Güncelleme Tarihi:
Bağışıklık sistemi vücuda yaklaşan tehlikeyi fark ettiği gibi savunmaya geçen ve vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayan mekanizmadır. Vücudumuz için büyük öneme sahip olan bağışıklık sistemi, içerisinde bulunan probiyotikler sayesinde hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Bu probiyotikler çeşitli etkenlerle ortadan kalktığını da söylemek gerekir. Stres, antibiyotik kullanımı yanlış ve eksik beslenme bu bakterilerin kaybolmasına neden olur. Bir de normal doğum ve sezaryen ile yapılan doğum arasında belirgin bir farklılık gözlenir. Sezaryenle oluşan doğumda bebek anneden alması gereken faydalı bakterilerden yararlanamaz ve sağlıklı yaşam koşullarına geriden başlamış olur. Bireyde, direncin az olması hastalıklara yakalanma riskinin artması gibi olumsuz sonuçlara yol açar.
Bağışıklık sisteminde probiyotik bakterilerin faydaları:
Bağışıklık sisteminde rolü büyük olan probiyotiklerin, yapılan çalışmalar sonucunda birçok faydasına ulaşılmıştır.
* Antibiyotik ilaç kullanımı nedeniyle oluşan bozulmaların düzelmesini ince ve kalın bağırsaktaki zararlı baterileri önleyip vücuttan atılmasını sağlar.
* Kanser riskini azaltır.
*İdrar yolu enfeksiyonlarında, böbrek hastalıklarında fayda gösterir.
*B ve K vitamin üretimini sağlar. Emilimini yapar.
Probiyotik bakterilerin vücutta azalmaya başlaması vücudumuzun direncini kırar. Hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Bu duruma karşı yapılması gereken dengeli ve düzenli beslenmedir. Doğada yetişen bitkilerden yararlanmak da mümkündür. Bağışıklık sistemine etki eden ekinezya, maydanoz, ginseng, sarımsak, tarçın gibi güçlendirici bitkiler kullanılabilir. Bunun yanında doktor kontrolü ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren güçlendirici ilaçlar ve vitaminler de tercih edilebilir.