Başkent Berlin’de 23 Mayıs’ta Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temelini oluşturan Alman Anayasası’nın kabulünün 75’inci yıl dönümü kutlanırken, varlıklıların yaşadığı Sylt Adası’nda bir barda eğlenen bazı gençlerin yüksek sesle “Auslaender raus! Auslaender raus!- Deutschland den Deutschen- Auslaender raus!” (Yabancılar dışarı! Yabancılar dışarı! - Almanya Almanlara- Yabancılar dışarı!” diyerek tam bir ırkçılık sergiledikleri ortaya çıktı.
#ALMANYAAralarında sağ popülist AfD’li bazı politikacıların da bulunduğu aşırı sağcı ırkçıların Alman vatandaşı olsalar bile ülkede yaşayan milyonlarca göçmen kökenli insanın sınır dışı edilmesi, hatta bir Afrika ülkesine sürgüne gönderilmesi planları yaptıklarının ortaya çıkması, haklı olarak Almanya’da sağduyulu çevrelerin tedirginliğini artırdı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da hükümet partileri vatandaşlık yasasında uzlaştı. Buna göre; ırkçılık ve Yahudi düşmanlığı yapanlarla sosyal yardım alanlara vatandaşlık yolu kapatılırken, ‘misafir işçi’lere çifte vatandaşlığın yolu da tamamen açılmış oldu. Tasarının yaz tatilinden önce Bakanlar Kurulu’nda onaylanıp Federal Meclis’e sunulmasının beklendiği bekleniyor.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da yılbaşı akşamı ve gecesi Berlin, Hamburg, Köln, Stuttgart gibi büyük kentler başta olmak üzere ülkenin çeşitli kesimlerinde polislere, itfaiyecilere ve ilk yardım ekiplerine havai fişekli saldırılar oldu. Bazı polis araçları ve cadde kenarında park edilmiş otomobiller ateşe verildi. Sadece Berlin’de 144 kişi gözaltına alındı. Ama hepsi de aynı akşam veya ertesi gün serbest bırakıldı.
#AlmanyaAlmanya’da genel seçimlere paralel olarak 26 Eylül 2021 tarihinde Berlin Eyalet Parlamentosu ve belediye seçimleri de yapıldı. Daha sandıklar kapanmadan Berlin’deki seçimlerde bir dizi hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Kentteki 2 bin 300 seçim bölgesinin 431’inde ciddi hatalar yapıldığı belirlendi.
#AlmanyaAlmanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti ((FDP)) ve Yeşiller arasında sürdürülen ‘trafik lambası koalisyonu’ görüşmelerinde neredeyse son aşamaya gelindi. Her ne kadar başta iklim politikası olmak üzere, bazı alanlarda hâlâ görüş ayrılığı yaşansa da sıra bakanlıkların paylaşılmasına geldi.
#SPDAlmanya’da Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan ‘büyük koalisyon hükümeti’, borsada işlem gören büyük şirketlerin denetleme kurullarında kadın sayısının artırılmasını 2015 yılında karara bağladı.
#AlmanyaDanimarka her alanda gelişmiş bir İskandinav ülkesidir. Her ne kadar adı ‘Danimarka Krallığı’ olsa da yönetim biçimi ‘anayasal monarşi’dir. Devletin başı 1972 yılından beri Kraliçe II. Margrethe’dir. ‘Son sözü’ devletin başı Kraliçe söylese de, çok partili parlamenter sisteme sahip ülkedeki tüm siyasi sorumluluk hükümettedir. Tabii tüm yetki de.
#Danimarka83 milyon nüfuslu Almanya’da 21 milyondan fazla göçmen kökenli insan yaşamaktadır. Yani ülkede yaşayan her 4 kişiden biri, yüzde 26’sı göçmen kökenlidir. Ancak farklı alanlarda göçmen kökenliler hâlâ ayırımcılığa uğramaktadır. Bunu, yıllardır politik sorumluluk taşıyanlar da bilmektedir. Ama bu zaten politikada da böyledir.
#Avrupadan HaberlerEski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya’nın Chemnitz kentinde Suriye ve Iraklı iki sığınmacının Daniel H. isimli 35 yaşında bir Alman’ı öldürmesi üzerine, aşırı sağcılar ile sağ popülistlerin kentte yabancı avına çıktıklarına ve sokaklara dökülerek protesto gösterileri düzenlediklerine dikkat çekip, sağduyulu demokrat çoğunluğun sessiz kalmasını yadırgadığımı yazmıştım.
#Avrupadan HaberlerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mesut Özil’i telefonla arayıp destek vermesi, Almanya’da hükümetin basın toplantısında gündeme geldi. Hükümet sözcülerinden Ulrike Demmer, Erdoğan’ın tutumunu Merkel’in nasıl değerlendirdiği sorusuna şu yanıtı verdi:
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanFederal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe ve CDU/CSU Meclis Grubu Uyum Politikaları Sorumlusu Federal Milletvekili Cemile Giousouf, uzun ve sağlıklı bir yaşam için anadilden bağımsız herkese en iyi tıbbı bakım konusunda atılan adımları ve hedefleri, Hürriyet’e yazdı.
#ALMANYAAlmanya İçişleri Bakanlığı’nın ‘Kayıp’ afişli kampanyasına tepkiler sürüyor. Üzerinde türbanlı kadın fotoğrafının bulunduğu afişin iğrenç olduğunu belirten Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth ile partinin Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast, kampanyadan bir an önce vazgeçilmesini istedi.