Deli bal, Doğu Karadeniz'de üretilen doğanın ilginç ve tehlikeli bir hediyesi. Mor orman güllerinden elde edilen bu özel bal, grayanotoksin içeriği sayesinde sağlığa faydalı olduğu kadar riskli de. CNN Travel editörü Maureen O’Hare, bu benzersiz lezzetin hikayesini keşfetmek için bölgeye giderek, arıcılık geleneğini ve deli balın etkilerini gün yüzüne çıkardı. İşte detaylar…
#SeyahatSon 10 yılda aşırı popülerleşen Bozcaada’yı ve anakaraya uzaklığıyla biraz daha ulaşılmaz, büyüklüğüyle vakur duran Gökçeada’yı bir de sonbaharda keşfetmek isteyenlere önerilerimiz var. Her ikisinde de sarı yaz büyük bir sükûnetle yaşanıyor, bir adadan beklenen huzuru fazlasıyla veriyor ve deniz suyu ekimde yaz ortasından daha sıcak oluyor.
#AdaErzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Yuva köyünde yaşayan 3 çocuk babası emekli öğretmen Mustafa Özer (74), 10 yılda çam, ıhlamur, dut ve bademden oluşan 20 binden fazla fidanı toprakla buluşturdu. Bir taraftan kırsal arazilere fidan diken bir taraftan da 5 ve 8'inci sınıf öğrencilerine ücretsiz deneme sınav soruları hazırlayan Özer, "Eğitime ve üretime bir parça katkım olursa çok mutlu olacağım" dedi.
#Ağaç22 yaşında Altın Portakal’ı kucakladı. Altın Koza’dan, SİYAD’dan, Milano Film Festivali’nden ödüller kazandı... Hem bağımsız filmlerde hem popüler işlerde sağlam adımlarla ilerledi. Gözünü kamera arkasına, yapımcılığa da dikti. Hatta bir filmiyle ödül aldı. Şimdilerde “Hayattan zaman çalıp yakınlarımla o zamanı geçirmeye başladım, birtakım hırslarım törpülendi” diye anlatıyor. Yeni sinema filmleriyle karşımıza çıkmaya hazırlanan Tilya Damla Sönmez’le buluştuk. Yanlış okumadınız, evet artık onun bir adı daha var: “Latince ıhlamur, Özbekçe altın demek.”
#Tilya Damla SönmezŞehirden biraz uzaklaşmak ve yeni yerler keşfetmek için bayram tatilleri oldukça uygun zamanlar. Bu yıl Ramazan Bayramı tatili ise bu hafta sonuyla birlikte toplam dokuz günü buluyor. Peki Ramazan Bayramı tatilinde nereye gitmeli, neler yapmalı? İşte İstanbul ve Ankara’nın yanı başında bütçe dostu olan birbirinden güzel yeşil adresler…
#RotaBisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı ve yaban hayatı gözlemciliği gibi pek çok seçenek sunan tabiat parklarında keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kışın en çok yakıştığı tabiat parkları hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 10 tabiat parkını önerdiler.
#RotaYılın hangi döneminde olursa olsun, yürüyüş yapmak insan bünyesine en iyi gelen aktivite… Özellikle kış aylarında meşe, kayın ve çınar ağaçları arasında dolaşmak ya da hafif karla kaplı göllerin etrafında temiz havayı solumak, depresyon ve kaygı gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış aylarında ruhumuzu dinlendirecek yürüyüş rotaları hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 harika rotayı önerdiler.
#RotaÜlkemizde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşün ardından, grip başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar bu yıl grip vakalarında geçtiğimiz iki-üç yıla oranla 2-3 kat artış olduğunu ve hastanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını söylüyor. En önemlisi de bu yılki gribin iyileşmesi haftalarca sürüyor. Peki bu kış grip neden bu kadar güçlü? Salgına yakalanmamak için neler yapmak gerekiyor? Vitamin takviyeleri ile bitki çayları işe yarıyor mu? Hangi besinleri tüketmek salgına karşı kalkan olabilir? Uzmanlarla tüm detaylarıyla mercek altına aldık.
#SağlıkKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışMora Pastanesi... 38 yıl önce kapılarını açtı. Hatta bir dönem Çinçin’e taşınarak ‘gecekondu mahallesi pastanecisi’ olarak nam saldı. Çocukları ve torunuyla birlikte geleneksel pastaneciliği sürdürmeye devam eden 66 yaşındaki Mustafa Kahveci, çıraklık döneminden bu yana geçen 50 yılı, “İlk olarak insana değer verilmesi gerektiğini öğrendim. Ölçü ve tartıda hile yapılmaması gerektiğini yani dürüstlüğü...” diye özetliyor.
#Aziz DevrimciYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUDeğerli okurlar...Hepinize sevdiklerinizle beraber mutlu, huzurlu ve keyifli pazarlar dileyerek satırlarıma başlamak isterim. Geçen haftaki yazımda sonbaharın gelişinden ve bize getirdiği güzelliklerden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise güzel Ankara’mıza gelen sonbaharın harikulade görselliklerinden, gündüzleri içimizi hâlâ sıcacık kılan güneşinden, akşamları ise rahatça uyuyabilmemize olanak veren tatlı serin havasından, parklarının, bahçelerinin yeşilinden, toprak renklerinin tonlarından ve tüm bunların bize nasıl ilham olduğundan bahsedeceğim. Ve boş zamanlarımızda kalbimizi, zihnimizi, ruhumuzu dinlendirip mola verebileceğimiz yerler, ilçeler hakkında kısa kısa önerilerde bulunacağım. Kısacası hep beraber biraz ‘Ankara havası’ alacağız.
#Serenad AltanYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharGüz mevsimiyle birlikte sararan ve dökülen yapraklar yeryüzünde bir renk cümbüşü oluşturuyor. Ülkemizde bu renkliliği fotoğraflamak ve yaşamak için en ideal adres Karadeniz Bölgesi. Bölge; şelaleleri, tabiat parkları, ormanları, kanyonları, köy ve kasabalarıyla adeta bir hazine. Bu hafta uzmanlarımıza Karadeniz'in sonbaharda görülmesi gereken güzelliklerini sorduk. Kartpostallık kareler yakalayacağınız ve sonbaharın tadını çıkaracağınız birbirinden özel önerilerde bulundular.
#RotaÜlkemizin dört bir yanında yetişen şifalı bitkileri en etkili şekilde kullanabilmenin ilk şartı onları tanımak ve ayırt etmek. Her bitkinin görünümünü ve özelliklerini öğrenmek kadar ayıklayıp kurutmayı da bilmek gerekiyor. Madımaklı pilavdan ekşimikli ruloya şifalı otlarla bitki temelli tarifler hazırladım…
#Kantaronİş Sanat Antik Sahne’nin tarihin dokusu altında izleyicilerle buluşturduğu ‘Ben Anadolu’ oyunu, bu kez 22 Temmuz’da Muğla Yatağan’daki Stratonikeia Antik Kenti’nde. Antikçağlardan günümüze Anadolu’nun farklı dönemlerine tanıklık eden 16 güçlü kadının öyküsü, oyuncu Ayça Bingöl’ün yorumuyla perdeye taşınıyor.
#Ben Anadolu‘Harbiye Açıkhava’ konserleri denince akla artık onun ismi geliyor. Geçen senelerde Açıkhava’da en çok konser veren isim olarak adını zirveye yazdırdı. Biletleri her seferinde tükendi. Hayranları şarkılarını bir ağızdan avaz avaz söyledi. Bu sene ona sahnede ‘Başkanlar Korosu’ eşlik ediyor. Yakında yeni şarkısı ‘Herhalde’yi çıkaracak olan Tan Taşçı ile olay yerinde, yani sahnesinde buluşuyoruz. Bodrum’da açacağı vegan restoranı, başarılarını, hayatını ve sırrını konuşuyoruz... Taşçı “Kendimizle savaşarak başarımızı diri tutacağız” diyor.
#TAN