Özgürlüğümüzün rengi tedbirlerimize bağlı

Güncelleme Tarihi:

Özgürlüğümüzün rengi tedbirlerimize bağlı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2021 14:51

Prof. Dr. İsmail Balık, kontrollü normalleşme sürecinde vaka sayılarının arttığı Ankara için, “Sürecin bize sunduğu özgürlükleri istismar etmeyelim, özgürlüklerimizi kaybetmemek için tedbirlere bağlı kalmalıyız” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Kontrollü normalleşme sürecine ‘orta riskli iller’ (sarı renk) kategorisinde başlayan ancak bir hafta içinde vaka sayılarının 100 binde 54’e ulaştığı Ankara’da, yeni kısıtlamalara gerek duyulup duyulmayacağı merak konusu oldu. Yarın gerçekleşecek kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, vaka sayısı artış gösteren iller için yeni kısıtlamaların uygulanıp uygulanmayacağını açıklayacak. Vaka sayıları artmasına karşın yoğun bakım ve hastane yatak kapasitesi açısından iyi durumda olduğu değerlendirilen Ankara’nın, risk haritasındaki renginin değişip değişmeyeceği de yarın belli olacak. Peki vaka sayılarındaki artışın nedeni, bundan sonraki süreçte kentin risk değerini düşürmek ve kısıtlamaları asgari seviyede tutmak için neler yapmamız gerekiyor? Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Ankara’nın kontrollü normalleşme sürecinde geçirdiği ilk iki haftadaki gözlemlerini ve riski daha aşağıya çekmek için yapılması gerekenleri Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Özgürlüğümüzün rengi tedbirlerimize bağlı

Haberin Devamı

TURUNCUYA DÖNME EĞİLİMİNDE

(Kentin risk haritasındaki rengi ne olacak?) “Kontrollü normalleşme sürecindeki kentlilerin tutumları, kalabalıklar ve kuralsızlık görüntüsüne bakıldığına Ankara için riskin arttığı ortada. İçinde bulunduğumuz hafta sonunda da bu görüntüyü değiştiremezsek, ben kentin risk haritasındaki renginin turuncuya yani yüksek riskli illere dönüşeceğini ön görüyorum. Bu hafta olmasa bile bir sonraki güncellemede kentin renginin döneceği renk turuncu eğiliminde. Bu şekilde umursamaz tavır devam ederse, çok yüksek riskli iller arasına girmemiz de kaçınılmaz son olacak. Hastanelerde durum acil seviyesinde olmasa da yoğunlaşma başlamış durumda. Ankara maalesef ilk iki haftada kontrollü normalleşmenin sunduğu özgürlükleri istismar etmiş gibi gözüküyor.

Özgürlüğümüzün rengi tedbirlerimize bağlı

Haberin Devamı

KISITLAMALAR KAÇINILMAZ OLACAK

(Yeni kısıtlamalar gerekiyor mu?) Artışlar böyle giderse, mevcut önlemler yeterli olmayacak. Daha önceden açıklandığı gibi kademeli açılma kalıca olmayacak. Şu anda Ankara’da vaka eğilimi artış yönünde. Bu görüntü kademeli kapanmaların geleceğine işaret ediyor. Yayılma riskini artıran faktörlere göre kısıtlamalar belirlenmek zorunda kalacak. Valilikler ve pandemi kurulları kendi yörelerine özgü risk artırıcı hususları tespit ederek nokta atışıyla kademeli olarak bunların önüne geçmeli. Eğer bizler riski artıracak bireysel önlemlerimizi disiplinli bir şekilde uygulayamazsak yeni kısıtlamalar da kaçınılmaz olacak.
RİSK HÂLEN DEVAM EDİYOR
(Riski asgari düzeyden tutmak için ne yapılması gerekiyor?) Ankaralıların öncelikle ‘orta riski’ iyi anlaması gerekiyor. Risk yok demek değil. Sıkıca tedbirlere tutunup, riski düşürmemiz gerek. Salgın bittiği için kısıtlamalar gevşetilmedi. Unutmayalım ki tespit edilemeyen semptomsuz vakalar da var. Ankara’da toplu taşıma riskli noktaların başında geliyor. Taziye, düğün, komşu ziyaretleri, kalabalık restoran ve kafeler diğer büyük risk oluşturan alanlar. Yoğunluğun fazla olduğu yerlerde apartman ziyaretlerinin önüne geçilmesi gerekiyor. Restoran veya kafelere gidiyorsak kısa süre kalacağız, maske hep takılı olacak. Mümkünse restoranın açık ortamında yemeğimizi yiyeceğiz. İş yerlerinde de tabi seyreltme uygulaması devam etmeli.”

Haberin Devamı

Özgürlüğümüzün rengi tedbirlerimize bağlı


MUTANT VİRÜS ANKARA’DA DA GÖRÜLDÜ
Ankara’da mutant virüs görüldüğünü ancak baskın olmadığını belirten Balık, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutant virüsün ülkemizde görüldüğünü açıkladı. Biz de Ankara’da mutant virüse rastladık. Şu an baskın değil gibi gözüküyor ama toplumda yaygınlaşamaya başladıktan sonra 40 gün içinde vakaların katlanmasına sebep olabilir. Mutant virüs eskiye göre daha ağır vakalar yapabiliyor. Ağır hasta yaş grubunun aşağıya kaymasını bir sebebi de bu. Mutan virüs nedeniyle her şeyin etkisi 3-5 misli arttıysa bizde 3-5 misli dikkat etmek zorundayız” diye konuştu.

Özgürlüğümüzün rengi tedbirlerimize bağlı


TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI İÇİN ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR
Öte yandan koronavirüse karşı aşılama uygulaması da sürüyor. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre 13 Mart itibarıyla Ankara’da 611 bin 755 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 272 bin 767 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı. İsmail Balık aşılama sürecini ise, “Toplum bağışıklığına zamanımız var, şu an bunun çok gerisindeyiz. Aşılanan ve hastalığı geçirenlerin oranının toplumun yüzde 70-80’ine ulaşması gerekiyor. Nisan sonuna kadar ülke genelinde 30 milyon kişiyi aşılayabilirsek salgının belini kırmak noktasında çok önemli bir yol kat etmiş olacağız” sözleriyle değerlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!