’li şef Ebru Baybara Demir’in hazırladığı mönüdeki 22 çeşit ikramın tasarlanması 3 hafta, yapılması ise tam 3 gün sürdü...
#TBMMBartın Karadeniz bölgesinde yer alan ve gezip görülecek bir şehirdir. Bartın'a gidildiğinde ne tür yemekler yenmelidir? Bartın şehrinin hangi yemekleri meşhurudur? Bartın'ın yöresel lezzetleri nelerdir? Bartın şehrinin yöresel yemeklerini sizler için derledik.
#Bartın YemekleriYaz aylarının sonuna yaklaştığımız ve güzel havaların son demlerini yaşamaya başladığımız günlere doğru yavaş yavaş adım atıyoruz. Hâlâ tatil yapamadıysanız ve yıllık izninizi Eylül ayına bıraktıysanız, bu listemiz tam size göre… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Eylül’de denize girilecek yerler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular.
#RotaYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapSöğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#GastronomiBayramlarda yollara düşüp sevdiklerimizi ziyaret ediyoruz. Onlarla bayramı kutlamak kadar işin yolculuk kısmı da çok zevkli. Hele ki yol üstünde gerçek lezzet durakları varsa... Buyurun, sizin için seçtiğim, farklı güzergâhlarda, bir yemek molasını fazlasıyla hak eden yolüstü lezzet adresleri...
#HürriyetBABA Rıfat Ertürk’ten el alan Aslan Ertürk, 1994’ten bu yana İzmir Mordoğan’da kardeşi Musa Ertürk’le birlikte dondurma üretiyor. İki kardeş, Special Roma Dondurmacısı adıyla sadeden cevizli incirliye, Antepli’den kahveliye 44 çeşitle dondurmasevenlerin önemli durağı olmayı başarmış. Babaları merhum Rıfat Ertürk’ün 1970’lerin başlarında Makedonya’dan Ankara’ya geldiğini söyleyen Aslan Ertürk, o süreci şöyle aktardı:
#İzmirGeçen hafta Figueres’teki Emporda otelinin lokantası El Motel’den bahsettim. Buraya bir haftalık tatilde, Llafranc’tan gittik. Costa Brava’nın incilerinden... Bu bölge de Cote d’Azur kadar güzel. Hatta artıları var. Oteller daha ucuz. Lokantalar da ortalama olarak daha iyi ve fiyatlar makul. İşte size önerilerim...
#Costa BravaYaşamımın büyük bir kısmını seyahat etmeye adadım. Bu seyahatlerde Yunan adalarının yeri ise her zaman başka olmuştur. Hem tekneyle hem de karadan gitmeyi tercih ettiğim, inanılmaz keyif aldığım ve her seferinde beni bir başka içsel keşfe sürükleyen bir enerjisi var adaların. En popülerinden çok az kişinin bildiği ufacık adalara kadar hepsi bende her ayak bastığımda ayrı bir iç huzuru sağlıyor. Rodos da bu adalardan biri, defalarca gitmiş olmama rağmen her seferinde başka bir güzelliğini keşfediyorum.
#RodosTürkiye’de sanayici kimliğinin yanı sıra kültür ve sanata destek veren ailelerin arasında Eczacıbaşı ailesinin çok ayrı bir yeri vardır. Üçüncü kuşak, İntema Yaşam Genel Müdürü Emre Eczacıbaşı da gastronomiyi içine katan hatta merkezine alan çok katmanlı bir projeye imza attı. İki yıldır üzerinde çalıştığını bildiğim, çok emek verdiği, mutfak kültürüne büyük katkısı olacağını düşündüğüm projesini kendisi anlatsın istedim.
#Müge AkgünMutfak şefi Ömür Akkor, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'te kazılarda bulunan tabletler ışığında 4 bin yıl önceki bazı yemekleri yaptı - Akkor, bazı ekmek çeşitleri ile Hitit mutfağının kayısı ezmesi, salatalıklı ve nohutlu "beruwa", "happena", "kariya" gibi yemekleri, teknolojik alet ve ekipman kullanmadan dönemin imkanlarına göre pişirdi
#Ömür Akkor“Lyon’da yapılacak tek güzel şey yemek yemektir” demiş 19’uncu yüzyılın ünlü romancısı Stendhal. 200 yıl sonra bugün de Fransa’nın üçüncü büyük şehrinde yemek her şeyin önünde. Ülkenin en ünlü şefi Paul Bocuse, en ünlü geleneksel restoranları (bouchons) burada. St. Marcellin peynirinin, kandan yapılmış sosisin en lezizi... Alpler’in yanı başındaki bu lezzet cenneti aynı zamanda Rönesans mimarisi, Roma kalıntıları, geniş sanat mekânları, yetenekli tasarımcılarıyla bir cazibe merkezi.
#Seyahat