Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Canlı yayında İsrail şiddeti: Polis Türk basın mensuplarının kamerasını kırdı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2023 07:59

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını bugün 42. gününe girdi. Havadan, karadan ve denizden Gazze Şeridi'ni kuşatan İsrail ordusu bu sabah Cenin'e baskın düzenledi ve İbn Sina Hastanesi'ni kuşattı. İsrail polisi bu hafta yine işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'da gazlı müdahalede bulundu. Basın mensuplarını hedef alan güvenlik güçleri Türk basın mensuplarının kamerasını kırdı.

'Ölenlerin sayısı 12 bini geçti'

 

Gazze'deki hükümetten yapılan açıklamada, "İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 12 bini geçti. Ölenlerden 5 bini çocuk, 3 bin 300'ü kadın" ifadeleri kullanıldı.

Elektrik kesintisi 2 günde 24 kişinin canına mal oldu

Gazze Sağlık Bakanlığı, elektrik kesintileri yüzünden Gazze hastanesinde 2 günde 24 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

BM, Gazze'ye yardım götürülemediğini duyurdu

Birleşmiş Milletler, saha personeliyle iletişim kurulamadığı için bugün Gazze’ye insani yardımın götürülemeyeceğini söyledi. Telefon hatları ve internet bağlantısı bölgede iki gündür yok. Bunu sağlayacak yeterli akaryakıt da bulunmuyor.


Birleşmiş Milletler'e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’ndan (UNRWA) Juliette Touma, BBC'ye yaptığı açıklamada iletişim ve yakıtın yeniden sağlanması durumunda bu durumun hızla değişebileceğini söyledi.

7 Ekim’de başlayan savaşın ardından ilk kez bu hafta bir tanker Gazze’ye yakıt götürdü. Ancak bu da çoktan tükendi.

BM Gıda Programı ise yiyecek ve suyun “neredeyse tükendiğini” ve Gazzelilerin “açlıkla karşı karşıya” olduğunu söyledi.

Blinken: Gazze yeni bir İsrail işgaline uğramamalı
Blinken: Gazze yeni bir İsrail işgaline uğramamalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Hamas’ın hastanelerde, okullarda ve sivil yerleşkelerde insanların arasına yerleşerek herkesi tehlikeye attığını” söyledi.

Perşembe günü Amerikan haber kanalı ABC’ye konuşan Blinken, kendisine sorulan Şifa Hastanesi’nin altında tünellerde komuta merkezlerinin olup olmadığı yönündeki soruya “evet” yanıtını verdi.

Blinken, savaşın bitmesinin ardından ABD’nin Gazze’de İsrail’i destekleyip desteklemeyeceği yönündeki soruyu ise “Desteklemeyeceğiz” diyerek cevapladı.

Gazze’de İsrail’in yeni bir işgalinin olamayacağını ifade eden Blinken şöyle devam etti:

“Tıpkı Gazze'nin terör saldırıları için bir platform olarak kullanılmaya devam edilemeyeceği gibi.”

DSÖ: Cenin’deki 6 sağlık görevlisi gözaltında
DSÖ: Cenin’deki 6 sağlık görevlisi gözaltında

DSÖ Filistin Ofisi açıklamasında “DSÖ, Batı Şeria'da sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların artmaya devam etmesinden endişe duymaktadır. Bugün Cenin'deki İbni Sina Hastanesi'nden çıkan en az 6 sağlık görevlisi aranarak gözaltına alındı. Ayrıca 3 ambulansta arama yapıldı. 7 Ekim'den bu yana yalnızca Batı Şeria'da sağlık hizmetlerine 170'in üzerinde saldırı düzenlendi” ifadelerine yer verdi.

DSÖ, sağlık çalışanlarının hedef olmadığını vurgulayarak sağlık çalışanlarını ve sağlık tesislerini korunması için çağrıda bulundu.

Bir gecede 47 Filistinli tutuklandı

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da bir gecede 47 Filistinliyi tutukladığı öğrenildi.7 Ekim'den bu yana tutuklanan Filistinlilerin sayısı 2.800'e yükseldi.

Erbil'deki ABD üssüne SİHA saldırısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Terörle Mücadele Birimi, Erbil kentinin kuzeyinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri askerlerinin bulunduğu Harir Askeri Hava Üssü'ne yerel saatle 10.25 sıralarında SİHA ile saldırı düzenlendiğini açıkladı. Saldırı nedeniyle üste yangın çıktığı ve bölgeden dumanlar yükseldiği belirtildi.

İran yanlısı Şii milis grupların çatısı altında toplandığı “Irak İslami Direniş” adlı grup saldırıyı üstlendi. Gruptan yapılan açıklamada, 2 SİHA ile düzenlenen saldırının Gazze’deki saldırılara yanıt olarak gerçekleştirildiği duyuruldu.

Canlı yayında İsrail şiddeti: Basın mensupları hedef alındı
Canlı yayında İsrail şiddeti: Basın mensupları hedef alındı

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'da yine gazlı müdahalede bulundu. Bölgeden yayın yapan CNN Türk muhabiri Serdar Er, caddede Filistinlilerin olmamasına rağmen İsrail polisinin müdahalede bulunduğunu vurguladı.

Er, İsrail polisinin basın mensuplarına hiç olmadığı kadar sert müdahalede bulunduğunu anlatırken, TRT Haber ekibinin de saldırıya uğradığı ve kameralarının kırıldığı öğrenildi.

Filistin'de hayatını kaybedenlerin anısına 2 bin ayakkabı
Filistinde hayatını kaybedenlerin anısına 2 bin ayakkabı

İsrail'in saldırıların hayatını kaybedenler için Güney Kore'nin başkenti Seul'ün merkezindeki bir meydana 2 bin çift ayakkabı konuldu.

Aktivistler tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapıldı. Aktivist Han Soo-young, "75 yıldan fazladır İsrail işgali sırasında Gazze Şeridi, Batı Şeria'da öldürülenleri simgeleyen ayakkabıların önünde duruyoruz. Bu ayakkabılar ölümlerin sadece rakamlardan ibaret olmadığını gösterecek" ifadelerini kullandı.

Cibaliye mülteci kampında çok sayıda can kaybı

Filistin Resmi Wafa haber ajansı, konut binalarını hedef alan saldırıda en az 18 sivilin hayatını kaybettiğini, çok sayıda sivilin de yaralandığını açıkladı.

Gazze’de nüfusun neredeyse tamamı açlıkla karşı karşıya
Gazze’de nüfusun neredeyse tamamı açlıkla karşı karşıya

BM Dünya Gıda Programı (WFP) dün yaptığı açıklamada Gazze’de gıda sisteminin çökmesi sebebiyle vatandaşların açlıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, nüfusun neredeyse tamamının gıda yardımına ihtiyacı olduğu konusunda uyardı.

WFP, yaptığı açıklamada çatışmaların başlangıcından bu yana gerekli gıda malzemelerinin yalnızca yüzde 10’unun Gazze'ye girmesiyle birlikte, Gazze Şeridi'nin büyük bir gıda açığı ve yaygın bir açlıkla karşı karşıya olduğunu ve neredeyse tüm nüfusun ‘çaresizce’ gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti.

WFP, büyük bir sorun olan yakıt sıkıntısı sebebiyle bölgede faaliyet gösteren son fırının da kapandığını teyit etti. Yakıt sıkıntısının birçok faaliyeti durdurma noktasına getirdiğinin altını çizen WFP, “Yakıt sıkıntısı aynı zamanda gıda yardımı da dahil olmak üzere insani yardım dağıtımını ve operasyonlarını da sekteye uğratıyor. Salı günü Mısır'dan gelen kamyonlar Gazze'ye malzeme boşaltırken bile, dağıtım araçları için yeterli yakıt olmaması sebebiyle barınaklardaki sivillere ulaşamadı” dedi.

Gazze'nin güneyindeki 4 kasaba için uyarı: Evlerinizi terk edin
Gazzenin güneyindeki 4 kasaba için uyarı: Evlerinizi terk edin

İsrail ordusu, Han Yunus'taki bazı mahallelerde oturanlara evlerini terk edip sığınaklara gitmeleri uyarısını yaptı.

Han Yunus, Gazze'nin güneyindeki en büyük kent. Kuzeyde İsrail bombardımanının başlamasının ardından çok sayıda kişi evlerini terk ederek bu bölgelere gelmişti.

Han Yunus'un bazı mahallelerinde İsrail ordusunun dağıttığı duyurularda şunlar yazıyor:

"Güvenliğiniz için oturduğunuz yeri acilen terk etmeniz ve sığınaklara gitmeniz gerekmektedir. Teröristlerin yakınında olan herkesin hayatı tehlikede olacaktır. Teröristler tarafından kullanılan tüm evler hedef alınacaktır."

Ekim ayında Han Yunus'un nüfusu 400 binden bir milyonun üzerine çıkmıştı.

İsrail askerlerinden Cenin'e baskın: Hastane kuşatıldı
İsrail askerlerinden Cenine baskın: Hastane kuşatıldı

İsrail askerleri gece Cenin kent merkezine ve mülteci kampına baskın düzenledi. Baskın sırasında İsrail askerleri ile silahlı Filistinli direnişçiler arasında çatışmalar çıktı. Bu sabah yaklaşık 80 İsrail askerinin İbn Sina Hastanesi'ni kuşattığı öğrenildi.

Hastanadeki sağlık görevlilerinden teslim olmaları istendi, avluda arama yapıldı. Sosyal medyaya düşen görüntülerde sağlık çalışanlarının elleri havada dışarı çıktığı görülürken Aljazeera bazı doktorların hastaneyi terk etmeyi reddettiğini bildirdi.

Filistin haber ajansı Wafa ise iki sağlık çalışanının tutuklandığını duyurdu.

İsrail Şifa Hastanesi'nde geri adım atmıyor
İsrail Şifa Hastanesinde geri adım atmıyor

İsrail herhangi bir somut kanıt ortaya koyamasa da iki gün üst üste baskınların düzenlendiği Şifa hastanesinin Hamas tarafından komutan merkezi olarak kullandığında konusunda ısrarlı.

IDF hastanenin altında tünel ve silahla dolu bir araç bulunduğunu öne sürerken, İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in yayınladığı görüntülerinin saldırıyı haklı çıkarmak için yeterli olmadığını açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanı: El Şifa Hastanesi'nde Hamas'ın karargahı varsa bize kanıt gösterin
Filistin Sağlık Bakanı: El Şifa Hastanesinde Hamasın karargahı varsa bize kanıt gösterin

Filistin Sağlık Bakanı Mai El Kaila, BBC Arapça'ya yaptığı açıklamada, Gazze'de İsrail'in baskın düzenlediği El Şifa Hastanesi'nde Hamas karargahı bulunduğu yönündeki iddiaları destekleyecek bir kanıt sunulmadığını söyledi.

İsrail'in "kanıt göstermesi gerektiğini" söyleyen El Kaila, şunları dile getirdi:

"Hastaneler korunmalı ve görevlerini yapmalı. El Şifa Hastanesi beş gündür İsrail ablukası altında. Orada Hamas'ın bir karargahı varsa, bunu bize göstermek zorundalar."

El Kaila, İsrail'in kendi söylemini desteklemek için hastaneyi ve orada sığınan "10 bin sivili tamamen yok saydığını" söyledi ve ekledi:

"İşte bu yüzden bu savaş durmalı, çünkü bu herkes için yıkıcı ve kazanan taraf yok."

Netanyahu'dan rehine iddiası
Netanyahudan rehine iddiası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, El Şifa Hastanesi'nde Hamas'ın İsrailli rehineleri tuttuğuna yönelik "güçlü işaretler" bulduklarını ileri sürdü.

Netanyahu, "Hastaneye girme nedenlerimizden biri buydu" diye konuştu.

İsrail güçleri hastaneye Çarşamba günü girdi. Netanyahu'ya göre askerler hastaneye girdiğinde rehineler orada değildi.

Rehineler hakkında istihbarata sahip olduklarını söyleyen Netanyahu, "Ne kadar az konuşsam o kadar iyi olur" dedi.

İsrail'den Şam yakınlarına füze saldırısı

İsrail, yerel saatle 02.25’te Golan Tepeleri’nden Suriye’nin başkenti Şam çevresindeki bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

Suriye resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, atılan füzelerin çoğunun hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Bölgeye düşen birkaç füzenin ise maddi hasara yol açtığı belirtildi. İsrail ordusu ise konuya ilişkin açıklama yapmadı.

7 Ekim’den bu yana 2 bin 760 Filistinli tutuklandı
7 Ekim’den bu yana 2 bin 760 Filistinli tutuklandı

Filistinli Mahkumlar Derneği tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 2 bin 760’tan fazla Filistinlinin İsrail güçleri tarafından tutuklandığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!