Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüsle mücadelede başarılı olunması için hayata geçirilen kısıtlamaların ancak vaka sayısının bir haftada 100 bin kişilik nüfus başına 35’i geçmemesi halinde gevşetilmesinler ısrar ederken, bazı eyaletlerden isyan sesleri yükselmeye başladı. Bazı eyaletler, kısıtlamaların gevşetilmesini beklemeden farklı alanda hizmet veren mağazaların açılmasına izin vereceklerini ilan ettiler.
#Angela MerkelAlmanya’da hükümetin kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması için 4 maddelik bir plan hazırlanmasını istediği ortaya çıktı. Diğer yandan hafta sonunda yapılan CDU’nun Anhalt teşkilatının düzenlediği kurultayda kuralların devre dışı bırakıldığı gözlendi.
#Almanya2015 yılı ortalarına doğruydu. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin çoğu Türkiye, Yemen ve Lübnan gibi komşu ülkelere sığındılar. Ancak hayatta kalabilmek için derme çatma teknelerle ve gemilerle Akdeniz’in azgın sularını aşıp Avrupa’ya sığınmak isteyen insanlardan, aralarında çocukların da bulunduğu binlercesi can verdi.
#MerkelAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısı 1980’li yılların sonlarına doğru büyük ölçüde artınca, ülkede ‘İltica Yasası’nda değişiklik tartışmaları yoğunlaştı. Alman Anayasası’nın ‘politik takibata uğrayanlar iltica hakkına sahiptir’ ilkesini içeren 16’ncı maddesinin değiştirilmesi uzun süre tartışıldı. İlk kez 1991 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının 200 bini aşması üzerine yasa değişikliği tartışmaları daha da arttı. Yabancılara ve sığınmacılara dönük saldırılar da.
#AlmanyaBundan birkaç hafta önce gazetelerde Almanya’nın eski Çalışma Bakanı Norbert Blüm’ün kan zehirlenmesi nedeniyle kollarının ve bacaklarının felç olduğu haberlerini okudum. Tabii tekerlekli sandalyeye mahkûm olduğunu da. Daha bir yıl öncesine kadar çakı gibi olan Norbert Blüm’ün geçen hafta cuma günü sabaha karşı 84 yaşında yaşamını yitirdiğini okuyunca, kendimi birden 80’li yıllarda buluverdim.
#Almanya’Nın Eski Çalışma Bakanı Norbert Blüm1999 yılı kasım ayında Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) yıllarca aldığı bağışlardan önemli bir bölümünü ilgili birimlere bildirmediği ortaya çıktı. Bu tam bir ‘bağış skandalıydı’. 1973-1998 yılları arasında CDU Genel Başkanı, 1982-1998 yılları arasında da Almanya Başbakanı olarak görev yapan Helmut Kohl, “Kendilerine şeref sözü verdim” diyerek bağışta bulunanların isimlerini açıklamamakta direndi. Açıklamadı da.
#Merkel“Politika acımasızdır” denir hep. Gerçekten de öyle. İşte bunun en son örneğine bugünlerde tanık olduk. Almanya’da büyük koalisyon hükümetinin en güçlü kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, sürpriz bir biçimde, muhafazakâr kanadın başbakan adayı olmayacağını ilan etti. Hatta CDU ile ‘kardeş parti’ Hıristiyan Sosyal Birlik Parti’nin (CSU) ortak başbakan adayı saptandıktan sonra CDU Genel Başkanlığı görevini bırakacağını da.
#Annegret Kramp-KarrenbauerEski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Thüringen’de geçen hafta sonu yapılan seçimlerinde Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) bir önceki seçimlere göre yüzde 11.7 oranında oy kaybederek ilk sırayı Sol Parti’ye kaptırması, hatta sağ popülist Almanya için Alternatif’ten (AfD) daha az oy alması üzerine partide adeta bir ‘iç savaş’ yaşanmaya başladı.
#AlmanyaAlmanya’da aynı zamanda hükümetin büyük ortağı olan Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) Genel Başkanı Federal Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Türkiye-Suriye sınırı boyunca uluslararası güçlerin denetiminde bir ‘güvenli bölge’ oluşturulmasını gündeme getirdi.
#AlmanyaAlmanya’da yalnız muhalefet partilerinden değil, hemen her kesimden tepki gören ve “Yeter artık, istifa et git” çağrıları alan ‘sorunların babası’ Seehofer’e, 45 yıldan fazladır burada ‘yurdunda’ yaşayan biri olarak bir mektup da benden.
#Sorunların BabasıYalnız Almanya’da değil, diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de, özellikle son dönemlerde yabancılar, göçmenler, göçmen kökenliler ve sığınmacılar ile ilgili haberleri okurken, görüntüleri izlerken içim kararıyor. Gerçekten kara bir tablo yansıtılıyor. Hem de kapkara bir tablo.
#ALMANYAAlmanya Federal İçişleri, İmar ve Yurt Bakanı Horst Seehofer, mart ayında göreve başlar başlamaz, Almanya’nın başka hiçbir sorunu yokmuş gibi, “İslam Almanya’ya ait değildir” diyerek, aşırı sağcılara ve sağ popülistlere bile taş çıkartacak bir tutum sergiledi.
#Ahmet KÜLAHÇIAlmanya’da Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’nin (CDU) ‘kardeş partisi’ konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik Parti’de (CSU) 24 Eylül’de yapılan genel seçim akşamı başlayan huzursuzluk, son günlerde adeta isyana dönüşme sinyalleri vermeye başladı.
#Horst Seehofer