İsrail askerleri, sağlık çalışanı ve sivil kılığına girerek Batı Şeria’da bir hastaneye baskın düzenledi, tedavi gören üç Filistinliyi öldürdü. Ordunun kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi’nin güneyindeki hastanelerde ise insani krizin kötüleştiği bildirildi.
#İsrailİsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını bugün 42. gününe girdi. Havadan, karadan ve denizden Gazze Şeridi'ni kuşatan İsrail ordusu bu sabah Cenin'e baskın düzenledi ve İbn Sina Hastanesi'ni kuşattı. İsrail polisi bu hafta yine işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'da gazlı müdahalede bulundu. Basın mensuplarını hedef alan güvenlik güçleri Türk basın mensuplarının kamerasını kırdı.
#İsrail'Küçük Tıp Kanunu', İbn Sina’nın hastalıkları kategorize ettiği, rahatsızlıkların seyrinin kişiye özel olduğunu belirttiği, temizliğin önemini vurguladığı, yaptığı fizyolojik araştırmaları kayda geçirdiği, anatomi incelemelerini ve geliştirdiği tıbbi tanımları ve terimleri kâğıda döktüğü bir metin. Bu anlamda tıp tarihinin ve felsefenin kesiştiği noktada duran, zamanını aşan bir hastalıklar ve tedaviler kataloğu. Ayrıntı Yayınları Bilim serisinden çıkan 'Küçük Tıp Kanunu’nu yayına hazırlayan Prof. Dr. H. Kadircan Keskinboğa, metnin içeriğine dair düştüğü notla İbn Sina’nın, zamanının ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor.
#Küçük Tıp KanunuTürkiye’de 2019 yılı ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ ilan edilmişti. Adına gümüş ve bronz hatıra para çıkarıldı. 1924 Bitlis doğumlu hoca 2018’de İstanbul’da vefat etti. Cenazesi de özel izin ile İstanbul Gülhane Parkı içindeki İslam Tarihi ve Teknolojisi bahçesine defnedildi. Ömrünü İslam bilim tarihine vakfetmişti. Şöyle diyordu: “Biz, bilim tarihindeki eksik halkalardan birini yerine koymak istiyoruz; burada eksik kelimesi ile kastedilen, Rönesans’ı doğrudan doğruya Antik Çağ’a bağlayan yanlış düşünce ile oluşan boşluktur. Biz, İslam kültür çevresinin yaratıcı bilginlerinin, 900-1600 yılları arasında gösterdikleri başarılarını ortaya koymak istiyoruz.”
#İstanbul ÜniversitesiBugünkü Özbekistan’ın otantik şehri Hive, Ürgenç ile Harezim bölgesinin başkentidir. Çölün ortasındadır; yani İpek Yolu’nun ortasında. Bugün bu güzel şehir, eski abideleriyle, kendi özgün şivesi olan Horezmi’yi konuşan Özbekleriyle bizim için bir renktir. Şehirde modernleşme var ama eski yapılara hiçbir şekilde dokunulmamış, yapılanlar da eskilere uydurulmuş ve binaların boyuna çok dikkat ediliyor. Hive bence geleneksel yaşamın ilk defa bu kadar rahat, renkli ama aynı zamanda ciddi ve müreffeh olduğu tek şehir.
#Özbekistanİdealar kuramı Antik Yunan felsefesinin en önemli düşünürlerinden biri olan Platon'a aittir. Platon'a göre, varlık dairesi, idealar ve görüngüler dünyası olarak ikiye ayrılır. Şu an içinde yaşadığımız dünya beş duyu ile algılanabilen görüngüler dünyası olsa da bir yanılsamadan ibarettir. Her şeyin mutlak, saf ve mükemmel hali ise idealar dünyasında yer almaktadır. İdealar kuramı nedir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimArapça kökenli bir sözcük olan sudur kelimesi, ''sadr'' kökünden türetilmiştir. Sadr, ortaya çıkan, meydana gelen demektir. Sudur ise peyda olmak ve sökün etmek anlamına gelir. Sudur teorisinin ortaya çıkışında Antik Yunan felsefesi düşünürleri etkili olmuştur. Özellikle Platon'un idealar dünyası kuramı ile bu teori arasında belli başlı benzerlikler görülür. Sudur teorisi nedir ve kim tarafından ortaya atılmıştır tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaMalum, gülmeyi herkes sever. Nasreddin Hoca’dan Kemal Sunal’a kadar bizi güldürenlerin gönlümüzdeki yeri ayrıdır. Üstelik karşılıklı gülmek, benzersiz bir duygusal alışveriştir. Yakınlarımızın, sevdiklerimizin sözlerine, hareketlerine daha kolay güleriz. Ve tabii hiç gülmeyen insanların ruh sağlığından şüphe ederiz.
#YazarHelenizm M.Ö 4. yüzyılda başlayıp M.Ö 146'ya kadar devam eden döneme verilen isimdir. Büyük İskender'in önderliğindeki Grek İmparatorluğunun en geniş sınırlarına ulaşmasıyla Helenizm Kültürü başta Ege olmak üzere birçok bölgede etkili olmuştur. Helenizm kültürü ve özellikleri nelerdir? Sizin için tüm detayları derledik.
#Helenizm Nedir?Nasiruddin Tusi 11 Cemâziyelevvel 597’de (17 Şubat 1201) Tûs’ta doğdu. İlmi anlamda pek çok gelişime imza atan Nasiruddin Tusi, dönemin tanınan ilim insanlarından olmuştur. Tûsî, Öklid’in beşinci postulatı olan “koşutlar postulatı”nı yeterince doyurucu bulmamış ve onu “Tûsî postulatı” diye tanınan başka bir şekilde ortaya koymuş, bu postulatı kanıtlamada başarılı olamamışsa da postulatının ne olduğunun açıklığa kavuşmasına ve Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkmasına öncülük etmiştir. İşte, Nasiruddin Tusi hakkında detaylı bilgiler
#Nasiruddin TusiÇok eski çağlardan beri kullanılan fitoterapi, günümüzde Eczacılığın Farmakognozi ana bilim dalınca ele alınır. Günümüzde fitoterapinin en çok geliştiği ülke Almanyadır. Peki, Fitoterapi nedir? Fitoterapi ne demek? İşte fitoterapinin anlamı ve tarihiyle ilgili bilgiler...
#Fitoterapi Ne DemekDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Fransa'da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının 27 Aralık 2019'da görülmesinin şaşırtıcı olmadığını belirterek, geçen yılın kasım ve aralık aylarından itibaren "şüpheli zatürre vakalarına" Kovid-19 testi yapmaları için ülkelere çağrıda bulundu.
#CoronaYeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında müzelerin geçici bir süreliğine kapılarını kapatması üzerine Anadolu Üniversitesi (AÜ) Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi hayata geçirdiği 360 derece sanal gezi imkanıyla öğrenciler ve veliler için yeni öğrenme deneyimi sundu.
#Bilim