‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan Özyalçınerİkinci Yeni Akımı, 1954 yılında Cemal Süreya ve Ülkü Tamer öncülüğünde kuruldu. Garip Akımının benimsediği sanat anlayışına tepki olarak doğan bu akıma daha sonra Edip Cansever, Ece Ayhan ve Turgut Uyar gibi isimler de katıldı. İkinci yeni akımı nedir, temsilcileri ve kısaca özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimSon dakika haberi... Türk şiirinin yaşayan efsanelerinden Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Sadece edebiyat değil siyaset dünyasını da yasa boğan acı haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından verdi. Kalın, "Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu" mesajı paylaştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya, '99 Yüz' adlı deneme kitabında Sezai Karakoç'u şöyle tanımlamıştı: "Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur." Öte yandan Karakoç, yarın toprağa verilecek.
#Sezai KarakoçTürk edebiyatının ‘zarif abisi’ Cahit Zarifoğlu ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Henüz 47 yaşında hayatını kaybeden Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerinden dizeler bugün her zamankinden daha fazla paylaşılıyor. İşte, Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerinden derlemeler
#Cahit Zarifoğlu“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentDerya Bengi, 1950’li yıllar Türkiye’sinin ritmi üzerinde şarkılar, türküler mırıldanan sazlı cazlı bir sözlük hazırladı: ‘Şimdiki Zaman Beledir’. Yazar ile Elvis Presley’den Zeki Müren’e, 6-7 Eylül olaylarından Migros kamyonlarına, Yeşilçam’ın doğuşundan radyo günlerine pek çok hararetli ve renkli maddenin yer aldığı arşiv niteliğindeki kitabı konuştuk.
#KitapsanatEn acayip ve etkileyici cümleyi röportajın sonlarına doğru söyledi: "Ben bu albümde anlattığım gibi bir adamım. Yumurtadan yeni çıkmış, şeffaflığından iskeleti görünen bir balık gibi." Arta Kalan Zamanda diye bir albüm yaptı Ertuğrul Özkök. Rec by Saatchi’den çıktı. Hayatına belli zamanlarda dokunmuş, kendi deyimiyle yaralarını bulup çıkaran, zaaflarının üstüne giden, onu meydan okumaya teşvik eden 15 aryayı derledi. Her biri için bir yazı ve gençliğinden bir fotoğraf ekledi. Albümü dinlerken Bach, Handel, Delibes, Puccini, Mahler eşliğinde başka bir dünyaya geçip kendi hikayenizi yazmaya koyuluyorsunuz. Özkök’le aryaların kimyasını ve müziğin onun için anlamını konuştuk.
Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiBaşkanlığını, Federal Meclis milletvekili Macit Karaahmetoğlu’nun (SPD) yaptığı ‘Deutsch-Türkische Gesellschaft e.V. (DTG) (Alman-Türk Toplumu), Berlin’de düzenlediği etkinlikte Türkiye’deki Yahudi Yaşamı’nı konu alan bir söyleşi akşamı gerçekleştirdi.
#Macit Karaahmetoğlu