Paylaş
EGE
Çiy Restoran
SELÇUK, İZMİR
7 Bilgeler Şarapçılık’a ait restorandaki modern menü özellikle şarapla uyum sağlayabilecek yemekler etrafında şekilleniyor. İki ayda bir mevsimin getirdiği değişiklik menülerine de yansıyor. Yöre pazarlarından alışveriş yapıyorlar.
Can Köfte
AKHİSAR, MANİSA
Meşhur Akhisar köftesinin orijinali gömlek yağıyla hazırlansa da birçok kişiye ağır geldiği için artık pek kullanmıyorlar. Izgarada pişirilen köfteler tereyağı ve suyla ıslatılmış pide üzerinde servis ediliyor.
Hacıoğlu Mangal
TİRE, İZMİR
Tire Merkez’deki Hacıoğlu Mangal’da köftenin harcına baharat, ekmek ya da soğan katılmıyor. Dana kuşbaşı tuzla yoğrulup iki kez çekiliyor, dolapta iki gün dinlendirildikten sonra köfte uzun şişlere sarılıp meşe kömüründe pişiriliyor. İlk pişirmenin ardından buharlı suyun üzerinde soğutulan et, yağını bırakıyor ve yumuşuyor. Servis sırasında tereyağında, kendi yağıyla birlikte çok yüksek ateşte çevriliyor. Üzerinde domates, yanında koyun yoğurdu ve piyazla afiyetle yeniyor.
Gülcemal
MANİSA
Manisa kebabının köftesi şişte pişiyor. Kuzu ve dana karışık kol ve döşten hazırlanan köfteler mangalda piştikten sonra taş fırın pidelerinin üzerine çekiliyor. Domates sos, tereyağı, yoğurt ve en üste serpilen bolca maydanoz da son noktayı koyuyor.
Töngül Pide
ÖDEMİŞ, İZMİR
1892 yılında dedesinin açtığı fırının başında şu anda 73 yaşındaki İsmail Töngül var. Kendilerine has bir harç hazırlıyorlar. Odun fırınında pişen minik pideler, fırından çıktığı gibi bol tereyağıyla yağlanıyor. Üzerine de tulum peyniri rendeliyorlar.
TRAKYA
Köfteci Selim
TEKİRDAĞ
100. Yıl Sanayii Sitesi’ndeki Köfteci Selim dananın döşü ve önkolundan çektiği kıymanın içine soğan, bayat ekmek içi, tuz, kimyon, karabiber koyuyor, bir gece beklettikten sonra elde şekil vererek pişiriyor. Üzerine tahinli, kaymaklı Hayrabolu tatlısından yiyin.
Bahar Köftecisi
LÜLEBURGAZ, KIRKLARELİ
Bu köfteci Ahmetbey Köyü’nde ve yolunuzu değiştirmeye değecek türden. Köfteler porsiyon değil kiloyla veriliyor. Köyün çevresinde yetişmiş düve etinin döş, antrikot ve kaburgasından iri çekilmiş kıymayı baharatla harmanlayıp günlük hazırlıyorlar, dinlendirme yok.
BATI AKDENİZ
Mavi Pide
HİSARÖNÜ, MUĞLA
Serdar Kozan’ın girişimleriyle açılan Mavi Pide’nin Selimiye’de de bir şubesi var. Patlıcanlı kuşbaşılı pide ve ballı tahinli pide öne çıkan lezzetlerinden. Kahvaltılarının da hatırı sayılır müdavimi olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Limon Ağacı
BOZBURUN, MUĞLA
Bozburun limandaki pastane ev yapımı dondurma çeşitleri ve sütlacıyla meşhur. Yarı inek yarı keçi sütü ve taze meyvelerle hazırlanan dondurmalar mevsime göre değişmekle birlikte favoriler incirli, zencefilli, erikli, kavunlu.
DOĞU AKDENİZ
Liman Lokantası
RİZE
1968 yılında Kemal Reyhanoğlu’nun açtığı lokantanın başında oğlu İsmail var. Sadece Karadeniz değil tüm Türkiye’nin en iyi esnaf lokantalarından. Yemekler odun ateşiyle yanan kara fırında bakır tencere ve tepsilerde pişiyor.
Seçkin Pide
DEREPAZARI, RİZE
Rize’den çıkıp Trabzon istikametine giderken Derepazarı’nı ve yolda sıra sıra dizili pidecileri gördüğünüz an durun. En meşhurlarından biri Seçkin Pide. Derepazarı pidesini lezzetlendiren şeyler kolot peyniri ve Rize kavurması.
Paylaş