Paylaş
Toplu bir şekilde yayımlanan bütün eserleri yeniden okunmayı hak ediyor. Çok sevdiğiniz bir dostunuza armağan edin, sizi asla unutmayacaktır. Ne demiş şair: “Beni öyle bir yalana inandır ki; ömrümce sürsün doğruluğu.”
Festival sinemasına salvo
Bir zamanlar toplumsal meseleleri ele alan sinemamız var olmaya çalışmıştı. Vedat Türkali, Ertem Göneç, Halit Refiğ hatırlamamak mümkün mü? Sonra “bağımsız” sinema adı altında bir akım oluştu. Öğretim üyesi Aslı Daldal esas olarak bu iki akımı karşılaştırmalı olarak ele alıyor “Toplumsaldan Bireysele Türk Sinemasından Parçalar-Umut Distopya, Siyaset” adlı kitabında...
Tabii, kitapta pek çok ilginç ve şaşırtıcı iddiaya yer veriliyor. Ama beni en çok düşünmeye sevk eden eleştiri, sinemanın artık “festival” sineması olduğu. Evet, artık “bağımsız” filmler festival ödülü almadan meşhur olamıyor, daha doğrusu sinema olamıyor.
“Suyun İçi Kuru”
Geçenlerde heykeltıraş dostum Kaan Küley’le görüşme fırsatım oldu.
Kendisi yıllar önce rahmetli Ressam Ömer Uluç’un asistanlığını da yapmıştı. Kaan Küley, 1978 Bursa doğumlu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel bölümü mezunu. 3 kişisel sergi açmış. Çeşitli galerilerde karma sevgilerde yer almış. Son kişisel sergisi “Suyun İçi Kuru” pandemiden hemen önce 2020 başında olmuş.
Küley, son sergisinin devamı niteliğindeki heykeli üzerinden “Suyun İçi Kuru” hakkında bakın neler söyledi: “Bu isim, çocukken tek başıma oynadığım oyununun adı. Suyun içinden çıkmak, uyanmak için vurgun yemiş bir dalgıcı anlatmak istedim.”
İçindeki katledilmiş duyguyu gördüm Kaan, yolun açık olsun.
KİM NE OKUYOR?
· Oyuncu Hale Soygazi, William Faulkner’ın Murat Belge çevirisi “Ağustos Işığı” adlı romanı okuyor.
· Yazar Ümit Yaşar Gözlüm, Platon’un “Sokrates’in Savunması” eserini okuyor.
· Gazeteci Ümit Alan, Lizzie O’Shea’nın “Geleceğin Tarihleri” kitabını okuyor.
· Yazar Bahar Feyzan, Noam Chomsky’nin “The Precipice”ini okuyor.
Yollar ve hayatlar
İçinden Yol Geçen Hayatlar” isimli ilk kitabıyla dikkat çeken gezgin ve yazar Seymen Bozaslan bir buçuk yıllık bir çalışmanın ardından bu kez Türkiye’nin 81 şehrinin 270 eşsiz noktasını okurlarla buluşturdu. Kültürel mirası ve tarihi dokusuyla Dünya’nın en nadide coğrafyalarından biri olan Türkiye’nin her şehrinden etkileyici manzaraların yer aldığı “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler”de, popüler bölgelerin yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş ve keşfedilmemiş noktalar da yer alıyor.
Şehri ziyaret etmeyi düşünenler için “Şehirde Mutlaka” köşesinde Seymen Bozaslan kendi deneyimlerinden süzülen tavsiyelerini paylaşıyor.
Tatilcilere ve gezginlere duyurulur.
Paylaş