Pandemiyle birlikte virüse karşı etkili besinler ve bağışıklık güçlendirici bitkiler en çok araştırılan ve talep gören konular arasında yer alıyor. Endemik bitki konusunda Avrupa'da lider olan Türkiye'de de özellikle ebegümeci ön planda. İlgiyle birlikte ebegümecinin de fiyatlarında artış yaşandı.
#EbegümeciDünyada her geçen gün artan insan nüfusu ve hızla tükenen kaynaklar nedeniyle tahminimizden daha da yakın bir gelecekte kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız. İnsanlığın varoluşundan bu yana tarım, hayatımızın en önemli temel ihtiyaçlarından biri olmuştur...
#Mesut TürkAkciğerler asla dinlenmez. İnsan fizyolojisinin birçok harikasından biri olan ritmik bir değiş tokuşla karbondioksiti dışarı atarken, yaşam veren oksijenin vücudumuza akmasını sağlarlar. Peki, Akciğere iyi gelen bitkiler ve bitki çayları nelerdir detayları ile derledik.
#AkciğerBelirgin kokusuyla kolay tanınabilen tarhana otu, alternatif tıbbın uzun yıllar kullandığı bitkidir. Şifa kaynağı olarak adlandırılan tarhana otu, yağ olarak da kullanılabiliyor. Tarhana otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, ne işe yarar, hangi mevsimlerde bulunur, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Tarhana OtuBitkilerin insanlar üzerindeki faydaları tartışılmaz bir duruma gelmiştir. Birçok araştırma bitkilerin insanlar için doğal şifa niteliğini taşıdığını kanıtlamıştır. Kibrit otu doğal şifa bitkilerden biridir. İnsan sağlığına onlarca faydası olduğu söylenebilir. Kibrit otu nedir, ne işe yarar, nerede yetişir, hangi mevsimde ortaya çıkar, nasıl kullanılır, zararları var mı gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Kibrit OtuTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriKartopu, Viburnum cinsini meydana getiren ve 150 ile 175 aralığında türü bulunmakta olan, çalı formunda bitki türlerinin ortak adıdır. Üç farklı mevsimde üç farklı güzelliğe bürünebilen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için Kartopu çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Kartopu çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını detaylarıyla derledik.
#Kartopu ÇiçeğiZOR bir süreçten geçiyoruz.Hem bedenen, hem de psikolojik olarak sağlıklı kalmaya çalışırken az para harcamaya da gayret ediyoruz.Bu süreç pek çok sektörü derinden etkilerken yiyecek-içecek sektörünü de farklı bir yola sürükledi.Biz son tüketiciler olarak bağışıklığımızı güçlendirmek ve moralimizi iyi tutmak için yeni bitkisel bazlı seçenekleri, teknolojiyle geliştirilmiş yiyecekleri ve küresel tatları tatmak için uğraşırken, sektör firmaları da bu değişimi yakalayıp bağışıklık sistemimizi güçlendirici içeriklere sahip yiyecek-içecekleri piyasaya sürmek için kendileri ile yarışıyorlar.Pandeminin etkisiyle önümüzdeki sürecin en büyük itici gücünün yiyecek-içecek sektörü olduğu herkes tarafından kabul edilmiş durumda.Dolayısıyla trendleri belirleyecek olan da yiyecek-içecekler...
#İzmirGeçmişten günümüze güzelliğin, zarafetin, gücün ve zenginliğin simgesi olarak bilinen Osmanlı Devleti'nin bir dönemine ismini vermiş olan lalenin ağaçta yetiştiğini biliyor muydunuz? Lale ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kışın hastalıklardan korunmak için doğal yöntemler aranır. En sık başvurulan şifalı bitkilerden biri ise adaçayı. Binlerce yıldır geleneksel tıpta da kullanılan ada çayının diğer faydaları neler? Diyetisyen Gülhan Koca ve Diyetisyen Ceyda Nur Çakın açıkladı.
#AdaçayıBaşta kalp ve akciğer olmak üzere pek çok rahatsızlığın en önemli sebeplerinden biri de sigara. Nikotin kullanımı vücuda ciddi zararlar verebiliyor. Ancak bazı besinlerle bu zararlı etkiler azaltılabilir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, vücuttaki nikotini temizleyen ve dışarı atılımını kolaylaştıran besinlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#AkciğerSalgının zirve yaptığı günlerde, evimizden dışarı çıkamazken kent parklarında açık havanın tadını çıkarmanın hayalini kuruyorduk. Sadece Türkiye’de de değil, dünyanın her yerinde durum aynıydı. Kısıtlamalar sona erince de parklar iyice popülerleşti. Bu etkinin halen devam edip etmediğini anlamak için kendimizi parklara attık. Gördük ki herkes çok mutlu.
#GazetehaberleriDoğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile 4 yıl önce Kars’ta Peynir Sempozyumu sırasında tanışmıştım. O dönemde bölgenin endemik bitkilerini araştırıyor, özel bir üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde fitoterapi dersleri veriyordu. Bitkilere ilişkin bilgisinden çok etkilenmiştim.
#Müge AkgünKış kapıda. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Gelin hep birlikte çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarına bakalım:
#Çocukları Hastalıktan Korumanın YollarıGinseng, büyük kazık köklü çok yıllık otsu bir bitkidir. Çin, Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yabani olarak bulunan ginseng, tüm şifalı bitkiler içerisinde en etkili adaptogen (strese karşı direnci artıran bir ajan) olduğu düşünülür. İşte ginseng bitkisinin faydaları
#Ginseng NedirDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkAhududu yaprağı çayı faydaları, özellikle hamilelik döneminde doğum sancısı çeken bireyler tarafından kullanılıyor. Kadın sağlığı için sıkça kullanılan bitkiler arasında yer alan Ahududu yaprağı, çay ve merhem olarak kullanılabilmektedir. Peki, Ahududu çayı nasıl yapılır? İşte, birçok faydası olduğu söylenen Ahududu yaprağı çayı ve bu bitki hakkında detaylı bilgiler
#Ahududu YaprağıAshwagandha bir diğer adıyla Hint ginsengi bitkisi şifalı bitkilerden biri. Modern bitki uzmanları ashwa¬gandha ekstresini stresle baş etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriyor. Peki Hint ginsengi faydaları neler? Ashwagandha tozu nasıl kullanılır?
#Hint Ginsengi FaydalarıKedi pençesi nedir sorusunun yanıtını vatandaşlar merak ediyor. Birçok kişi tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan bitkiler arasında yer alan Kedi pençesinin oldukça yarları özellikleri bulunuyor. Geçmiş yıllarda pek çok hastalıkta tedavisi uygulanan kedi pençesi nedir? Kedi pençesinin yararları ve zararları nelerdir?
#Kedi PençesiAltınmühür bitkisi, ülkemizde pek kullanılan bir tür olmasa da faydaları ile dikkat çekiyor. Genellikle Amerika’da yetişen Altınmühür, sindirim sistemi hastalıkları ve ishale iyi gelmesiyle bilinir. Bitki çayı olarak kullanılmasının yanı sıra merhemi de yapılabilen bu bitki, sedef ve mantara karşı kullanılabilmektedir. İşte, Altınmühür bitkisinin faydaları ve kullanımı hakkında bazı bilgiler
#Altınmühür