hürriyet bilim kurulu haberleri sayfasında hürriyet bilim kurulu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1166 hürriyet bilim kurulu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
COVID-19 geçirmiş okurlarımızdan mesajlar geliyor; hastalığı atlattıklarını ama tat ve koku alma duyularının eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Virüs sebebiyle kaybolan tat ve koku alma duyuları ne zaman ve nasıl geri gelir? Kronik rahatsızlığı olmayan 20’li 30’lu yaşlarındaki gençlerin de COVID-19’dan yoğun bakıma düşmesi nasıl açıklanabilir? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriBir bayram daha COVID-19’un gölgesinde geçti. Tatil yörelerinden gelen ‘sosyal mesafesiz’ görüntülere rağmen pek çok kişi de doktorlarımızın tavsiyelerine uyup sevdikleriyle uzaktan bayramlaştı. Peki torunlara karşı ‘soğuk aile büyüğü’ olmak zorunda kalmanın ruhlardaki etkisi nedir? Virüsle ilgili halen pek çok şey muamma. Mesela COVID-19’u atlatan bir hasta tekrar enfekte olabiliyor mu? Olasılıklar neler? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriVirüsün yayılma hızı, yazın uzun güneşli günlerdeki UV ışınlarının etkisiyle azaldı mı? ‘Türkiye’de virüse karşı bağışıklık oranı tahmin edilenin altında’ deniyor, tahminler mi yüksekti yoksa virüs toplumda o kadar da hızlı yayılmıyor aslında ve bu iyi bir şey mi? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriKoronavirüs vaka sayıları her gün yeni rekor tazeliyor. Dünya genelindeki vaka sayısı 16 milyon kişi civarına ulaştı. Avrupa’daki bazı ülkelerde de yeniden alarm zilleri çalmaya başladı. Peki ne oldu, nerede hata yapıldı? Türkiye’de de okullar 31 Ağustos’ta açılmaya hazırlanıyor. Çocuklarda risk yaratabilecek hastalıklar neler? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriSon beş ayda hayatımızın ortasına yerleşen virüsler aslında tarih boyunca insanlığın başının belası olmuş… Milattan önce yaşamış firavunların mumyalarında bile rastlanabilen ve Latince ‘zehir’ anlamına gelen virüslerin varlığı ancak 17. yüzyılda keşfedilebildi. Peki bunun, günümüzün bilgisayar virüsleriyle ne ilgisi var? Son zamanlarda artan şiddet olayları pandeminin yarattığı gerginliğin kalıcı bir etkisi mi? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriOteller, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı kurallar doğrultusunda açılarak hizmet veriyor. Peki siz nelere dikkat etmelisiniz? Bir sıralama yapılacak olsa en fazla ihlal edilen ve vaka artışına sebep olan kural maske mi, mesafe mi, hijyen mi? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 hastalarının yoğun bakım servislerinde yatış sürelerinin 21-22 günden ortalama 2-3 güne düştüğü bilgisini verdi. Bu nasıl olabiliyor? Hastalığın insanları etkileme şekli mi, yoksa hasta profili mi değişti? Siperlik, maske yerine geçer mi? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriYabancılara karşı savunma için bağışıklık sistemimizin ürettiği antikorlar cinsiyet ayrımı yapar mı? Israrla maske takmayan insanların sorunu ne? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, filyasyon çalışmaları süresinin 48 saatten 12 saate kadar indiğini söyledi. Bu ne anlama geliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriEskiden hepimizin en büyük sorunuydu stres. “Aman uzak durun, sakin olun” uyarıları yapardık. Şimdi ise yerini koronavirüse bıraktı. Araştırmalar, kronik stresin ‘Sitokin fırtınası’na neden olarak bağışıklığı zayıflatabileceğini ve COVID-19’a karşı insanları daha fazla riske sokabileceğini söylüyor.
#GazetehaberleriEtrafımdaki bir çok kişi evden çıkmaya korkar hale geldi. Dışarı çıkma korkusu olarak da bilinen agorafobi vakalarında artış var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul ‘pik’i tamamlarken, Anadolu henüz birinci dalgada pik’e ulaşmadı” dedi. Bir kere pik’e ulaşan şehirler rahatlayabilir mi? Cenazelerde neden endişelenmeliyiz; merhumdan mı yoksa yakınlarından mı? İşte cevaplar…
#GazetehaberleriPandeminin başında sürekli plazma çağrı ve bağışı yapılıyordu. Bu halen devam ediyor mu? Yoksa bir deneme yöntemi olarak uygulandı, sonra bitti mi? Sessiz taşıyıcılardan nasıl sakınabiliriz? 65 yaş üzerine uygulanan ‘Gittiğin yerde bir ay kalma kuralı’nın amacı neydi? İşte cevaplar.
#GazetehaberleriKafe ve restoranlar 1 Haziran’dan beri hizmet veriyor. Peki kurallara sıkı sıkıya uyuluyor mu? Bir kafeye gittiğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Kendi tedbirlerinizi nasıl alabilirsiniz? Virüs hiç temizlenmediğinde ciltte ne kadar süre yaşıyor? DVT (derin ven trombozu) hastaları bu dönemde risk altında mı? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriKoronavirüsle ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerin en sık duyduğu şeylerden biri de ‘The Lancet’ oldu. “Lancet’te yayınlanan araştırma…”, “Lancet’te duyurulan haber…” Peki nedir bu Lancet? Bir işyeri sahibi, uzun süre evden çalıştıktan sonra ofise gelip konsantre olamayan çalışanlarından yakınıyor. Ne yapmalı? Virüsün testlerde tespiti en erken ne zaman yapılabiliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriNormalleşme sürecinde vaka sayılarının artması üzerine maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Ancak sürekli maske takmak herkes için kolay değil. KOAH ve astım gibi solunum rahatsızlığı olanlara maskenin zararı var mı? COVID-19’u fiziksel olarak atlatan ama ruhsal olarak henüz iyileşemeyenler ne yapmalı? Üç aydan fazla süren karantina döneminde kaybolan uyku düzeninizi nasıl geri getirebilirsiniz? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriHamam, sauna, SPA, spor salonu arasında en güvenli ve risklileri hangileri? Bu ortamlarda nelere dikkat etmeliyiz? Çin’de yine neler oluyor; yeni bir virüs mü var yoksa bu bir ikinci dalga mı? Bir kişinin vücudunda antikor bulunması onu yeniden hasta olmaktan mı muaf ediyor yoksa bulaşıcılıktan mı? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriVirüsün en yaygın bulaşma biçimlerinden biri kalabalık ortamlarda hapşırıkla ortaya saçılan damlacıklar. Peki hapşırık mekanizması nasıl çalışıyor? 65 yaş üzeri vatandaşlara ‘geceler’ neden yasak? COVID-19 salgını, ‘yalnızlık pandemisi’ ismiyle de anılıyor. Yalnızlık pandemisinin toplum ve bireyler üzerindeki etkisi nedir? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriBüyüklerimizi korumak için onlara mesafeli davranmak zorundayız. Sevgimizi onlara yaklaşmadan göstermenin yarattığı eksiklikle nasıl mücadele edeceğiz? Dünya Sağlık Örgütü, salgının başından beri günlük en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını açıkladı. Pandemi yavaşlamıyor mu, seyri nereye doğru ilerliyor? COVID-19 ilaçları saç döker mi? Hastalığı atlatan sağlık personelinin, yeniden hastanede çalışmaya başladığında korunaklı giyinmesi gerekiyor mu? İşte cevaplar…
#Gazetehaberleriİşyeri ve ofisler ‘yeni normal’de korona önlemleriyle çalışır hale geldi. Peki ya işyeriniz bir evse? Ev hizmetlerinde çalışanlar ve ev sahipleri nelere dikkat etmeli? Antikor testlerinin ne olduğunu artık hepimiz öğrendik de nerede ve nasıl yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Stres temelli hastalıklar bağışıklığı düşürdüğü için COVID-19’a da kapı açıyor. Korunma yöntemleri neler? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzDünyayı iki yıldır pandemi gölgesinde bırakan COVID-19, şimdi de Omikron isimli mutasyonuyla gündemde. Omikron hem dünyayı alarma geçirdi hem de salgının bitmesi yönünde umut verdi. Alman bilim insanları, Omikron’un COVID-19’u yok edecek mutasyon olabileceğini söyledi. Sonunda koronavirüs sıradan bir enfeksiyona mı dönüşüyor? Hürriyet, Bilim Kurulu üyelerine sordu...
#Omikron‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında Ankara için yüksek riski işaret eden kırmızı bölgeler, geçen yıl ağustos ayında olduğu gibi yine çoğunlukta. Prof. Dr. İsmail Balık, vaka sayılarının azalmamasını, ‘Rehavet, ihmal ve mutant virüs’ gerekçeleriyle açıkladı ve uyardı: “Mutant etkisinde olduğumuz bu günlerde, bireysel tedbirlere her zamankinden daha sıkı uymalıyız.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAnkara’da geride bıraktığımız hafta itibarıyla vaka sayıları 100 binde 108’e yaklaştı. Prof. Dr. İsmail Balık, “Kontrollü normalleşme sürecinin başlangıcına ve gelinen noktaya baktığımızda, Ankara için bir alarm görüyoruz. Rehavet sonucunda vaka sayıları şu an bu noktaya gelmiş durumda” dedi ve ‘Kuralsızlık devam ederse yeni tedbirler kaçınılmaz’ uyarısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUKontrollü normalleşme sürecinde 3’üncü haftaya başlarken, Ankara’da sürecin başında 100 binde 35 olan vaka sayısı, 100 binde 68’e çıkmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm şehirler için, “Tedbirlere uymazsak yeniden kısıtlamaların gelmesi kaçınılmaz olacaktır” uyarısı yaptı. Uzmanlar ise vaka artışlarına ‘dur’ diyemeyen Ankara için yeni kısıtlamaların kapıda olduğuna işaret ediyor.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUFulya Soybaş’ın hazırladığı, ‘Hürriyet Bizimle’nin bugünkü konuğu Hürriyet Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Derya Uludüz oldu. Prof. Uludüz, Fulya Soybaş’ın migrenden koronavirüse kadar merak edilen konulardaki sorularına dikkat çeken cevaplar verdi.
#Hürriyet BizimleKoronavirüs salgınının dünyayla birlikte ülkemizi etkisi altına aldığı tarihin üzerinden neredeyse bir yıl geçecek. Zaman zaman artan, zaman zaman azalan ama bir türlü bitmeyen kâbus gibi süreçte yeni bir döneme geçtik. Bu hafta başından itibaren her şehir kendi kaderini belirleyecek. Tedbirlere uyan ve salgının seyrini değiştirebilen kentler ‘yeni normale’ geçebilecek.
#DENİZ GÜRELProf. Dr. İsmail Balık normalleşme adımları öncesi ‘orta riskli iller’ kategorisinde yer alan Ankaralılara bu tabloyu ‘düşük riskli’ye çevirmek için 5 önemli tavsiyede bulundu: “*Vaka sayılarına bakmadan kurallara uyun. *Risk varsa seyahatten kaçının. *Aşı olsanız da korunmaya devam edin. *Kendi korunma kurallarınızı koyun. *Hafif geçiririm yanılgısına kapılmayın.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBaşkent’te 265 binden fazla vatandaş, koronavirüse karşı birinci doz aşısını olurken, önceki gün başlayan ikinci doz aşama aşılamada sayı 32 bini geçti. Prof. Dr. İsmail Balık, “Nüfusun yüzde 50’sinin aşılanmış olacağını düşündüğümüz haziran ayında rahat bir nefes alabiliriz” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBaşkent’te yaklaşık bir buçuk aydır uygulanan koronavirüs tedbirlerinin ardından ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında yüksek riskle gösterilen kırmızı bölgeler yeşile dönmeye başladı. Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu tabloyu daha da aşağıya çekmek zorundayız. Bunun için bugünün tablosuna bakıp rehavete kapılmadan büyük bir ciddiyetle kurallı yaşamı salgın sonuna kadar sürdürmeliyiz” uyarısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAnkara’da günlük vakalarda yüzde 40’ı bulan düşüşle ilgili Prof. Dr. İsmail Balık, “Ankara’nın kuralcılığı tabloya yansımış görünüyor” dedi ve ekledi: “Bugünden başlayarak en az 45 gün daha kuralcı ve disiplinli yaşayarak etkili bir azalma elde edebiliriz.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAşılama yaygınlaşana kadar aşı olan vatandaşların da kurallı yaşam sürmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Balık, “Aşı olanların bir çoğu hasta olmasa bile, başkalarına çok az da olsa bulaştırma ihtimalleri var. Aşılanan bir kişi toplumun en az yüzde 70’i aşılanana kadar kurallara uymalı” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUVaka sayılarının artış gösterdiği bu günlerde 'ne gibi tedbirler almalıyız?' sorusunu Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık'a sordum. İsmail Balık,'ın cevabı: "Açıklanan rakamlar ve veriler şu anda kalabalığa giren bir kişinin maske ve mesafe kurallarına uymaması durumunda virüsle karşılaşma oranının yüzde 100 olduğunu gösteriyor. ‘Bana bir şey olmaz’ demeyi bırakıp gönüllü bir karantina uygulamalıyız” oldu.
#ANKARAProf. Dr. İsmail Balık koronavirüs vakaları ve yoğun bakım oranlarındaki artışa dikkat çekerek, “Şu anda kapalı ortamda kalabalığa karışan bir kişinin, virüsle karşılaşma oranı yüzde 100. Hem kendimizi hem çevremizi hem de sağlık sistemini korumak için gönüllü karantina uygulamalıyız” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUDünyanın merakla beklediği Alman Biontech ve ABD’li Pfizer firmalarının ortaklığındaki koronavirüs aşısının test ve izleme süreçlerinden biri de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi koordinasyonundaki merkezlerde yapılıyor. Türkiye’de denemeleri yapılan bir diğer aşı olan Çin menşeli Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısı da dün Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’ndeki gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlandı.
#ANKARAProf. Dr. İsmail Balık, Biontech/Pfizer koronavirüs aşısının izleme süreciyle ilgili sevindirici bir haber vererek, “Yan etki görülmedi, önümüzdeki ay aşılamaya hazır” dedi ve bir de uyarı yaptı: “Aşı bulundu diye kuralsız yaşamak büyük yanılgı olur, toplumun yüzde 70’ine uygulanana kadar kendimizi korumalıyız.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUKoronavirüs rakamları artışını sürdürürken, fırsatçılar da boş durmuyor. Bazı işgüzar firmalar çoklu paket ve uygun fiyat etiketleriyle cerrahi maskelerle birlikte işlevsiz maskeleri de halka satmaya çalışıyor. Uzmanlar ise ‘Cerrahi maske’ özelliklerini taşımayan maskelerin virüs koruma noktasında yetersiz kalabileceğine dikkat çekerek, “Korunmasız bırakabilir” uyarısı yapıyor.
#ANKARAKoronavirüs rakamları artışını sürdürürken, fırsatçılar da boş durmuyor. Bazı işgüzar firmalar çoklu paket ve uygun fiyat etiketleriyle cerrahi maskelerle birlikte işlevsiz maskeleri de halka satmaya çalışıyor. Uzmanlar ise ‘Cerrahi maske’ özelliklerini taşımayan maskelerin virüs koruma noktasında yetersiz kalabileceğine dikkat çekerek, “Korunmasız bırakabilir” uyarısı yapıyor.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUProf. Dr. İsmail Balık, vaka artışlarındaki en önemli faktörün aile içi bulaş olduğunu gözlemlediklerini belirterek, “Dışarıdan virüsü taşıma riski olanlar aynı evi paylaştığı kişileri korumak için ev içinde de maske ve mesafe kurallarına uymalı” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBiontech-Pfizer’in COVID-19 aşısını deneyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Hürriyet Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, birinci hafta sona ererken izlenim ve deneyimlerini Hürriyet için yazdı.
#COVID-19Türkiye’deki iki aşı denemesinde biri olan Pfizer-Biontech ortaklığındaki koronavirüs aşısı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi koordinasyonunda gönüllü deneklere uygulanmaya başladı. Aşı sürecini sorduğum Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “2 ay içerisinde piyasada göreceğiz” diyerek sevindirici bir haber verdi birde uyarı yaptı: “İlk aşamada herkese yapılması mümkün değil, bu yüzden en az bir yıl maske, mesafe, hijyen ve kabalıklara girmeme kurallarına uymaya devam etmeliyiz.”
#ANKARATürkiye’deki iki aşı denemesinden biri olan Pfizer-Biontech ortaklığındaki koronavirüs aşısı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi koordinasyonunda gönüllü deneklere uygulanmaya başladı. Prof. Dr. İsmail Balık, “2 ay içerisinde piyasada göreceğiz” diyerek aşıyla ilgili sevindirici bir haber verdi, bir de uyarı yaptı: “İlk aşamada herkese yapılması mümkün değil, bu yüzden en az bir yıl kurallara uymaya devam etmeliyiz.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLU