Havyar haberleri sayfasında Havyar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 949 Havyar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hayatta denenen birçok lezzetli yemek tarifleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sürekli olarak yeni lezzetler keşfedilmekte veya var olan lezzetler daha da çeşitlendirilmeye devam etmektedir. Et, balık, tavuk ve sebzeler ile birçok çeşitli yemekler, ara sıcaklar ile soğuk mezeler yapılmaktadır. Yapımı ve lezzeti en çok merak edilen lezzetlerden bir tanesi de deniz ürünleri arasında sayılan havyarlardır. Peki, havyar nasıl pişirilmektedir? Taze havyar nasıl tedarik edilir ve nasıl bulunur? İşte, havyar hakkında merak edilen unsurlar.
#HavyarDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiElazığ’da Karakaya Baraj Gölü'nde bir balıkçının ağlarına Sibirya Mersin balığı takıldı. İlk defa böyle bir türle karşılaşan balıkçı, büyük şaşkınlık yaşadıktan sonra hayvanı tekrar suya bıraktı. Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın Temizer, "Kızıldeniz’den girip bir sürü barajı geçip de bu iç sularımızda görülmesi normal bir durum değil. Dünyada sayılı denizlerde yaşayan bu balıkların baraj gölüne yumurtaları bırakmaları halinde havyar üretimine katkı sağlayabilir. Bu balığın havyarı 2 milyon liraya kadar çıkabiliyor" dedi.
#ElazığElazığ’da Karakaya Baraj Gölü'nde bir balıkçının ağlarına Sibirya Mersin balığı takıldı. İlk defa böyle bir türle karşılaşan balıkçı, büyük şaşkınlık yaşadıktan sonra hayvanı tekrar suya bıraktı. Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın Temizer, "Kızıldeniz’den girip bir sürü barajı geçip de bu iç sularımızda görülmesi normal bir durum değil. Dünyada sayılı denizlerde yaşayan bu balıkların baraj gölüne yumurtaları bırakmaları halinde havyar üretimine katkı sağlayabilir. Bu balığın havyarı 2 milyon liraya kadar çıkabiliyor" dedi.
#ElazığHavyar üretiminde en fazla Azerbaycan, İran ve Rusya ön sıralarda adından bahsetmektedir. Özellikle yemek yapımlarında siyah renkli havyarlar tercih edilmektedir. Bu havyarların balıkçılardan taze taze elde edilmesi mümkündür. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar ise siyahı kadar değerli değildir. Peki, havyar nedir? Hangi balıklardan nasıl üretilir?
#HavyarMuğla’nın Ortaca ilçesinin Dalyan Kanalı’nda yetiştirilen tonlarca kefalin büyük kısmı, Mısır ve Suriye’ye ihraç edilerek bölge ekonomisine katkı sağlanıyor. Kefalden elde edilen havyarlar ise İtalyan ve Amerikan mutfaklarına lezzet katıyor.
#KefalMuğla'nın Dalyan Kanalı'nda yetiştirilen yıllık 600 ton kefalden elde edilen 15 ton havyar, işlenerek yurt dışına ihraç ediliyor. Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı, "Kurutulup öğütülen balık yumurtası tozu özellikle İtalyanların ve Amerikalıların çok rağbet gösterdiği bir ürün. Balık yumurtası çok değerli olmasından ötürü pahalı. Aynı zamanda yapması çok zahmetli. Önce tuzluyoruz, daha sonra kurutarak satışa hazır hale getiriyoruz" diyor.
#HavyarAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hijran Yavuzcan, bir süredir üzerinde çalıştıkları Mersin balığı havyarını, 2016’da piyasaya sunacaklarını belirterek, “Siyah havyar, gelecek yıldan itibaren piyasasına göre daha ucuz fiyatlarla Türk sofralarında yerini alacak” dedi.
#HavyarLüks gıda tüketiminde yeni bir sayfa açıldı. Binlerce dolarlık fiyatlarıyla dudak uçuklatan trüf mantarı, Thermidor istakozu tahtını yeni yemeğe bırakıyor. Mersin balığından elde edilen beyaz havyar ve altın tozuyla yapılan "Strottarga Bianco"’nun kilosu 113,630 dolara satılıyor.
#AltınGiresun'un Erikliman Köyü'nde yaşayan Recep Yıldırım isimli balıkçı, evinin önünde yaptırdığı havuzda koruma altında bulunan ve havyarı ile dünyaca ünlü Mersin Balığı yetiştiriyor. Akdeniz ve Ege Denizi'nde bulunan Mersin Balığı'nın nadiren olsa da Karadeniz'de de görüldüğünü belirten Yıldırım, 15 yıl önce denizde ağına takılan Mersin Balığı'nı evinin önündeki havuzda yetiştirmeye başladığını söyledi. Yıldırım, görünüm itibariyle köpekbalıklarına benzeyen Mersin Balıkları'nın siyah havyarının çok kaliteli olduğunu ve yüksek fiyatlardan dünya piyasasında alıcı bulduğunu belirtti. Bir çok üniversitelinin tez ve inceleme için havuzunu ziyaret ettiğini de belirten Yıldırım “Soyu tükenmekte olan bir balık olduğundan bulmak zor oluyor. Bu nedenle bir çok üniversiteli tezlerini hazırlamak için havuzumuza geliyor. Rusya başta olmak üzere yurtdışından da balığı görmeye gelenler oldu” diye konuştu.AHMET BİLGE-İHA-KURGU: Levent SERT
#Mersin BalığıÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, iklim değişikliği nedeniyle balık üreme sezonlarında kaymalar yaşandığına dikkat çekip, "Buna göre sezondan çok türe özel bazı av kısıtlamaları, yasakların getirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, iklim değişikliği nedeniyle balık üreme sezonlarında kaymalar yaşandığına dikkat çekip, "Buna göre sezondan çok türe özel bazı av kısıtlamaları, yasakların getirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
#BalıkçılıkBir hafta arayla seyrettiğim bu filmlerde birbirinden çok farklı iki mutfağı izliyoruz. Buna madalyonun iki tarafı da denebilir. Her iki film de başarılı ve birlikte seyredildiklerinde üst düzey gastronomik denen mutfağın nereden nereye geldiğini çok iyi gösteriyor.
#Vedat MilorBilinen ve bilinmeyen birçok farklı balık türü bulunmaktadır. Levrekgiller familyasına ait olan balıklardan birisi de baraküda balığı olarak da bilinen sphyraena olarak ifade edilebilir. Siz de baraküda balığını duyduğunuz zaman bu balık türü ile ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Baraküda Balığı (Sphyraena) nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Barakuda balığı faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Hayatta denenen birçok lezzetli yemek tarifleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sürekli olarak yeni lezzetler keşfedilmekte veya var olan lezzetler daha da çeşitlendirilmeye devam etmektedir. Et, balık, tavuk ve sebzeler ile birçok çeşitli yemekler, ara sıcaklar ile soğuk mezeler yapılmaktadır. Yapımı ve lezzeti en çok merak edilen lezzetlerden bir tanesi de deniz ürünleri arasında sayılan havyarlardır. Peki, havyar nasıl pişirilmektedir? Taze havyar nasıl tedarik edilir ve nasıl bulunur? İşte, havyar hakkında merak edilen unsurlar.
#HavyarO, beş kuşaktır aşçılık yapan bir ailenin en tutkulu ferdi. Küçükken duvarına popstar değil ünlü şeflerin posterini asacak kadar mutfağa tutkulu… Rus mutfağının varlığını dünyaya duyuran şef Vladimir Mukhin’in ‘mediterrasian’ konseptli restoranı Sakhalin artık İstanbul’da...
#Vladimir MukhinBu yıl yemeğin birleştirici gücüne şahit oldum, Türk mutfağının üst düzey tekniklerle rafine sunumlarını servis eden yeni restoranlarla tanıştım... Sadece deniz ürünlerine odaklanan özel bir menü denedim, dünyanın en ünlü şeflerinden birinin restoranında çok farklı bir yemek deneyimi yaşadım… Aklımdan çıkmayan lezzetler hangileriydi, gelin birlikte hatırlayalım.
#GastronomiFark yaratan işler, cesur insanlardan çıkıyor. Bunu bir kez daha gördüm. Cesur ve hatta biraz da ‘deli’. Seveni de var, sevmeyeni de... Ama o, heyecan veren işlerin sıradan insanlar tarafından yaratılmadığının en büyük kanıtı. Geçen hafta dünyanın en tanınmış şeflerinden Gaggan Anand’ın Bangkok’ta sadece 14 kişiye servis veren restoranındaydım.
#BangkokIsparta Eğirdir yöresine ait sazan dolması MasterChef programı ile aranan tariflerden biri oldu. İç pilavı ile muhteşem bir lezzet olan sazan dolması kışa hazırlandığımız bu aylarda akşam yemeği için harika bir alternatif. Peki, sazan dolması nasıl yapılır? İşte MasterChef sazan dolması tarifi ve malzemeleri...
#Sazan DolmasıBalıkçı Kahraman denince herkesin aklına kalkan geliyor. Oysa mangalda pişmiş mısır ekmeği, takoz lakerda, şişte kalamar bacağı, sonra kırlangıç mangal gibi leziz çeşitleri var. “Sen paradan haber ver, burası çok pahalı” diyen arkadaşlara tek cevabım var: İstanbul’da bu fiyat düzeyindeki lokantaların pek çoğunda vasat altı kalitede yemeği aynı fiyata yiyorsunuz.
#BalıkGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORDefne Samyeli iddiaya göre Çinli bilim insanlarının dikkatini çekmiş. 51 yaşında olup nasıl bu kadar genç göründüğü sorusunun cevabını bulmak için genetiğini inceleyecekmiş bilim insanları. Ne diyorsunuz?
#Defne SamyeliDilimizde yer alan kelimelerin hepsi aynı harf sayısına sahip değildir. En az iki harfin yan yana gelmesi ile birlikte kelime oluşur. Kelimeleri ise heceler oluşturur. Dilimizde ar hecesi ile biten yüzlerce kelime bulunmaktadır. Sonu ar ile biten kelimeler listesi nasıldır? 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli ar ile biten kelimeler hangileridir sizler için derledik.
#Eğitim