Paylaş
Hun, Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlisi Rıza Oylum’un sorularıyla Yeşilçam’ın kamera arkasına da yıllar sonra ışık tuttu. “Film Gibi Geçti”, usta oyuncunun Cihangir’de doğduğu evden Norveç’te geçirdiği öğrencilik yıllarına, ilk rol aldığı filmden milletvekili seçildiği güne kadar hayatının dönüm noktalarını okurlara sunuyor.
Kitapta Yeşilçam’a genişçe yer ayrılırken içinde önemli filmlerden karelerin bulunduğu fotoğraf albümü yer alıyor. Anılar ve resimlerle nostaljik bir okuma vaat eden “Film Gibi Geçti”, yakında kitapçılarda yerini alacak.
Osmanlı vatandaşının torunları
El Turko nedir? Kimlere denir? Kulağa tanıdık geliyor mu? Türkçe gibi tınlıyor ama tam da değil sanki. El Turko bir çeşit lakap. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı Devleti’nden Amerika kıtasına kitleler halinde göçler oldu. Bugün bütün kıtaya yayılmış, özellikle Güney Amerika kıtasında “El Turko” kimliğiyle anılan 30 milyon civarında Osmanlı vatandaşının torunları yaşıyor.
“El Turko Günlükleri” kitabında Dr. İsrafil Kuralay, ellerinde pasaportlarıyla uzun ve zorlu yolculukların ardından Amerika kıtasına varan göçmenlerin hikâyesini anlatıyor. Kuşaktan kuşağa aktardıkları dramatik göç hikâyeleri, sınıf atlamak ve toplumsal saygınlık kazanmak için verdikleri mücadeleler okunmaya değer.
Kitap, Profil Kitap etiketiyle nisan ayında yayımlandı. Kuralay, 13 bölümlük bir belgesel olarak da sunulan Latin Amerika gezintisi boyunca kaleme aldığı Arjantin, Uruguay, Brezilya, Şili ve Meksika günlükleriyle göçün sebeplerine ve gidilen ülkelerdeki zorlu mücadelelere değiniyor.
Malatya’da içinden şarkılar geçen filmler
İnönü Üniversitesi 14. Uluslararası Kısa Film Festivali’nin açılış gecesinde içinden şarkılar geçen filmlerin müziklerini dinlemek iyi geldi doğrusu. Şarkıları seslendiren Bilgehan Aycan, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji mezunu, aynı zamanda MEB’de müzik öğretmeni. Piyanoda ise Doç. Dr. Ozan Eroy vardı. O da İnönü Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalında çalışmalarını sürdürüyor.
Bilgehan’a bu konsere nasıl hazırladıklarını sordum, işte cevabı:
“İlk olarak Karla Bunoff’un ‘All My Life’ adlı eserini seslendirmemiz gerektiğine karar verdik. 90’lı yılların pazar gecesi sineması adı altında hâlâ kulaklarımızda tınlayan jenerik müziğinin günümüzde dahi aynı etkiyi yaratacağı görüşündeydik. Bir diğer unutulmaz film ve müziği ‘Wizard of Oz-Over The Rainbow’ çocukluğumuzun anılarını tekrar yaşatmak üzere piyano tınılarıyla seyircimize hoş dakikalar sunacağımız düşüncesindeydik. Seslendirmeyi arzuladığımız eserlerden biri de ‘Çingeneler Zamanı- Ederlezi’ydi.
Seçtiğimiz ve sahnede seslendirmeyi arzu ettiğimiz iki filmimizin müzikleri ise Türk sinemasındandı.
Birincisi ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ filminin ‘Aşk’ adlı eseri, ikincisi ise ‘Issız Adam’ filminden ‘Bana Yalan Söylediler’ adlı eserdi.”
Londra’da Onat Kutlar
İnönü Üniversitesi 14. Uluslararası Kısa Film Festivali’nde görüşme fırsatı bulduğum sinemacı dostum Nuray Muştu, kendisinin de katılacağı bir çalıştaydan bahsetti.
Londra’daki Birkbeck Üniversitesi haziran ayında Onat Kutlar’ı odağına alan iki günlük bir çalıştay düzenliyor. Çalıştayda ayrıca “Yusuf ile Kenan” ve “Hakkari’de Bir Mevsim” adlı filmler de gösterilecek. Çalıştay, Birkbeck Institute of the Moving Image tarafından 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenecek.
Yeni Çıkanlar
İtalya’nın incilerinden Puglia
Puglia... Zamanın durmasını isteyeceğiniz, huzuru, tarihi, güzel yemekleri ile sizi kendine hayran bırakacak, dönmek istemeyeceğiniz İtalya’nın 20 eyaletinden biri... Arabanızı park edeceğiniz yerden yürüyüş yollarına, gezilecek yerlerden nerede ne yenire kadar, tarihinden geleneğine Puglia ile ilgili her şey bu kitapta! Ömür Kahraman’ın yazdığı “Puglia’da Bir Ömür” Destek Yayınları’ndan çıktı.
Yaşama ve ölüme bir bakış
Yenilikçi ve muzip yazar Kurt Vonnegut, kendi yaşamından karelerle birleştirdiği “Ölümden Beter Yazgılar” adlı kitabında kaleminin sivri ucunu bu kez modern topluma ve kültüre dokunduruyor. İntihardan sansüre, dünya barışından depresyona, dünyayı bekleyen olaylardan müziğe, her konuda Vonnegut’un eğlenceli üslubunu ve iyimser nihilizmini bulmak mümkün.
Kim Ne Okuyor?
· Oyuncu-yazar Nilüfer Açıkalın, Berat Günçıkan’ın “Gölgenin Kadınları” adlı eserini okuyor.
· Sinema iletişimcisi Nuray Muştu, Cem Davran’ın “Palyaço’nun Günlüğü” adlı kitabını okuyor.
· Oyuncu Osman Cavcı, Suat Derviş’in “Fosforlu Cevriye” adlı kitabını okuyor.
· Doç. Dr. Mehmet Barış Yılmaz, Erol Toy’un “Obadan Ulusa” adlı eserini okuyor.
Paylaş