Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2021 00:52
Başkent’te yaklaşık bir buçuk aydır uygulanan koronavirüs tedbirlerinin ardından ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında yüksek riskle gösterilen kırmızı bölgeler yeşile dönmeye başladı. Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu tabloyu daha da aşağıya çekmek zorundayız. Bunun için bugünün tablosuna bakıp rehavete kapılmadan büyük bir ciddiyetle kurallı yaşamı salgın sonuna kadar sürdürmeliyiz” uyarısı yaptı.
Ankara’da son 1.5 aydır uygulanan koronavirüs tedbirleriyle birlikte düşmeye başlayan vaka sayıları, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasına da yansıdı. Haritada yüksek riskle gösterilen kırmızı bölgelerin birçoğu yeşile dönmeye başladı.
Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, vakaların kurallı bir yaşamla aşağıya doğru ivmelendiğine dikkat çekerek, “Bir buçuk aylık kurallı bir yaşam sonucu bugün bu verileri elde ettik. Ancak salgın birmiş değil. Rehavete kapılmadan kurallı yaşamın devam etmesi gerekiyor. Ankara’da vaka sayıları temmuzda azaldıktan sonra kış mevsimi yaklaşırken bir kez daha tavan yapmıştı. Bu, rehavete kapılarak kurallı yaşamı bir kenara bıraktığımızda bir kez daha yaşanabilir. Bunu önlemek için vaka artışlarında başlattığımız ciddiyeti koruyarak, kurallı yaşamı salgın sonuna kadar sürdürmeliyiz” uyarısı yaptı. Balık, şöyle devam etti:
SALGININ BİTMEDİĞİNİ UNUTMAYALIM“Şu an yüzde 50’liler civarında bir azalma var. Tabloya bakmadan, hiçbir şey değişmemiş gibi en yüksek sayıların olduğu günlerdeki ciddiyetle kuralları uygulamamız şart. Kalabalıklar önlendiği ve kurallı yaşam sürdüğümüz için bugün bu noktaya gelebildik. Ancak iş bitmiş değil, bunu unutmamak gerekiyor. Halen hastalığa yakalanan ve bu hastalıkla mücadele eden kişiler var. Vakalar sıfır diye bir açıklama yapılmadı. Salgın bitti diyebileceğimiz bir noktaya gelene kadar devletin belirlediği kurallara uymak zorundayız. Buna ek olarak kendi gönüllü kısıtlamalarımızı da hayatımıza sokmalıyız.”
KISITLAMALARIN AMACINA ULAŞTIĞINI GÖSTERİYORSağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da kısıtlamaların rakamlara yansıdığını belirterek, ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasındaki verileri şu sözlerle değerlendirdi: “17 Kasım’da daha çok ‘al götür’ servislerinin olması, restoranların kapatılması, AVM’lerde yapılan kısıtlamalarla ilgili bir takım yaklaşımlar söz konusu olmuştu. Bu kısıtlamalarda hasta sayısının daha yavaş düştüğü gözlemlenince, kısıtlamalar yaygınlaştırılarak bulaşın çok olduğu yerlere yöneldi. Akşam saat 21.00’den sabah 05.00’a kadar olan sokağa çıkma kısıtlamaları söz konusu oldu. Tabii bunların sonuçlarına baktığımız zaman rakamların da düştüğünü gözlemiyoruz. Bu rakamlar, kısıtlamaların amacına ulaştığını gösteriyor.” Burak TEKİN/DHA