Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2021 01:30
Kontrollü normalleşme sürecinde 3’üncü haftaya başlarken, Ankara’da sürecin başında 100 binde 35 olan vaka sayısı, 100 binde 68’e çıkmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm şehirler için, “Tedbirlere uymazsak yeniden kısıtlamaların gelmesi kaçınılmaz olacaktır” uyarısı yaptı. Uzmanlar ise vaka artışlarına ‘dur’ diyemeyen Ankara için yeni kısıtlamaların kapıda olduğuna işaret ediyor.
Ankara, ‘orta riskli (sarı renk)’ iller kategorisinde başlayan kontrollü normalleşme sürecinde yapılan ilk değerlendirmede vaka sayılarını 100 binde 54’e, önceki gün yapılan ikinci değerlendirme ise 100 binde 68’e çıkardı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki akşam illerin koronavirüs risk haritasının masaya yatırıldığı kabine toplantısının ardından vaka yükselişlerinin hastane yatış, yoğun bakım ve entübe sayılarına sınırlı bir şekilde yansıdığını belirterek, “Şehirlerimizdeki durumu bir süre daha sürdürme kararını aldık. Tedbirlere uymazsak yeniden kısıtlamaların gelmesi kaçınılmaz olacaktır” açıklaması yaptı. Uzmanlar da Ankara’da bir süredir devam eden vaka artışlarının önüne geçilmezse yeni kısıtlamaların kaçılmaz olacağına işaret ederek, kentlileri bireysel tedbirlere daha sıkı uymaları konusunda uyardı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabine toplantısının ardından koronavirüs ve kontrollü normalleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.PROF. DR. İSMAİL BALIK
ANKARA İÇİN RİSKİN ARTTIĞI ORTADA Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, “Ankara’daki kalabalıkların önüne geçemezsek bir sonraki tabloda kentin renginin turuncuya (yüksek riskli) geçmesi kaçınılmaz olacak” dedi. Kentlilere tedbirlere uymaları çağrısı yapan Balık, şöyle devam etti: “Vaka artışları kent genelindeki kalabalıkların ve kuralsızlıkların sonucunda hızla tırmanışa geçiyor. Ankara için sürecin başından beri uyarı yapıyoruz; eğer ilk 3 haftada olduğu gibi kontrollü normalleşmenin özgürlükleri suiistimal edilmeye devam ederse, kentin rengi turuncuya hatta kırmızıya (çok yüksek riskli) bile dönebilir. Şu anki tabloya baktığımız zaman ‘yüksek riskli’ iller kategorisine girmemiz bir sonraki değerlendirme de kaçınılmaz gibi gözüküyor. Hatta gevşeme ve rehavet hali daha da artarsa haritanın kırmızıya döndüğünü bile görebiliriz.
SAĞLIK SİSTEMİNİN YÜKÜ DE ARTACAKHastane yoğun bakım doluluk oranları, entübe, hastane kapasitesiyle ve aşılama oranlarına da bakılarak bu değerlendirme yapılıyor. Ankara, sağlık alt yapısı güçlü olan bir şehir. Şu an için bizim hastanemiz ve Ankara’daki diğer hastanelerin kapasitesinin zorlanması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak vaka sayıları artınca, sağlık sistemindeki yükün artması da kaçınılmaz olacaktır. Bunu daha önceden tecrübe ettik. Hem esnaftan hem de kentlilerden tedbirlere sıkı sıkıya uymalarını bekliyoruz.”
MASKESİZ MESAFESİZKontrollü normalleşme sürecinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının ardından kentliler de parklara akın etti. Geçen hafta sonu, Seymenler Parkı dolup taşarken, vatandaşların maske ve mesafeye uymadıkları da görüldü.
PROF. DR. MEHMET CEYHAN
SEYAHATLERLE RİSK TAŞIYORUZ
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise farklı şehirlere yapılan seyahatlerin taşıdığı risklere dikkat çekerek, “Seyahat kısıtlamaları uygulanmadığı için Karadeniz’deki vaka yoğunluğu Ankara gibi büyük illere de bir şekilde taşınmış oluyor. Aynı şekilde Ankara gibi büyük illerdeki yoğunluk da diğer bölgelere taşınabiliyor. Süreç böyle devam ederse seyahatleri de kontrol etmek gerekebilir. Çünkü seyahate çıkan virüs taşıyor mu, taşımıyor mu bilmiyoruz. Türkiye’nin tamamında olduğu gibi Ankara’da da vaka artışları gözleniyor. Artışın önüne geçmekteki sorumluluk hem halka hem de devlete ait” ifadelerini kullandı.
‘SALGIN BİTTİ’ ALGISI YANLIŞCeyhan, kontrollü normalleşme sürecini ‘tehlike bitti’ diye algılamamak gerektiğinin altını çizerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Tabloda görüldüğü gibi tehlike de artıyor, vaka sayıları da artıyor. Ben kontrollü normalleşme sürecinde Ankara’nın kalabalık noktalarındaki restoranların kapılarında kuyruklar görmeye devam ediyorum. Bunun önüne geçmek şart. Yatak kapasitesinde ve tedavi hizmetlerinde sıkıntı yok. Ama bunu da doğru anlamak gerekiyor. Sağlık sistemimizin genelinde ‘sıkıntı yok’ diye rehavete kapılıp davranamayız. ‘Sağlık sisteminde gücümüz var’ demek, ‘salgın bitti’ demek değil. Sağlık sistemi, hastalanan bir hastanın alacağı tedavinin kalitesini işaret ediyor. Ama şu an koronavirüs hastalığının bir tedavisi yok.”
HÜRRİYET ANKARA UYARMIŞTI
Hürriyet Ankara 14 Mart’ta ‘Sarıda Kal’ manşetiyle kentteki vaka artışlarının önüne geçemezsek, yeni kısıtlamaların hayatımıza girmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekmişti. Prof. Dr. İsmail Balık, “Sürecin bize sunduğu özgürlükleri istismar etmeyelim, özgürlüklerimizi kaybetmemek için tedbirlere bağlı kalmalıyız” uyarısı yapmıştı.
337 BİN KİŞİYE İKİNCİ DOZ AŞILARI YAPILDIKoronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanan aşılama süreci tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da devam ediyor. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre 16 Mart itibarıyla Ankara’da 614 bin 980 kişiye birinci doz aşısı uygulanırken, 337 bin 665 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı.