Paylaş
Romalıların prima ficus dedikleri zamanı yaşıyoruz, yazın bittiği, güzün başladığı zaman, incir zamanıdır. Bursa’da yer gök incir..Bursa. dünya gastronomisine incir ile adını yazıyor.
BURSA SİYAHI
İngiltere Kraliçesi Elizabeth Alexandra Mary, Bursa’ya gelerek Bursa Siyahı diye bilinen incirini tattı ve çok beğendi. Arkasından Düşes Kate Middilton da hamilelik döneminde bulantılarına şifa olsun diye siyah inciri tüketti. İngiliz Kraliyet ailesinin Bursa Siyahı incirine olan ilgisi ürünün tanıtımını uluslararası bir alana taşınmasına ve ihracatta rekor kırılmasına vesile oldu.
Uludağ İhracatçılar Birliği İngiliz Kraliyet ailesine bir mektup yazarak teşekkür etti ve Bursa Siyahı inciri gönderdi.
Uzun raf ömrü, iriliği ve tadı nedeniyle dünyanın en kaliteli incirlerinden biri kabul edilen “Bursa siyahı” için üreticiler 16 Ağustos’ta hasada başlarken, ilk ihracat da yapıldı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 28 bin ton üretimimiz vardı, bunun 20 bin tona yakını ihraç edildi. Bu yıl da 31 bin 500 ton siyah Bursa inciri üretimi bekleniyor.
İyi tarafından baktığımızda harika, üretici hiç olmazsa yılda 1 ay para kazanıyor, Bursa inciri sayesinde Bursa tanıtılıyor. Yaklaşık 32 bin ton üretimin yüzde 70’i ihracata gidiyor. Pazarda bile incir 20 TL’den satılıyor.
Osmangazi Belediyesi ‘incir festivali’ düzenliyor.
Mudanya Belediyesi ‘incir festivali’ düzenliyor.
Nilüfer Belediyesi ‘incir festivali’ düzenliyor. Arşivde haberleri var..
Dünyanın en kaliteli inciri olan ‘Bursa Siyahı’, Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği Siyah İncir Festivali ile görücüye çıktı. Osmangazi Belediyesi’nin bu yıl 19.’sunu düzenlediği Siyah İncir Festivali’nde ilçede yetişen siyah incirler yarıştı. Ovaakça Mesire Alanı’nda vatandaşların büyük ilgi gösterdiği festival renkli görüntülere sahne oldu. Mehteran konseri ve yağlı güreşlerle büyük bir coşkunun yaşandığı festivalde, siyah incirler, jüri tarafından meyve dış görüntüsü, kabuk rengi, tadı ve içinin güzelliği gibi 10 farklı kategoride değerlendirildi.
Mudanya Belediyesi’nin, kara incir üretiminde önemli bir yere sahip olan Mürsel Mahallesi’nde düzenlediği 4. Kara İncir Şenliği, büyük ilgi gördü. Üreticilerin ürünlerini sergilediği şenlikte coşku, Feryal Öney’in muhteşem konseriyle doruğa ulaştı.
Nilüfer Belediyesi’nin, 7’ncisini düzenleyeceği Akçalar İncir Festivali, bu yıl da Bursalılar’a eğlenceli ve lezzet dolu bir hafta sonu yaşattı. Nilüfer Belediyesi’nin, bölgede yetişen ürünleri tanıtmak ve çiftçiyi desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği etkinliklerden biri olan Akçalar İncir Festivali, bu yıl da Bursalılara farklı bir hafta sonu yaşattı.(2020-2021 yılında pandemi nedeniyle Nilüfer’de incir festivali yapılmadı )
Her yıl aynı haberler, en büyük incir, en güzel incir yarışması, ardından konser sonra dağılın…
NİYE ÜÇ FESTİVAL
Üzüldüğüm konu dünyanın en güzel incirini üretiyorsun sevincin bir ay sürüyor.
Neden inciri çikolata ile kaplayıp satmıyoruz? Kilosu 20 TL’ye fit oluyoruz.
Çikolata ile kapla kilosunu 150 TL’ye sat. Bar yap, gofret yap, bisküvi arasına koy, ambalajla 12 ay sat bu inciri..
Bursa’nın inciri meşhur ama incir reçeli neden meşhur değil?
Aynı şehirde üç ayrı festival neden yapılır? Gaziantep’te tek bir fıstık festivali olur, Rize’de tek bir çay festivali olur….
Festival yapıyoruz da sonucunda bir Ar-Ge çalışması mı yapılıyor? İncirli yemekler kitabı mı yapıldı? Ulusal ve uluslararası bir kayda geçecek bir faaliyet mi yapıldı? Hayır… Vur patlasın çal oynasın…
Dünyanın en iyi şefini getir, menüde kullansın bakalım inciri.. Türkiye’nin en iyi 5 şefini getir, incir festivali yap, ses getir.
Tarımsal ürünlerini gastronomiye dönüştürmediğin sürece domatesi 50 kuruşa, şeftaliyi 2 liraya satmaya devam edersin.
Paylaş