Osmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıEndositoz, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da büyük önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Endositoz nedir öğrenebilir ve nasıl gerçekleştiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Endositoz nedir? Nasıl gerçekleşir? Endositoz bitki hücrelerinde neden görülmez detaylarıyla derledik.
#SözlükCanlı bilimi biyolojinin en önemli konularından bir tanesi de ekzositozdur. Canlı yaşamının devamlılığı konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Hücrede gerçekleşen aktif taşıma olaylarından birisi olan ekzositoz, yaşamın en temel olaylarından birisidir. Peki, Ekzositoz nedir? Nasıl gerçekleşir? Ekzositoz ATP harcar mı? Prokaryotlarda görülür mü detayları ile derledik.
#SözlükDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
Yeryüzünde yaşayan canlılar hücre sayılarına, beslenme şekillerine ve yaşadıkları coğrafyaya göre pek çok türe ayrılır. Memeliler, balıklar, kuşlar, sürüngenler dışında tek hücreliler de canlılar aleminde bulunuyor. Tek hücreli canlılar da diğer türlerden farklı olarak beslenme ve hareket gibi yaşamsal faaliyetlerini aynı hücrede gerçekleştirir. Prokaryot canlılar nedir ve fotosentez yapar mı sizler için derledik.
Heterotrof canlılar hangi canlılar olduğu sık sık internetten araştırılan konulardan biridir. Özellikle sıkça karşılaşılmasından dolayı ne oldukları ve nasıl beslendikleri de merak edilen konular arasındadır. Bu bakımdan Heterotrof canlılar nedir ve nasıl beslenir öğrenebilir ve konu ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Heterotrof canlılar nedir, karbondioksit kullanır mı ve nasıl beslenir? Heterotrof canlıların özellikleri ve örnekleri sizler için derledik.
Uyarılabilen hücreler, elektriksel olarak uyarılabilen ve depolarizasyon nedeniyle davranış değişiklikleri yaşayacak olan hücrelerdir. Uyarılabilir hücreler, plazma zarlarında iyonların içeri ve dışarı akışına izin veren iyon kanalları içerir. Peki, depolarizasyon nedir detayları ile derledik.
#DepolarizasyonBitkiler, hayvanlar ve insanlar da dahil olmak üzere canlı sistem, dolaşan gıda, mineraller, hormonlar, oksijen, karbon dioksit, atık ürünler vb. ile ilgili inanılmaz bir ulaşım sistemi ağına sahiptir. Buna hücre zarından madde geçişleri denmektedir. Peki, Hücre zarından madde geçişleri nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimBilinen toplam 7 çeşit vitamin bulunuyor. Bunlar ise, sırası ile A, B, C, D, E, K vitamini ve folik asittir. Bunların tamamı organiktir ve bu bileşiklerin ortak özelliği ise, vücudu hastalıklara karşı koruması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Vitaminler nelerdir ve hangi besinlerde bulunur sizler için derledik.
#VitaminCanlılar küçük hücrelerden oluşan anatomik yapılardaki meydana gelir. Bu hücreler, mikroskobik derecede küçük olduğu için gözle görülemez. Kendi içinde çok fazla özelliği olan hücrelerin en dikkat çeken bölümü ise, hücre zarıdır. Hücre zarı hakkında bilinenler olduğu kadar çok sayıda bilinmeyenler de bulunuyor. Hücre zarının görevleri nelerdir sizler için derledik.
#HücreBiyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#BiyosentezÇoban çantası otu kavramı tarım sektöründe kullanılan bir ifadedir. Bilindiği gibi doğa insanlara kendiliğinden yetişen şifalı otlar sunmaktadır. Bu otlar bazı hastalıkların tedavilerinde ya da gıda amaçlı kullanılabilmektedir. Fakat bazen insanlar isimlerini bile duymadıkları ot çeşitleriyle karşılaşabilmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak çoban çantası otu nedir, ne işe yaramaktadır, nerede yetişmektedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelmektedir detayları ile derledik.
#Çoban Çantası OtuHücre boyutu büyük olduğu için incelenmesi en kolay bitki hücrelerinden biri soğan zarıdır. Özellikle ortaokul ve lise çağında soğan zarı incelemesiyle ilgili deneyler yapılır. Sizler için soğan zarı hücresi nedir, soğan zarı hücresinin özellikleri nelerdir, soğan zarı hücresi organelleri nelerdir, soğan zarı hücresi bölünür mü sorularının cevaplarını derledik.
#Soğan Zarı Hücresiİnsan vücudunun içerisinde çok sayıda hücre yer almaktadır. Hayatın temelinde de bu hücreler yer almaktadır. Hücrelerin ana kısımları ve özellikleri fazlasıyla merak edilmektedir. Sizin için insan hücresinin ne olduğunu, özelliklerini, bu hücrelerin organellerini ve yapısını derledik.
#İnsan HücresiHücre yaşamın temel birimidir. Tüm yaşam aktiviteleri hücreler tarafından gerçekleştirilir. Organizmalar, içinde bulunan hücre sayısına göre sınıflandırılır. Peki, bitki ve Hayvan hücreleri arasındaki farklar ya da benzerlikler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bitki HücresiBitkiler ökaryotik pek çok hücrenin bir araya gelmesiyle canlılığını devam ettirir. Farklı bitkilerin hücreleri de birbirinden farklıdır ancak temel özellikleri aynıdır. Sizler için bitki hücresi nedir, bitki hücresinin özellikleri nelerdir, bitki hücresi yapısı nasıldır, bitki hücresi organelleri ve görevleri nelerdir detayları ile derledik.
#Bitki Hücresiİnsan bedeni diğer canlılardan bazı noktalarda ayrılmaktadır. Ancak pek çok bakımdan benzerlik göstermektedir. Bunlardan biri hücre bölünmesidir. Hücre bölünmesinin niçin meydana geldiği ve sebepleri üzerine detayları derledik.
Yaşayan tüm canlılar hücrelerden meydana gelir. Basit canlılar, tek hücreden meydana gelirken, gelişmiş olan canlılar çok hücreli yapıya sahiptir. Hücrenin yapısı içinde sitoplazmanın çok önemli fonksiyonları vardır. Bir hücrenin temel yapıları sitoplazma ve hücre zarıdır. Aynı zamanda çekirdek de yine temel yapılar arasında yer alır. Ama prokaryot canlıların hücrelerinde çekirdek bulunmaz. Sitoplazma nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Osmoz terimi, artık eskimiş osmozun Latinleştirilmiş bir şeklidir. Bu yüzden çoğu kişi bu terimi duymamış olabilir. Türetilmiş bir kelime ozmotiktir ve ozmozun doğasıyla ilgili olarak tanımlanır. Peki, Osmoz tam olarak nedir ve nasıl gerçekleşmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Osmoz Nedir Nasıl Gerçekleşir?Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ ye 2 milyon 607 bin 903 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldı. Uzmanlar TYT sorularını değerlendirdi.
#TYT HakkındaHücre, canlı bir organizma içindeki bağımsız olarak işlev görebilen en küçük işlevsel birimdir. Ökaryotik hücreler türleri, genel olarak hayvanlar, bitkiler, algler ve mantarlarda bulunmaktadır. Peki, Ökaryotik hücre nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ökaryot Hücre Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Canlıların en küçük yapı birimi olarak adlandırılan hücre, canlılardaki en önemli yapı taşlarıdır. Hücre ve hücre organelleri mikroskopla incelenen oldukça küçük yapı birimleridir. Peki hücre nedir ve organelleri nelerdir? Hücre organellerinin görevleri hakkında bilgi nelerdir? İşte hücre ve organelleri hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Hücre Nedir Ve Organelleri Nelerdir?Son dönemlerin gözde bakım ürünlerinden biri olan çay ağacının faydaları saymakla bitmiyor. Peki çay ağacı yağı ne işe yarar, nasıl kullanılır? İşte çay ağacı ile ilgili merak edilenler…
#Çay Ağacı Yağı FaydalarıOmega 3, hücrelerimizi çevreleyen hücre zarının yapısında bulunan fakat vücutta üretilemeyen yağ asitlerinden oluşur. Bu yağlar, vücudumuzda belli oranda bulunmazsa hücre zarı geçirgenliği bozulur ve ihtiyacımız olan vitaminler, mineraller, proteinler ve hatta oksijen, yeterli düzeyde hücre içine giremez. Dolayısıyla kalp, beyin, kas ve iskelet sistemi, göz, cilt ve ruh sağlığımız için omega 3 alımına çok dikkat etmeliyiz.
#Omega