Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiHafta içi, gastronomi sektörüne yatırım yapan genç ve ilginç bir girişimciyle; Ahmet Orhon’la tanıştım. Orhon, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdikten sonra yönetim ve strateji danışmanlığı şirketi McKinsey’de çalışmaya başlamış. Türkiye, Çin, Avustralya ve Dubai’de 10 yıla yakın bir süre yerel ve global pek çok markanın hesabını yönetmiş. Bu arada Harvard Business School’da İşletme Yüksek Lisansı yapmış.
#Müge Akgün2020'de New York'a taşınan Türk çift, Yonca Çubuk ve Emre Uzundağ, pandemi sırasında kurdukları Woodspoon adındaki yemek siparişi uygulaması sayesinde artık "küçük hayallerinin gerçekleştiğini" söylüyor.
#RestoranZorlu bir yılı daha geride bıraktık. 2021 yılında ‘pandemi ve kısıtlamalar’ restoranların masadaki adisyon sayılarını çok olumsuz etkiledi. Paket servis artsa da, paket servisin maliyet yüksekliği, paket servisteki sorunlar müşteri memnuniyetini ve karlılığı düşürdü.
#BursaSosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle birlikte elde edilen veriler, dijital reklamcılık sektörüne hız kazandırırken, markaların pazarlama yöntemlerine de yön vermeye devam ediyor. Yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’nin ilk influencer marketing ajansını kuran Bahadır Mısır ile pandemi sürecinde popülerleşmeye devam eden sosyal ağların, iş ve özel yaşamımıza yansımalarını konuştuk. Mısır, “Çevrimiçi ya da çevrimdışı dijital dünyada artık her hareketimizde inanılmaz ayak izleri yani veriler bırakıyoruz. Ses, görüntü ve yazı olarak dinleniyor, kategorize ediliyoruz. Veri olarak yansıdığımız bu dünyadan artık çıkış zor!” dedi. Bahadır Mısır, iş dünyasının değişen ticari anlayışlarla birlikte iş yapış şekillerini hızlıca sorgulaması ve çıkarım yapması gerektiğinin de altını çizdi.
#BursaPandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#Gazetehaberleri"Coworking space" yani Türkçesiyle "ortak çalışma alanı" kavramına birçoğumuz aşinayız artık. Özellikle küçük ölçekli işletmeleri ofis kirası vb. masraflardan tek kalemde kurtaran ortak çalışma alanlarının sayısı Türkiye'de de hızla artıyor. Peki yeme içme sektörünün ortak çalışma alanı diyebileceğimiz hayalet mutfakları duymuş muydunuz?
#Hayalet MutfakGünlük yaşamımızda, restoranların önemli bir yeri vardır. Yemek yiyip, karnımızı doyurduğumuz yerler olması dışında; sosyalleştiğimiz, arkadaşlarımız, sevdiklerimiz ile hasret giderdiğimiz, iş toplantılarımızı gerçekleştirdiğimiz, bazen gelip geçen insanları ve günlük koşturmayı izlediğimiz, kısacası hayatımızın önemli ritüellerini içeren yerlerdir restoranlar. Hatta, bir sohbet esnasında spesifik bir bölge ya da şehir gündeme geldiğinde, o yere yönelik aklımıza ilk gelenlerden biri bildiğimiz, güvendiğimiz ve sevdiğimiz restoranlardır ve bunları paylaşmaya gayret gösteririz.
#Hürriyet34 ülkeden toplanan verilere göre ‘yeni normal’de yoluna devam etmek isteyen işletmelerin yerelleşmeden sıfır atığa pek çok konuda dikkatli olması gerekiyor. İnsanların düşünerek ve farklı biçimlerde tükettiği bir dünya için herkes çaba göstermeli.
#YazarTürkiye’nin tek 2 Michelin yıldızlı restoranı TURK’ün ekibiyle aile sofrasına (family table) oturduk. Tavuk suyuna şehriye çorbası, et suyuna pilav ve kıymalı patates oturtma yiyip karamel soslu muhallebi eşliğinde tatlı bir sohbete daldık. Konu elbette Michelin gecesine de geldi. Şef Fatih Tutak: “Hayranı olduğum dünyaca ünlü şeflerin çoğundan mesaj aldım. Bu çok onur verici bir şey.”
#Ebru ErkeBulut mutfak konseptinde paket servis hizmeti verecek olan CarrefourSA, gelecek yıl bu alana 80 milyon TL’lik yatırım yapmayı planlıyor. İlk mutfağı İstanbul’da açtıklarını söyleyen CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu ilerleyen dönemde Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’yı da hedeflediklerini belirtti.
#BulutÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaYıllar evvel yazdığı "Kocanızı Nasıl Öldürürsünüz" başlıklı makalede, kadınlara mükemmel cinayetin sırlarını anlatıyordu, bugün ise kocasını tam da anlattığı şekilde öldürmekle yargılanıyor. İşte romantik gerilim romanları yazarı Nancy Brophy'nin kitaplarını aratmayan aşk ve cinayet hikayesi...
#Nancy BrophyUkrayna Rus işgali altında yerle bir olurken Rusya başkenti Moskova’ya savaş pek uğramamış. Her ne kadar uluslararası markalar pazardan çekilse de yerli burgerciler, kafeler, Türk dönercileri hınca hınç dolu. ‘Yaptırımlara alışığız’ diyen Ruslar, toplum ikiye bölünse de Rus lideri Putin’e desteğin arttığını anlatıyor.
#RusyaPablo Larrain imzalı ‘Spencer’, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin Noel dolayısıyla buluşması üzerinden kurgusal bir ‘Prenses Diana’ hikâyesi anlatıyor. Biyografik özellikler içeren filmde Kristen Stewart ihtişamın içinde müthiş bir yalnızlık yaşayan ana karakterin kırılganlığını, güvensizliğini, korku ve kaygılarını başarıyla yansıtıyor.
#SpencerBursa'nın ünlü iskender kebapçısındaki '7 milyon liralık vurgun' iddiasının ardından bugün 12 çalışanın yargılanmasına başlandı. Duruşmanın ardından açıklama yapan Oğuzhan İskenderoğlu, "Paradan ziyade bizim değer verdiğimiz şeyler var. Biz bir aile işletmesiyiz, bahsettiğimiz kişiler uzun yıllar çalıştıklarından dolayı gurur duyduğumuz, göğsümüz kabara kabara anlattığımız kişiler. Ben ve kardeşimin ellerinde büyüdüğümüz insanlar" demesi dikkat çekti.
#BursaBursa'da, yaklaşık 150 yıllık tarihi İskender kebapçısının 4'üncü kuşak temsilcisi Oğuzhan ve Kayhan İskender İskenderoğlu, işletmede çalışan bazı personelin yolsuzluk yaptığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kayhan İskenderoğlu, çalışanların, çeşitli yöntemlerle 12 yıl da yaklaşık 7 milyon liralık vurgun yaptığını iddia etti. Çalışanlardan birisinin kasadan para aldığı anlar ise güvenlik kameralarına yansıdı.
#BursaBursa'da, yaklaşık 150 yıllık tarihi İskender kebapçısının 4'üncü kuşak temsilcisi Oğuzhan ve Kayhan İskender İskenderoğlu, işletmede çalışan bazı personelin yolsuzluk yaptığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kayhan İskenderoğlu, çalışanların, çeşitli yöntemlerle 12 yıl da yaklaşık 7 milyon liralık vurgun yaptığını iddia etti. Çalışanlardan birisinin kasadan para aldığı anlar ise güvenlik kameralarına yansıdı.
#Bursa