Zonguldaklı gurbetçilerin göç hikayeleri kitap olacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 15:54

Zonguldaklı gurbetçilerin göç hikayeleri kitap olacak

Haberin Devamı

Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)- BÜLENT Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi, Zonguldak’tan çalışmak için Almanya’ya giden insanların göç etme hikayelerini kitaplaştırıyor.
BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer ve Yrd. Doç. Dr. Osman Arıcan, 'Zonguldak'tan Almanya'ya Göç Hikâyeleri' projesi kapsamında Almanya’nın Gelsenkirchen, Duisburg, Buer, Oberhausen, Essen, Marl kentlerinde yaşayan Zonguldaklılarla görüştü. 16-25 Ocak ve 21 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında yapılan görüşmelerde akademisyenler, insanların göçe etme nedenlerini, çalışma şartlarını ve yaşantılarını incelediler. Proje kapsamında elde edilen kayıtlar kitap haline getirilerek Almanya’ya göç eden Zonguldaklıların kömür madenleri etrafında şekillenen hayatları okuyucularla buluşturulacak. 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanan çalışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer, projenin kentin önemli bir dönemine ışık tutacağını söyledi.
Çalışma yaptıkları bölgelerde ağırlıklı olarak Zonguldaklı vatandaşların yaşadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özer, "Farklı nesillerden özellikle maden işçisi olarak göç etmiş insanlarımızla yüz yüze mülakatlar gerçekleştirdik. Proje kapsamında ikinci ayakta Almanya, Fransa sınırında bulunan Saarland eyaletinde çalışmalar yürüttük. Burası da yine Zonguldak yöresi insanının yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Saarland eyaletinin demir – çelik ve kömür etrafında yoğunlaşan sanayisi Zonguldak havzası ile büyük benzerlikler taşımakta" dedi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise çalışma ile Almanya’da yaşayan Zonguldaklıların hayat hikayelerini tanımak, tanıtmak ve onların yaşadıkları duygulara, hadiseleri okuyucuyla buluşturmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!