Güncelleme Tarihi:
Heterotrof canlılar bir diğer adıyla tüketici canlılar demektir. Bu canlılar avlanmak ya da bitkisel kaynakları tüketerek beslenmek zorundalardır ve çene yapıları da katı besinler için oldukça uygundur.
Heterotrof Canlılar Nedir, Karbondioksit Kullanır Mı Ve Nasıl Beslenir?
Heterotrof canlılar kendi besinlerini üretebilen canlılar olmadıkları için bu canlılar organik olarak besin tüketimi gerçekleştirirler. Heterotrof canlılar arasında hem otçullar yer alır hem de omnivorlar ve etoburlar yer alır. Otçul olan heterotrof canlılar birincil bitki yiyen canlılardır ve bunlar da birincil tüketiciler olarak bilinir. Etobur olan heterotrof canlılar otobur canlılar da tükettikleri için bunlar ikincil tüketicilerdir.
Üçüncül tüketici heterotrof canlılar ise daha küçük olan ve ikincil tüketicileri yiyen ve her yerde yaşayan canlılardır. Omnivor heterotrof canlılar hem et hem de ot yedikleri için tüm heterotrofları beslenme için kullanılır. Kendi besinini üretmeyen ve yaşamak için de dışardaki canlılardan ya da diğer heterotrof canlılardan besin alan canlılar heterotrof canlılardır. Bu canlılar dışbeslenen ya da tüketici canlılar adıyla da bilinir.
Heterotrof Canlıların Özellikleri ve Örnekleri
Heterotrof canlılar besinlerini dışardan temin eden ve kendi besinini kendi üretmeyen canlılardır. Bu canlılar hayati faaliyetlerini sürdürmek için hem organik hem de inorganik maddeleri temin ederler ve bu şekilde beslenir. Hayvanlar, bazı tek hücreli canlılar ya da mantarlar heterotrof canlılara örnektir. Heterotrof canlılar özelliklerine ve beslenmelerine göre şu şekilde ayrılabilir:
Besinleri katı halde tüketen heterotrof canlılar bu besinleri alış şekillerine göre etçil, otçul ve hem etçil hem otçul (hepçil) olarak ayrılır. Bunlardan otçullar yalnızca bitkiler ile beslenen canlılardır, etçiller yalnızca etle beslenenler ve hepçiller de hem et hem de ot ile beslenen heterotrof canlılardır.
Saprofitik canlılar organik maddeleri direkt olarak hücre zarları ile tüketen canlılardır. Bu kategoriye gire canlılar küfler, bakterilerin çoğu ve mayalardır. Bu canlılar hücre dışında sindirim yaparlar ve daha sonra bu enzimler ile parçalanmış olan bileşenleri de hücre zarı ile birlikte metabolizmalarına alırlar. Saprofitik canlılar ekosistem içinde madde çevrimi açısından önemli bir yere ve aynı zamanda önemli bir işleve sahiptir.
Parazitik formlar ise bitkisel ya da hayvansal parazitler olarak tanımlanır. Hayvan ya da bitki üzerinde veya içinde yaşayan, besinini de konukçudan sağlaya bu canlılar ikiye ayrılır. İlk olarak endoparazitler vardır ve bunlar bağırsak solucanı gibi vücut içinde yaşayan ve besinlerini de içinde bulundukları vücuttan alan canlılardır. İkincisi ise ektoparazitlerdir ve bunlar da bit ya da pire gibi canlılardır. Bu canlılar vücut dışında yaşarlar fakat yine de üzerinde bulundukları alandan beslenirler.
Heterotrof beslenme etçil olan aslan, kaplan, kedi, köpek ya da panter gibi hayvanlarda mevcuttur. Leş ile beslenen hayvanlar da etçil sınıfa dahildir. Bu hayvanlar da sırtlan ya da çakal gibi leş ile beslenen hayvanlardır. Otçul hayvanlar hem etinden hem de sütünden faydalandığımız koyun, keçi ya da koç gibi hayvanlardır. Hepçil olanlar ise avlanmak zorunda olan ve hem et hem de ot ile beslenen hayvanlardır.