‘Üç Başlı Kerberos’u ile ilk kez Türkçeye çevrilen Gertrude Barrows Bennett, 1919 yılında tefrika edilen bu romanında bir zaman sıçramasıyla kendilerini 200 yıl sonrasında bulan bir grup insanın başından geçenleri anlatıyor. İlk alternatif dünya fantezisi sayılan ‘Üç Başlı Kerberos’ aksiyon ve fantezi ile dolu distopik roman.
#Gertrude Barrows BennettSadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur VardanElon Musk geçen günlerde Neuralink projesinde yeni bir aşama kaydedip beynine çip yerleştirilen hastanın düşünce gücüyle bilgisayar faresini oynatabildiğini duyurdu. Projeye pek çok kişi tepkiyle yaklaşsa da bu yeni teknolojik atılıma ilgi duyanlar da var. Görüştüğümüz 100 kişiden kimi sekiz dil birden konuşabilmek kimi de sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek için beynine çip taktırmayı kabul edebileceğini söylüyor.
#ÇipYa kelimesi cümle içerisinde bağlaç olarak kullanılır. Örnek Cümle: ''Ya bu deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin'' Ya ile biten popüler isimlerden bazıları şunlardır: 1- Hülya 2- Fulya 3- Oya 4- Derya. Sonu ya ile biten diğer kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimGeçmiş referansların bugünü nasıl şekillendirdiğini en çarpıcı şekilde anlatan isimlerden Ayşe Kulin, bu kez rotayı geleceğe çeviriyor. Distopik romanı ‘Yarın Yok’ta güçlü kadın karakteri Mira aracılığıyla, bugün yapılanların yarına etkilerinin nasıl olacağını anlatıyor...
#Ayşe KulinGazeteci-yazar Mehveş Evin’in pandemi döneminde Kısadalga.net’te bir podcast serisi olarak kurguladığı distopik öykü ‘2050-Gelecekte Bir Yolculuk’tan yola çıkarak yazdığı ‘Dünyanın Dibi Oteli’ raflarda. Evin, şahane kurguladığı hikâyesiyle okura “Böyle gidersek halimiz harap” diyor.
#Dünyanın Dibi Oteliİlk kez hem Akbank Sanat’ın fiziksel mekânında hem de metavers’te izleyiciyle buluşan Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi’nin bu yılki teması ‘Açık Kart’. Küratör Fatoş Üstek, “Metaverse kavramına mekân olarak yaklaştım ve fiziksel serginin dijital temsilinin ötesine geçmek istedim. Sergileri birbiriyle kesişme noktaları olan ve birbirini bütünleyen şekilde konumladım. Bu yaklaşımın altında içine girdiğimiz hibrit gerçeklik dönemi yatıyor” diyor.
#Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü SergisiMetaverse’te bugün yaşanan gelişmeler alternatif evrenin geleceğine ışık tutuyor. Anlaşılan o ki; metaverse’te kazançlı yatırımlar yapabilir, meslek sahibi olabiliriz. Ama yakın gelecekte bağımsız bir metaverse ekonomisi olası görünmüyor.
#Umut Fırat EroğluHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKKadın piyanistlerimizin albümleri 2021’de art arda geldi, yıl sonuna doğru sağanağa dönüştü. Yeni kayıt projelerine ve yayımlanmayı bekleyenlere bakılırsa 2022 de verimli geçecek. Soğuk kış günlerinde yüreğini ve zihnini sıcak tutmak isteyen müzikseverler için 7 kadın piyanistin yayımladığı 11 yeni albümü derledik.
#Gülsin OnayKendine özgü tarzıyla sevilen Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra gelen romanı ‘Zamir’de uluslararası insan kaçakçılığını konu edindiği ‘Daha’nın kaldığı yerden devam ediyor. Yine sert, keskin ve öfkeli bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de ‘büyük insanlık’ın hikâyesini anlatmış; köleleşmiş, boyun eğdirilmiş, aç, sefil, perişan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların, açgözlülüğün ve vicdansızlığın hikâyesini... Anlatı zamanı 2000 yılının arifesi... Yani yakın geçmiş. Bir distopya anlatmıyor Günday. Bu dünyanın gerçeklerini biraz keskinleştirip speküle ederek bugünün aslında ne denli distopik olduğunu sergilemeye çalışıyor.
#ZamirK-Pop, K-Drama... Kore müzikleri, dizileri uzun süredir özellikle gençlerin arasında yükselişte. Ama şimdi öyle bir Kore dizisi var ki sosyal medyada hep ondan bahsediliyor, “Kore dizisi izlemem” diyenler bile tüm bölümleri bir günde bitiriyor. Merak ettik, ‘Squid Game’i izleyenlere sorduk.
#Squid Game2019, Leonardo da Vinci’nin 500’üncü ölüm yıldönümüydü. Bu vesileyle Paris’teki dünyaca ünlü Louvre’da kendisini anmak amacıyla bir sergi düzenlendi. ‘Louvre Müzesi’nde Bir Gece: Leonardo da Vinci’ adlı belgesel, işte bu sergiyle birlikte Rönesans’ın ikonik isminin sanatsal serüvenini tüm unsurlarıyla ele alan muhteşem bir yapım. Filmi, serginin küratörlerinin aktardığı bilgiler eşliğinde izliyoruz.
#Leonardo Da VinciOyuncu Güven Kıraç, üçüncü kişisel resim sergisi ‘Distopya’ ile bu defa Bodrum’da sanatseverlerin karşısına çıktı. Yeni sergisiyle olumsuz bir geleceğe dikkat çeken Kıraç, “Yine de geleceğe dair her zaman umut vardır” diyor.
#GazetehaberleriPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonDil ustası Özdemir Asaf, şiiri sevmeyeni bile şiire yaklaştırır. Şiirlerindeki mantık kusursuzdur, okuru tam kalbinden vurur. Özdemir Asaf’ın şiirlerinin yer aldığı “Çiçek Senfonisi” ile “Benden Sonra Mutluluk”, etikalarının, öykülerinin ve otokopi-denemelerinin toplandığı “Kırılmadık Bir Şey Kalmadı”dan oluşan “Bütün Eserleri”, 1336 sayfa.
#YAZAR