Öğretmenlik geçmişten günümüze en kutsal mesleklerden biridir. Özellikle Türkiye tarihinde öğretmenlerin yeri unutulmazdır. İlk kadın öğretmen de her zaman merak uyandırır. İlk kadın öğretmen kimdir? İlk kadın öğretmenin okulu hangisidir? İlk kadın öğretmenin hayatını tüm detayları ile derledik.
#İlk Kadın Öğretmen Kimdir?Öğretmenlik, tüm dünyada saygınlık ve özveri ile eşleştirilen çok kıymetli bir meslek olarak tanımlanabilir. Ancak siz de takdir edersiniz ki, öğretmenliği yalnızca profesyonel bir iş olarak görmek pek mümkün değil. Daha çocukluk yıllarımızın başında, her birimiz annemizin sıcak kucağından çıkarak bir öğretmenle gönül bağı kuruyor, ona güveniyor, seviyor ve onu yaşamımızın bir parçası haline getiriyoruz.
#Konuk YazarÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk YazarOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarDünya Öğretmenler Günü 5 Ekim’de kutlanıyor, peki biz niye bu kutlamayı 24 Kasım’da yapıyoruz? Sanırım bu soru pek çok kişinin aklına gelmiştir. Dilerseniz zamanın getirdiklerine bakarak bu sorunun cevabının izini sürelim. Dünya Öğretmenler Günü; eğitimcilere olan şükran borcunun ifade edilmesi, çalışmalarının hakkının teslim edilmesi ve kişisel, mesleki gelişimlerine destek olunmasının sağlanması amacıyla 1994 yılında kutlanmaya başlandı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) arasında imzalanan bir sözleşmeyle hayata geçirilen bu düzenlemenin kökleri adı geçen iki uluslararası kuruluşun 1966 yılında yayımladıkları bir tavsiye kararına dayanıyor.
#Konuk YazarKadın yazarların ilkgençlik edebiyatı türündeki üretimlerini desteklemek ve edebiyatta fırsat eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından oluşturulan ve bu yıl ilk kez verilen 'Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü'nün sahibi 'Nasıl Dedektif Oldum' kitabıyla Gamze Pat oldu.
#Beyhan EczacıbaşıCumhuriyetimizin yüzyılındaki durumunu ortaya koyabilmek için ilk yıllarındaki bakış açısının ortaya koyulmasında yarar var. Ülkenin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 15-21 Temmuz 1921 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen eğitimle ilgili bir kongrenin toplanması, eğitim sürecinin toplumsal yapıyı biçimlendirmesinin temeli olan vatandaş yetiştirme anlayışının göstergesi olarak değerlendirilmeli. Kongre’de Atatürk; mevcut eğitim sisteminin eski devrin batıl inançlarıyla ve doğuştan sahip olunan özelliklerle hiç ilgisi olmayan yabancı fikirlerle, doğudan ve batıdan gelebilen tüm etkilerle oluşturulduğunu vurgulayarak, öğretmenlerin geleceği inşa edecek kültür savaşçıları olarak ele alınması gerektiğini, eğitimin bilimsel ve milli olması gerektiğine dikkat çekmişti.
#Konuk YazarCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarAlmanya’nın sanayisi en güçlü, en zengin, yüzölçümü en büyük, en muhafazakâr eyaleti olarak bilinen 13 milyon nüfuslu Bavyera’da yaklaşık 9.5 milyona yakın seçmen 8 Ekim’de sandık başına gidiyor. Seçimlere az bir süre kala farklı partilerden aday gösterilen Türkiye kökenli adaylar kendi bölgelerinde, halkla bire bir diyalog kurarak, onlardan oy istediler.
#Bavyera Seçimi6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde 10 ilimizi etkileyen deprem aslında hepimizi olumsuz etkiledi. Günlerce ve halen deprem bölgesinden gelen haberlerle üzüntü yaşıyoruz. Herkesi yasa boğan bu afetin fiziki ve psikolojik etkilerinin mümkün olduğunca iyileştirilmesi uzun bir süre alacak gibi görünmektedir. Psikolojik destek gereksinimi hem yetişkinler hem çocuklar için önemli bir gereksinimdir ancak 20 Şubat’ta 71 ilde okula başlayacak çocuklarımız için okulda ve evde destekleyici bir yaklaşım önceliğimiz.
#Konuk YazarTüm dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizin okullarında da her gün çocuklar okul bahçesindeki zorbaca davranışlara maruz kalıyor; tehdit ediliyor, alay ediliyor ve eziyete uğruyor. Bazı çocuklar için zorbalık, büyümenin bir parçası olarak kabul etmeleri söylenen bir yaşam gerçeği şeklinde görülüyor. Zorbalık davranışlarını ortaya çıktıkları anda fark edip durdurmakta başarısız olunduğunda, çoğu zaman fark etmeden şiddet teşvik edilmiş olur.
#Konuk YazarOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarDünyayı tanımaya çalışan erken yaş çocukları için okul öncesi eğitim kurumuna başlamak heyecan verici olduğu kadar kaygı uyandırıcı da olabilir. İlk defa okula başlayan çocukların anne-babaları hatta büyükanne, dede gibi yakınları da heyecan içinde çocuklarının ilk eğitim yaşamına başlamasının nasıl olacağına dair beklenti içine girerler.
#Konuk YazarTürkan Şoray’la Kadir İnanır ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’la gönüllerimizde taht kurdu. İkilinin replikleri hâlâ hafızalarda... Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat ‘Aşk-ı Memnu’yla kalbimizi fethetti. Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Dere ‘Ezel’den beri favorimiz... Bu efsaneleri Serenay Sarıkaya, Hazal Kaya, Aslı Enver, Çağatay Ulusoy, Kerem Bürsin, Burak Özçivit gibi isimler takip etti. Her gün birbirinden güzel, yakışıklı, yetenekli birçok yeni genç oyuncuyla tanışıyoruz. Peki, aralarından sıyrılıp herkesin beğenisini kazanan yeni yıldızlar kimler? İşte bu isimleri belirlemek için kolları sıvadık, okurlarımıza son dönemde ‘en iyi’ buldukları başrol kadın ve erkek genç oyuncuları sorduk. 360 bin oy kullanıldı; birinci çıkanlar Aytaç Şaşmaz ve Cemre Baysel oldu!
#JönfiYeşim Ceren Bozoğlu, 'O Hayat Benim' dizisinin final yapmasının ardından mide küçültme ameliyatı olarak bambaşka bir görünüme kavuşmuştu. Annemi Saklarken'in Füsun'u olarak ekranlara geri dönen Yeşim Ceren Bozoğlu kariyeri, oynadığı diziler ve filmler ile merak ediliyor. İşte Yeşim Ceren Bozoğlu'nun hayatı ve yeni hali...
#Yeşim Ceren Bozoğlu“İffet” filminin araba camı sahnesi, çekildikten 40 yıl sonra başrol oyuncusu Faruk Peker’in açıklamalarıyla tekrar gündeme geldi. Yalnız ortada bir kafa karışıklığı var. Peker, Müjde Ar’ın o sahneden haberi olmadığını söylüyor. Müjde Ar ise “Senaryoyu okudum. Her sahneyi biliyordum. Hiçbir filmde sete senaryoyu okumadan çıkmadım. Bu, bütün oyuncular için böyledir” diyor.
#İffet“İffet” filminin araba camı sahnesi, çekildikten 40 yıl sonra başrol oyuncusu Faruk Peker’in açıklamalarıyla tekrar gündeme geldi. Yalnız ortada bir kafa karışıklığı var. Peker, Müjde Ar’ın o sahneden haberi olmadığını söylüyor. Müjde Ar ise “Senaryoyu okudum. Her sahneyi biliyordum. Hiçbir filmde sete senaryoyu okumadan çıkmadım. Bu, bütün oyuncular için böyledir” diyor.
#Savaş ÖzbeyNerede insan varsa orada karşılıklı iletişim vardır. Tüm canlıların kendisini ifade etmesi, “ben de buradayım”, “beni anlayın”, “görün”, “duyun”, “varlığımı kabul edin” demesinin yolu olan iletişim, etkin bir biçimde kullanıldığında sadece insanların değil tüm canlıların hayatını daha iyi ve huzurlu hale getirmektedir. İletişim, özen gösterildiğinde çok kolaydır çünkü hayatın kendisidir, çok zordur çünkü hayatın içinde doğal seyrinde yaşanan her şey gibi ihmal edilmekte ve çaba gösterilmediğinde sorunlara neden olabilmektedir.
#İletişim Ve Eğitim ÜzerineŞili'nin Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos ve eşi Margarita Suarez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ı ziyaret etti. Görüşmede, Büyükelçi Arcos'un, Kütüphanesiz Okul Kalmasın projesini çok anlamlı bulduklarını belirttiği, destek vermek için proje kapsamında açılacak kütüphanelere konulmak üzere Nobel Edebiyat Ödüllü Şilili kadın şair Gabriela Mistral'ın kitaplarını hediye ettiği bildirildi. Emine Erdoğan'ın da büyük bir şair olan ve aynı zamanda eğitimci olan Gabriella'nın şiir kitabının proje için çok anlamlı bir destek olduğunu ileterek teşekkür ettiği öğrenildi.
#Emine ErdoğanUğur Kılıç, 2 Haziran 2021 Çarşamba günü InterContinental İstanbul otelinde düzenlenen basın toplantısıyla Türkiye Hentbol Federasyonu başkanlığı için adaylığını açıkladı. Kılıç, toplantıda başlıca projelerini aktardı ve “Artık kaybedecek zamanımız yok. Önceliğimiz, camiayı tekrar bir araya getirmek. Oluşturacağımız sinerjiyle, hedefimiz Türk hentbolunun Avrupa’nın en başarılı ilk beş ülkesi içerisinde yer almasını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda hentbol için projeleri olan herkes ile bir araya gelmeye hazırız” dedi.
#HentbolLatin Amerika ülkeleri, Aztek ve İnka uygarlıklarının yurdu olarak tarihsel bir önem taşımalarının ötesinde; yaşadıkları ekonomik ve toplumsal sorunlar, maruz kaldıkları darbeler ve diktatörlük dönemleri, bunlara karşı verdikleri, bitmeyen/vazgeçilmeyen mücadeleler ve çok sayıda özgünlük içeren toplumsal hareketleri ile dikkati çekiyor.
#Latin AmerikaAile Meclisi bu hafta İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel ile eşi Ufuk Erel’in Ankara’daki evlerine konuk oluyor. Üniversite yıllarında tanışmışlar ancak okul bitip ikisi de öğretmen olana kadar arkadaş olarak kalmışlar. Zorlu bir yolculuğun ardından birbirine kavuşmuş Erel çifti ve engeller kısa süre içinde aşılmış.
#GazetehaberleriTam adı Abdul Mecid Bin Mahmud olan Sultan Abdülmecit, 25 Nisan 1823 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası II. Mahmut, annesi Bezmialem Valide Sultan'dır. En yenilikçi padişahlardan biri olan Sultan Abdülmecit, yönetim ve eğitim alanında birçok reform yapmıştır. Sultan Abdülmecid kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar gerçekleşti? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
#Sultan Abdülmecid Kimdir?Toplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, eğitim, evlilik, şiddet, ekonomik haklar, acil ihtiyaçlar... Hepsi meşakkatli konular. Ama o, kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek için çabalamayı kafasına koymuştu, başaracaktı. Tıpkı “Burada kız çocukları okumaz” dediklerinde yaptığı gibi... Ailesini ve köyünü karşısına alıp okuyan ve köydeki kız çocuklarının okumasını sağlayan Hatice Temir (29), Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği’ni kurdu. Hane ziyaretlerinde kadınların neler yaşadığını dinleyip ekibiyle birlikte onlara okuma-yazma öğretmeye başladı, atölyeler açtı, seminerler verdi. Yüksekova’da bugün yüzü gülen kadın ve kız çocukları, en çok onun eseri.
#Gazetehaberleri