Tedbir yorgunluğu başlamamalı

Güncelleme Tarihi:

Tedbir yorgunluğu başlamamalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2020 07:00

Günlük vaka sayıları binin altına düşmüyor. Böyle devam ederek salgını atlatmak mümkün mü? Sokakta yanınızdan geçen hasta birinden virüsü alma oranınız nedir? İşte yanıtlar...

Haberin Devamı

Süreyya Aydın YILDIRIM soruyor:

Vaka sayıları bin civarlarında devam eder, herhangi bir önlem de alınmazsa ne olur? Salgın geçip gider mi?

PROF. DR. MEHMET CEYHAN (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı):

Tedbir yorgunluğu başlamamalı

Şimdiki rakamlara bakarak yapılan hesaplamayla toplum bağışıklığının oluşması en az 11 yıl sürüyor… Böyle bir yöntemle salgın kontrol altına alınamaz. Tedbirlere uyup vaka sayısını azaltmalıyız. Yoksa bunun hem sağlık sistemi, hem ekonomimiz hem de halk üzerinde olumsuz etkileri olur. Sağlık personeli şu anda inanılmaz yorgun durumda. Bu iş enfeksiyon, acil ve yoğun bakım servislerinin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Altı aydır çok yorulmuş durumdalar ve bunu böyle devam ettiremezler. Yeterli yatağımız var ama sistemi çalıştıracak olanlar insanlar... Ekonomi de bu gidişatı kaldırmaz çünkü salgınla yaşayınca turizm etkileniyor. İnsanlar gelmeye, mağazalara gitmeye korkuyor. Halkta da yorgunluk oluyor. Maske takmaktan sıkılıyor, “Artık ne olacaksa olsun!” diye düşünmeye başlıyor. Bu, Türkiye’ye özel bir durum değil. Maske tedbirini insanlar belli süre sıkı olarak uygulayabiliyor. Sonra ‘tedbir yorgunluğu’ başlıyor ve bırakıyor. 

Haberin Devamı

SOKAKTA VİRÜSÜN BULAŞMA ORANI

Tedbir yorgunluğu başlamamalı

Nilgün METİN soruyor:

Sokakta maskemizle yürürken yanımızdan geçen hasta biri hiç birbirimize değmeden, hapşırmadan, öksürmeden virüsü bize geçirebilir mi?

PROF. DR. AYNUR EREN TOPKAYA (Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı):

Tedbir yorgunluğu başlamamalı

Maskesiz bir insan virüs taşıyorsa hastalığın size bulaşma riski üçte iki. Sizde de maske yoksa bu oran üçte üç. Ancak hasta olma olasılığınız bulaşan virüs miktarına ve sizin bağışık sisteminizin gücüne bağlı.

Haberin Devamı

SİZ SORUN HOCALAR YANITLASIN

Alanında uzman, çok değerli hocalardan oluşan Hürriyet Bilim Kurulu, her gün koronavirüs ve salgınla ilgili sorularınıza cevap veriyor. Sorularınızı hurriyetbilim@hurriyet.com.tr adresine veya 0 530 054 44 84 numaralı WhatsApp hattına isim ve soyisminizi yazarak yollayabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!