glütensiz beslenme haberleri sayfasında glütensiz beslenme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 341 glütensiz beslenme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
‘Glutensiz diyet’… Son zamanlarda adını ne kadar sık duyuyoruz değil mi? Çölyak, çölyak olmayan gluten duyarlılığı, buğday alerjisi, gluten ataksisi gibi hastalıklarda glutensiz diyet zorunlu bir tedavi yöntemi iken bazı durumlarda kilo vermek, sağlığı geliştirmek gibi inanışlarla edilen bir tercih. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak glutensiz diyet hakkında bilgiler verdi.
#Glutensiz DiyetBuğday, arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glüten, birçok kişide büyük sorunlara yol açan intoleransa ve çölyak hastalığına yol açabiliyor. Bu nedenle glüten sorunu olanların bazı gıda maddelerini kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Ancak bunu bir mahrumiyet olarak düşünmemek gerek çünkü glüten içermeyen besinlerle yapabileceğiniz çok sayıda lezzetli tarif var. Sizin için bu tariflerin bazılarını aşağıda sıraladık. Şimdiden afiyet olsun diyoruz...
#Glütensiz BeslenmeGlütensiz beslenme son dönemin en önemli beslenme trendlerinden biri. Glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk şartı olan glütensiz beslenme, hangi ürünlerde glüten bulunduğunu bildiğiniz takdirde kolayca sürdürülebilir bir beslenme biçimi. Peki hangi gıdalarda glüten yok? Glütensiz beslenme için uygun malzemeler neler? İşte glütensiz beslenmenin temelleri...
#ÇölyakGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeBuğday, arpa, çavdar içinde bol miktarda bulunan gluten doğal içerik buğdayın endosperm bölgesinde nişastaya bağlı doğal olarak oluşan bir proteindir. Doğal haliyle bulunan içeriği özellikle dayanıklı tohum üretimi sırasında daha dayanıklı tohum üretimi için yapılan değişikliklerde yüksek miktarda sentezlenmeye başlayan gluten, içerik olarak yoğun miktarda bulunmaktadır.
#Glutensiz BeslenmeSon zamanların popüler beslenme trendlerinden birine dönüşen glütensiz beslenme ile ilgili tartışmalar sürüyor. Glütenin buğday, arpa ve çavdarda bulunan bitkisel kökenli bir protein olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, glütensiz beslenmenin püf noktalarını anlattı.
#BeslenmeGlutensiz beslenme, çölyak hastaları için büyük önem taşıyor. Birçok kişi de glutensiz beslenmeyi zayıflama amacıyla tercih ediyor. Ancak dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, glutensiz beslenmenin, zayıflamak amacıyla bilinçsizce uygulanmasının diyabet ve kalp hastalığına zemin hazırlayabileceğini söylüyor. Peki glutensiz diyet zayıflatır mı? İşte glutensiz diyetin faydaları ve zararları...
#Çölyak HastalığıUluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, gluten proteinleri hakkında bilgilendirme yaptı ve "Glutensiz ürünler daha iyiymiş, herkesin glutensiz ekmek tüketmesi gerekiyormuş gibi bir yaklaşım var, bu doğru değil. Glutensiz ekmeğin beslenme ve teknolojik kalitesi oldukça düşük" dedi.
#Glutensiz GıdalarSon yıllarda gluten, gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı gibi kavramların adını sıkça duymaya başladık. Glutenin, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda doğal olarak bulunan bir protein olduğunu söyleyen Diyetisyen Gülşen Kadri, gluten içerikli besinlerin bağırsakta bulunan iyi bakterileri besleyen prebiyotik içeriğine sahip olabileceğinin de altını çiziyor. Peki gluten vücudumuz için yararlı mı yoksa zararlı mı? Sağlıklı bir diyette glutenli gıdalar olmalı mı, kimler glutenli beslenmeli ya da gluteni hayatından çıkarmalı?
#Glutensiz BeslenmeGlutensiz beslenme son dönemin sağlık trendlerinden biri. Dahası birçok insanın da gluten alerjisinden dolayı yaşadığı sıkıntılar var. İşte gerek size sağlıklı beslenme trendini yakalatacak, gerekse gluten alerjisi olan sevdiklerinizi mutlu edecek tarifler.
#Glüten NedirHam maddesi yaygın tahıllara kıyasla daha pahalı olan glutensiz gıdaların fiyatı, son bir yılda yüzde 150 artarak mevcut gıda enflasyonunu solladı. Glutensiz bir ekmek 38 lira iken, kendi ekmeğini yapmak isteyenler için bir paket un 175 liradan satılıyor. Bir paket makarna ise 180 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde satılan glutensiz atıştırmalıkların en ucuzu ise 40 lira.
#GlutenKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanHassasiyetimiz olsun olmasın arpa, çavdar ve buğday gibi unlardaki protein çeşidi glüten, hemen herkesin gündeminde. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’ya kimlerin tüketip tüketmemesi gerektiğini sorduk ve glütensiz beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları öğrendik. 10 yıldır glütensiz beslenen eğitmen şef Burak Özbay’dan glütensiz tatlı-tuzlu tarifler aldık...
#Glutensiz BesinBoğaziçi Üniversitesi 209 personel alımı ile bünyesine pek çok unvanda istihdam sağlayacak. KPSS puanının şart koşulduğu başvuru sürecinde, ortaöğretim, lisans ve ön lisans alanlarından alım gerçekleşecek. İşte, Boğaziçi Üniversitesi 209 personel alımı hakkında detaylı bilgiler
#Boğaziçi ÜniversitesiSosyal medyada glütensiz beslenme furyası esiyor. Unsuz kek, şekersiz dondurma gibi tarifler beğeni rekoru kırıyor. Ancak iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya uyarıyor: Çölyak olanlar dışında glütensiz beslenenlerde kalp hastalığı riskinin, glüten tüketenlere oranla yüzde 25 daha fazla olduğu ortaya çıktı.
#Sosyal MedyaGluten alerjisi en sık karşılaşılan alerji çeşitlerinden bir tanesidir. Gluten alerjisi ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler bu hastalığın alerji nedenlerini ve nasıl geçtiğini araştırmaktadırlar. Gluten alerjisi toplumda da sık görülen bir alerjik hastalıktır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülmektedir. Peki gluten alerjisi nedir? Gluten alerjisi nasıl geçer? Gluten alerjisinin belirtileri nelerdir? Gluten alerjisine ne iyi gelir? İşte gluten alerjisi ile ilgili her şey.
#Gluten Alerjisi Nedir‘Glutensiz diyet’… Son zamanlarda adını ne kadar sık duyuyoruz değil mi? Çölyak, çölyak olmayan gluten duyarlılığı, buğday alerjisi, gluten ataksisi gibi hastalıklarda glutensiz diyet zorunlu bir tedavi yöntemi iken bazı durumlarda kilo vermek, sağlığı geliştirmek gibi inanışlarla edilen bir tercih. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak glutensiz diyet hakkında bilgiler verdi.
#Glutensiz DiyetKoronavirüs (COVID-19) salgınının etkileri beslenme alışkanlıklarımıza da yansıdı. Geçen yıllarda hayatımıza giren vegan beslenme, belli aralıklarla beslenme (intermittent fasting), ketojenik diyet, sezgisel beslenme, glütensiz beslenme gibi trendler yerini daha sıradan, dengeli ve doğal beslenmeye bıraktı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, salgın süreciyle birlikte daha da artan sağlıklı beslenme kaygısının beslenme önceliklerimize nasıl etki ettiğinden bahsetti.
#Pandemi SüreciRomatoid artritte beslenme önerilerinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hüban Gönülol, haftada 2-3 kez fırında veya ızgarada pişirilmiş balık tüketmenin romatoid artrit gelişiminde belirgin bir azalmaya neden olduğuna dikkat çekerek, “Romatoid gelişiminin engellenmesinde balık ve balık yağının önemi büyüktür” dedi.
#Romatoid Artritİnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
#GazetehaberleriDiyet sezonu devam ediyor. Bir önceki yazımda Ketojenik Beslenmeden bahsetmiş farklı besin öğeleri içeren 2 Keto Ekmek tarif vermiştim. Bu yazımda ise glutensiz beslenme ve ona uygunda bir ekmek tarifi paylaşacağım. Gluten alerjimin olduğunu öğrendiğimde benimde bir dönem uyguladığım glutensiz beslenme için son 10 yılın beslenme yöntemi fenomeni diyebiliriz belki de!
#EkmekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin asırlık yemek kültürünün tanıtılması için hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabına katkı sunan akademisyen, uzman ve şeflerle bir araya geldi.
#Asırlık Tariflerle Türk MutfağıSon yıllarda glüten, glüten alerjisi, glütensiz beslenme terimlerini çok sık duymaya başladık. Glüten alerjisi olan bireylerde ömür boyu görülen kronik bir alerji ortaya çıkabiliyor. Birçok kişide büyük sorunlara yol açan intoleransa ve çölyak hastalığına yol açabiliyor. Bu nedenle glüten sorunu olanların bazı gıda maddelerini kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Glüten nedir? Glüten alerjisi ne demek? Glüten nelerde var?
#Gluten NedirBuğday, arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glüten, birçok kişide büyük sorunlara yol açan intoleransa ve çölyak hastalığına yol açabiliyor. Bu nedenle glüten sorunu olanların bazı gıda maddelerini kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Ancak bunu bir mahrumiyet olarak düşünmemek gerek çünkü glüten içermeyen besinlerle yapabileceğiniz çok sayıda lezzetli tarif var. Sizin için bu tariflerin bazılarını aşağıda sıraladık. Şimdiden afiyet olsun diyoruz...
#Glütensiz BeslenmeGlütensiz beslenme son dönemin en önemli beslenme trendlerinden biri. Glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk şartı olan glütensiz beslenme, hangi ürünlerde glüten bulunduğunu bildiğiniz takdirde kolayca sürdürülebilir bir beslenme biçimi. Peki hangi gıdalarda glüten yok? Glütensiz beslenme için uygun malzemeler neler? İşte glütensiz beslenmenin temelleri...
#ÇölyakGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeBuğday, arpa, çavdar içinde bol miktarda bulunan gluten doğal içerik buğdayın endosperm bölgesinde nişastaya bağlı doğal olarak oluşan bir proteindir. Doğal haliyle bulunan içeriği özellikle dayanıklı tohum üretimi sırasında daha dayanıklı tohum üretimi için yapılan değişikliklerde yüksek miktarda sentezlenmeye başlayan gluten, içerik olarak yoğun miktarda bulunmaktadır.
#Glutensiz Beslenme