göç hikayeleri haberleri sayfasında göç hikayeleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 358 göç hikayeleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’ya 1961’de başlayan göç yolculuğunda kadınların hikâyesi ayrı bir yer alır. Göç, duygusal ve travmatik yönden en çok onları vurmuştur. Sadece eşlerinden değil, ana olarak çocuklarını arkalarında bırakmanın acısını onlar yaşadı. Gözleri yaşlı, bilinmez yolculuğa çıktılar. Onları can parelerinden ayırmaya zorlayan tek bir neden olabilirdi; Çocuklarına daha iyi bir yaşam sunmak.
#ALMANYAAlmanya’ya ihtisas yapmak amacıyla gelen ve bir daha geri dönmeyen, hâlâ da Frankfurt’ta özel bir klinikte diş hekimi olarak çalışan Tayfun Çilingir, ‘misafir işçilerin’ çocuklarının artık, işveren, doktor, mühendis, öğretmen ve üniversite hocası olduğunu söyledi. Almanya’daki Türk toplumunun gelecekte daha fazla başarılara imza atacağına inandığını da vurgulayan Çilingir, Almanya macerasıyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:
#Almanya Türk Toplumu DerneğiAlmanya’ya 1958 yılında öğrenci olarak gelen, sonraki yıllarda Türklerin gözü, kulağı, sesi olan WDR’deki ‘Köln Radyosu’ olarak bilinen Türkçe programları bölümünün yıllarca yöneticiliğini yapan Yüksel Pazarkaya da “gerçek göç hikâyeleri’ni anlattı.
#Almanya-TürkiyeYurt dışındaki Türk vatandaşları ve Türk soydaşlarının göç hatıraları ile en değerli hikâyelerinden oluşan ‘Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları’ sergisi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı Genel Merkezi’nde açıldı.
#Avrupadan HaberlerDüzensiz göçmen sorununun gündemde olduğu İspanya'da, göçmen ailelerden gelen ve EURO 2024'te İspanya'yı finale taşıyan milli futbolcular Lamine Yamal ve Nico Williams, inanılmaz, zorlu ve mütevazı hayat hikayeleriyle hayranlık uyandırıyor.
#EURO 2024Almanya’nın Nürnberg kentinde çalışmalarına başlayan, ‘Göçmen Kadınlar Bayern İnisiyatif Grubu’nun düzenlediği ‘Göçmen Kadınların Göç Hikâyeleri 2’ programı büyük ilgi gördü. Nürnberg Loni Ubler Haus’da düzenlenen, Göçmen Kadınlar Bayern kurucusu Ebru Sarı ve Arzu Mumcu İlarslan’ın sunuculuğunu üstlendiği etkinliğe, Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci, Başkonsolos yardımcısı Ülker Erçetin ve çok sayıda davetli hazır bulundu.
#AlmanyaBütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçAlmanya’ya 1961’de başlayan göç yolculuğunda kadınların hikâyesi ayrı bir yer alır. Göç, duygusal ve travmatik yönden en çok onları vurmuştur. Sadece eşlerinden değil, ana olarak çocuklarını arkalarında bırakmanın acısını onlar yaşadı. Gözleri yaşlı, bilinmez yolculuğa çıktılar. Onları can parelerinden ayırmaya zorlayan tek bir neden olabilirdi; Çocuklarına daha iyi bir yaşam sunmak.
#ALMANYAAlmanya’daki en büyük teknoloji müzelerinden biri olan Mannheim’daki ‘Technoseum’ (Teknik Müze), sanayileşmeden günümüze teknolojinin tarihini, aynı zamanda insanların çalışma koşullarını gözler önüne seriyor. Müzenin 900 metrekarelik sergi alanında göçün 60’ıncı yılına özel bir sergi açıldı. 12 Kasım'da açılışı yapılan ve 19.06.2022'ye kadar devam edecek olan sergide, Türkiye’den Almanya’ya iş gücü göçünü anlatan 300’den fazla eser sergileniyor.
#AlmanyaAlmanya’ya ihtisas yapmak amacıyla gelen ve bir daha geri dönmeyen, hâlâ da Frankfurt’ta özel bir klinikte diş hekimi olarak çalışan Tayfun Çilingir, ‘misafir işçilerin’ çocuklarının artık, işveren, doktor, mühendis, öğretmen ve üniversite hocası olduğunu söyledi. Almanya’daki Türk toplumunun gelecekte daha fazla başarılara imza atacağına inandığını da vurgulayan Çilingir, Almanya macerasıyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:
#Almanya Türk Toplumu DerneğiAlmanya’ya 1958 yılında öğrenci olarak gelen, sonraki yıllarda Türklerin gözü, kulağı, sesi olan WDR’deki ‘Köln Radyosu’ olarak bilinen Türkçe programları bölümünün yıllarca yöneticiliğini yapan Yüksel Pazarkaya da “gerçek göç hikâyeleri’ni anlattı.
#Almanya-TürkiyeAlmanya’ya göçün 60’ıncı yılında ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) olarak bilinen ilk nesil Türklerden ilk ağızdan gerçek göç hikayeleri… Sirkeci Garı’ndan aynı trenle Münih Tren İstasyonu’nun 11. peronuna gelen ve oradan grup grup Almanya’nın farklı kentlerine dağı(tı)lan Türkler yaşadıkları acı tatlı anılarını Hürriyet’e anlattı. Özlem dolu, duygu dolu, acı dolu, ama sevinç de dolu gerçek göç hikâyeleri. İşte bunlardan biri de Trabzon-Köprübaşı’ndan Osman Yazıcı’nın hikâyesi...
#GastarbeiterAlmanya Türk Toplumu’nun (TGD) göçün 60’ıncı yılı etkinliğine eşi Elke Büdenbender ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, Alman Anayasası’nın birinci maddesi olan ‘İnsan onuru dokunulmazdır’ ilkesine gönderme yaparak, “Türkiye kökenli kadın, erkek ve çocukların onuru da dokunulmazdır. Ama çok sık dokunuluyor ve saldırıya uğruyor. Bu ülkede buna izin vermeyeceğiz ve buna müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Steinmeier, göç hikâyelerinin okul ders kitaplarında okutulması gerektiğini de belirtti.
#Almanya‘Düğün Dernek’ ve ‘Aile Arasında’ gibi filmlerin akılda kalan karakterlerine hayat veren Devrim Yakut bugünlerde hem Kanal D’de başlayan ‘Camdaki Kız’ dizisinin hem de ilk hikâye kitabı ‘Aklımın Aynalı Çarşısı’nın heyecanını yaşıyor. Yeni dizisini, kitabını ve hayatını konuştuğumuz oyuncu mutlu bir evliliğin de sırrını veriyor: “Toplumun dayattığı tuzaklara düşmeyin. Birbirinizin her şeyini görmeyin. Odadan odaya flört edin.”
#GazetehaberleriYurt dışındaki Türk vatandaşları ve Türk soydaşlarının göç hatıraları ile en değerli hikâyelerinden oluşan ‘Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları’ sergisi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı Genel Merkezi’nde açıldı.
#Avrupadan Haberler“Bizim askerimiz Suriye’de savaşırken onlar nargile içiyor... Ucuza çalışıp Türkleri işsiz bırakıyorlar... Nitelikli olanları Avrupa’yı, eğitimsizler Türkiye’yi seçiyor... Bu kadar fakirlerse neden çok çocuk yapıyorlar...” TÜBİTAK ile birlikte ‘1003 Entegrasyon Projesi’nin startını veren Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem Köşer Akçapar’a göre bu düşüncelerin çoğu Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili yanlış bir algıdan besleniyor ve suç oranları sanıldığının aksine çok düşük: “Büyük kısmı burada yaşamaya devam edecek. 5-9 yaş arası 478 bin çocuk var. Bunların bir kısmı burada doğdu, bir kısmı çok küçükken geldi. Suriye ile ilgili hiçbir hatıraları yok. Bir an önce entegrasyon şart.”
#Şebnem Köşer Akçapar