Ne sahteydi dünya...

“Benzeri görülmemiş bir mahremiyet krizi yaşıyoruz. İnsanlar artık eski, onurlu anlamda sırlara sahip değiller ve bunun ne anlama gelebileceğini bile anlamıyorlar.” (Zygmunt Bauman-Akışkan Kötülük)

Haberin Devamı

“Kötüler de kötülükler de çoğaldı dünyada...” Bu cümleyi ergen bir genç kız kurdu... Şaşırdınız mı? Söylediği cümleye katılıyorum... Evet evet haddinden fazla çoğaldı... Ancak üzüntüm bu değil... Henüz hayatının başında bunu anlamış olmasıydı beni üzen... Geleceğimiz olan bir ergenin kötülüklerden bu denli rahatsız olmasından hicap duydum... Nasıl bir dünya yarattı ki bu insanoğlu...? Davranışlarımızın samimiyetinden şüphe duyuyorum artık...Kendi kendimize kaldığımızda bile oynuyoruz... Her sahteliğin farkındayız ancak gerçekmiş gibi yaşamak işimize geliyor... Elimize geçen mutluluk sahte, davranışlar, kelimeler, cümleler... Hepsi... Sevinçlerimiz, hüzünlerimiz de tıpkı bizim gibi sahteydi... İçimizden geldiği gibi yaşamıyorduk, işimize nasıl gelirse onu yaşıyoruz... İşimize gelen neydi peki? Emek vermeden, yalan dolan sebeplerle başkalarının payına düşen mutluluğa kısa yoldan çöküp elde edebiliyorken, gerçeklere sarılıp sıkıntıyla geçecek günlere ne gerek vardı ki? Söylemek acı verecek bana... Size de duymak belki de... Kelepiriz... Ve hatta çoook zayıfız... Karakterimiz de kişiliğimiz de güya insanlığımız da... Ucuzlattığımız onurumuzun girdiği durumu görmezden gelerek çıkarımızı sağlama alıyoruz... Ayrıca... Ben insanların yaptıkları kötülüklerden dolayı yargılandıklarını düşünmüyorum... İyi ve güzel kalpli insanlar daha çok yargılanıyorlar... Neden bu kadar iyisin diye yargılıyoruz insanları... Anlam veremediniz değil mi? Ben de veremiyorum... Kötülerden korkmak gibi bir zayıf noktası daha var insanın... Kötünün şerrinden korunmak adına susuyoruz... Ah Ahh... Ne sahtesin dünya

Haberin Devamı

SAKLI ‘QRABİYE’ CENNETİ

Ne sahteydi dünya...

Keyfini doyasıya yaşamak için bana göre ‘bazı güzellikler saklı kalmalı.’ Her şeyi suistimal etmekte mahir günümüz tüketicilerinin, korunması gereken güzellikleri de hızla tüketmekte muktedir olduklarını biliyorum. Geçenlerde Koru’da esnaflık yapan arkadaşım Muammer önerdi. Koru Mahallesi Ihlamur Caddesi’ndeki Mesa Çarşısı’nın ikinci katında adeta saklanmış kurabiye dükkânını gördüğümde içim birden huzurla doldu. Girişteki ayaklı tabelada şu cümle ve not yazıyordu; “Kabını getirene kurabiye ve böreklerde yüzde 5 indirim... Not: Daha az atık, daha temiz çevre.” Sloganı beynimde kıvılcım gibi çaktı. Duyarlılığın fiiliyata geçmiş haline şahit olmanın şokunu yaşıyordum ki; Qrabiye’nin sevgili işletmecisi Çiğdem Kocaman’ın ODTÜ’den mezun bir çevre mühendisi olduğunu öğrendim ve taşlar yerine oturdu.

Haberin Devamı

Ne sahteydi dünya...

2016 yılında devraldığı kurabiye dükkânına yaratıcılığını katarak önceki sekiz yılla birlikte günümüze kadar 16 yıllık bir deneyimi sürdürmeyi başarmış bir çevreci hem de... Çiğdem Hanım’la birlikte çalışan İrem, Hanife ve Hatice hanımların leziz ellerinden pişen şahane kurabiye, börek ve tatlıların lezzeti tarifsiz dersem siz anlayın... Lezzetlerine bayıldığım ‘siyez kurabiye ile şekersiz kurabiyeyi sadece Qrabiye’de bulabileceğinizi bilmenizi isterim... Günlük hatta anlık ve sıcacık çıkan kurabiyeler tükenmeden gidin derim...

İLK ISIRIKTA HOPLAYACAKSINIZ... ‘HOOP BURGER’

Ne sahteydi dünya...

Başlığı okuyunca ‘Hoppalaaa’ dediğinize eminim. Burgeri ısırırken ‘Nasıl hoplayacağız?’ sorusu kafanızı kurcaladı ve hatta otururken elinde burger varmış gibi pozisyon alıp hoplamaya çalışan benim gibi heyecanlananlar da olmuştur mutlaka... Dellendin mi? ‘Amma da abarttın ha!’ diyenleri de duydum... Evet haklısınız hoplama durumu biraz abartı ama tarif etmeye çalıştığım burgerin ‘Smashed taste’ yani ‘ezilmiş lezzet’i asla abartmıyorum. Amerika’da en sevilenlerden ülkemizde de yeni yeni tanınmaya başlayan ‘Smash köfteli’ burger, ismini içerisine hiçbir malzeme katılmadan küçük toplar haline getirilen köfte kıymalarını pişirirken ezilmesinden alıyor. Yüksek sıcaklıktaki ızgaraya yayılan kıymada karamelize ve çıtır çıtır bir yüzey elde ediliyor. Smash burgerin asıl lezzeti de köftede oluşan bu yüzeydedir. “Köfteyi pişirmek de maharet ister” dedi Hoop Burger’in hem kurucusu hem de şefi sevgili Hüseyin Özdamar...

Haberin Devamı

Ne sahteydi dünya...

Sevgili eşi Zerrin Hanım’la birlikte Birlik Mahallesi 428. Cadde’de işlettikleri ‘Hoop Burger’in duvarlarını süsleyen şahane ahşap boyamalar da Zerrin Hanım’ın sanatçı yönünü yansıtıyor. İstanbul’dan özel olarak getirttiği acı-tatlı sosislerle hazırladığı sosisli sandviç Ankara’da yediklerimin en iyilerinden... Finalde bana mekânı öneren Semin Akcan’ın (Uma Padaria) pişirdiği ‘Pastel de nata’ ile birlikte Hüseyin’in şahane kahvesini denemeyi unutmayın.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları