Güncelleme Tarihi:
*
Evet, SPD, Brandenburg’daki seçimlerden en güçlü parti olarak çıkmıştı ama 2014 yılındakine göre yüzde 5.7 daha az oy almıştı.
İki Almanya’nın birleştiği 1990 yılından beri Brandenburg’da yıllarca tek başına, son 10 yıldır da Sol Parti ile oluşturduğu koalisyonla iktidarda söz sahibi olan SPD, önemli ölçüde güç kaybına uğradığı halde SPD’liler ‘en güçlü parti’ konumunu kaybetmedikleri için buruk da olsa sevinç yaşıyorlardı.
Bu bir yerde ‘sevindiren yenilgi’ gibiydi.
Kısa bir süre sonra televizyon ekranlarına CDU Genel Merkezi’ndeki atmosferden görüntüler geldi.
Orada da CDU’luların benzer bir tutum sergilediği gözden kaçmadı.
*
Saksonya ve Brandenburg’daki seçimlerin en çok sevinenleri ise sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ile Yeşiller oldu.
İlk tahmini sonuçlar ekranlara yansıtıldığında AfD genel merkezinde tam bir coşku yaşandı.
İslam’ı ‘demokrasi için en büyük tehdit ve tehlike’ olarak gören ırkçı, yabancı ve sığınmacı düşmanı AfD’li Beatrix von Storch ile partinin Eş Genel Başkanı Jörg Meuthen başta olmak üzere, salonu dolduran sağ popülistler adeta bayram ediyorlardı.
Zira AfD her iki eyalette de seçimlerden ‘ikinci büyük güç’ olarak çıkmıştı.
Resmi sonuçlara göre AfD, Brandenburg’da oy oranını 5 yıl öncesine göre yüzde 11.3 artırarak toplam oyların yüzde 23.5’ini almıştı.
Saksonya da ise oy oranını yüzde 17.8 artırarak toplam oyların yüzde 27.5’ini.
Bu, AfD’nin 2013 yılındaki kuruluşundan beri Almanya’da hem genel seçimler hem eyalet parlamentosu hem de Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aldığı en yüksek oy oranıydı.
Her ne kadar Almanya’da demokrasi, demokratik hukuk devleti, düşünceyi ifade özgürlüğü, çeşitlilik ve çok kültürlülük için ciddi bir biçimde tehlike ve tehdit sinyalleri gelmeye başlasa da, AfD’liler bu ‘başarıyı’ farklı yerlerde ve farklı platformlarda kutladılar.
*
Yeşiller de yükselişin sevincini yaşadılar.
Her iki eyalette de yüzde 5 barajını daha önceki seçimlerde zar zor aşan Yeşiller, Saksonya’da yüzde 8.6 ve Brandenburg’da yüzde 10.8 oy aldı.
Yani bir yerde Yeşiller, bu iki eyalette rahat bir nefes almanın sevincini yaşadılar.
Kendisini hep ‘Doğu Almanların sözcüsü’ olarak ‘pazarlayan’, eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) uzantısı konumundaki Sol Parti ise eski Doğu Almanya sınırları içindeki Saksonya’da ancak yüzde 10.4 ve Brandenburg’da yüzde 10.7 oy alarak tam bir hayal kırıklığı yaşadı.
Yani bir yerde bu iki eyalette Sol Parti’nin yerini AfD aldı.