PaylaÅŸ
Konya’ya ilk öğrencilik yıllarımda gitmiştim. Etli ekmek ve tandırın tadına bakıp geri dönmüştük Ankara’ya... O zamanlar ben bu kadar gastronominin içinde değildim. Orada yaşayan arkadaşımız bizi nereye götürdüyse orada yemiştik. Yıllar sonra yemek yemekten benim gibi büyük haz alan arkadaşlarımla birlikte iki günlük bir Konya çıkarması yaptık. Bu kez lezzet durakları en ince ayrıntısına kadar araştırılmış, alternatifler arka arkaya sıralanmış bir liste ile gittik Konya’ya. Yeme içmeye düşkün sağlam arkadaşlarla gidince ben bu kez ön araştırma kısmına dahil olmadım ve onların kılavuzluğuna güvendim.
İki gün boyunca bir dolu mekana gittik. Birbirinden lezzetli yemekler tattık ve son zamanlarda yemek konusunda bizi en çok mutlu eden şehir olduğuna karar verdik Konya’nın... Çünkü gittiğimiz her mekandan mutlu ayrıldık. Daha önceden hiç denemediğim ve lezzeti karşısında şaşkına döndüğüm yemekler tattım.
İşte tadı damağımızda kalan Konya lezzetleri;
Gonya Tandır Evi: Cumartesi sabahı uçaktan iner inmez soluğu burada aldık. Burası tandırda odun ateşinde kapalı pideye benzeyen ama aslında onların börek dediği hamur işleri yapan bir mekan. Mekanda dört adet tandır bulunuyor. Bu tandırlardan kullanılacak olanı bir gün önceden hazırlanıyor. Ertesi gün pideler tandırın duvarlarına yapıştırılarak pişiriliyor.
Malzeme olarak Konya’ya özgü küflü peynir, kavurma, kakırdak adlı koyun kuyruk yağı, helva ve patates bulunuyor. Tandırda pişen börekler çıkarılınca içi açılıp tereyağı ekleniyor ve dilimlenerek servis ediliyor. Mutlaka kakırdak, küflü peynir ve kavurmalı karışık olandan yemenizi tavsiye ederim. Buraya biz hep birlikte bayıldık!
Ali Baba Fırın Kebap: Konya’nın en önemli spesyali elbetteki fırın kebap. Tandırda pişen kuzu etinin lezzetini tarif edemem. Konyalılar bu işi gerçekten çok iyi yapıyor. Ali Baba Fırın Kebap gittiğimiz ilk fırın kebapçı oldu. Etin yumuşaklığı ve aroması dört dörtlüktü. Mutlaka uğrayın!
Â
Somatçı Fihi Ma Fih: İşte beni en çok şaşırtan mekan. Şaşırdım çünkü Selçuklu yemekleri yapan bir restoran olduğunu bilmiyordum. Yüzlerce yıl önce Anadolu’ya yerleşen atalarımızın kurduğu imparatorluğa ait yemeklerin gün ışığına çıkarılıp servis edildiği bir yer restoran varmış. Bir de üstüne Meslevi yemekleri de eklenmiş ve çok farklı bir menü yaratılmış. Mekanın yaratıcısı Ulaş beyi alkışlamamak elde değil.
Böyle farklı konseptler keşke daha çok olsa. Mekanda mutlaka çorba tadımı yapın. 4 farklı çorba mini kaselerde geliyor. Tutmaç çorbası, fihi ma fih çorbası, fıstıklı biber çorbası ve bamya çorbası deneme şansınız oluyor. Yemek öncesi 13.yüzyıldan bir gelenek olan şükür tabağı, Selçuklu ve Mevlevi şerbeti gibi ikramlar yapılıyor. Ana yemeklerden Yemen kahveli et, dağ erikli soğanlı biftek, incirli et, kayısılı kuzu gerdan ve bademli köfte yedik. Benim favorim bademli köfte oldu.
Hich Hotel Kahvaltı: Konya’nın en özel butik otellerinden olan Hich Hotel’in sabah kahvaltısı taze ev yapımı kurabiye ve çörekler, kekler, güzel kahvaltılıklarla ve çok keyifli ambiyansı ile kahvaltı için Konya’nın en iyi alternatiflerinden. Otelin mis gibi kendine özgü beyaz sabun kokusu ile keyifli bir sabah geçireceksiniz.
Pideci Hasan ÅžendaÄŸlı:ÂÄ°ÅŸte bir baÅŸka gastronomik zenginlik; yaÄŸlı somun! 1940’lardan beri Konya’lılara hizmet veren Hasan ÅžendaÄŸlı pide, etli ekmek gibi lezzetler servis ediyor. Ama asıl imzası olan yaÄŸlı somun yemeye doyamayacağınız bir lezzet. Dört peynirli (küflü, tulum, sivelek, çubuk) veya atom adını verdikleri küflü peynir, pastırma ve kavurma üçlü içeriÄŸe sahip olan çeÅŸidi tat duyurularınızı uçuracak nitelikte. Mutlaka denemeli!
Çakıbey: Etli ekmek için Çakıbey’de karar kıldık. Hem etli ekmek hem de bıçak arasını çok lezzetli yapıyorlar. Fırında kaşarlı mantarla aram pek yoktur ama buradakini çok beğendim. Gidince mutlaka sipariş edin.
Â
Tiritçi Mithat: Sosyal medyada bize en çok tavsiye edilen şey tirit yiyin hatta Tiritçi Mithat’ta yiyin oldu. Biz de ne yaptık ettik onca mekanın arasına Tiritçi Mithat’ı sıkıştırdık. İyiki de öyle yapmışız. Tirit etin pişirilme yöntemine verilen admış. Yoğurtlu, pideli ve tereyağlı bir çeşit köfte tirit. Bu lezzetle de kendimizden geçtik diyebilirim. Tavsiye ettikleri kadar varmış.
Hacı Şükrü Fırın Kebap: Konya’da finali yine tandır kebabıyla yapalım dedik ve bu kez Hacı Şükrü’nün yolunu tuttuk. Uçağımızın kalkmasına 1 saat kala ne pahasına olursa olsun dedik ve tandır yiyip İstanbul’a öyle döndük.
1907 yılından beri hizmet veren Hacı şükrü kuzunun incik, kürek üstü, kaburga kısmını pişirip servis ediyor. Burada parmaklarımızı yemediğimiz için şanslıyız. Üzerine de Konyalıların höşmerim adını verdikleri helvaları çok iyi gidiyor!
 Fotoğraflar: Gürhan KARA
PaylaÅŸ