Ortamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusGündelik hayatınızda işitme ile ilgili hiçbir sorun yaşamıyor ancak gürültülü ortamlarda karşınızdakini anlamada güçlük çekiyor musunuz? Eğer cevabınız "Evet" ise gizli işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz... Tespiti zor, tıbbi olarak tedavisi bulunmayan bu ilginç hastalık uzmanların görüşüne göre sandığımızdan çok daha yaygın.
#İşitme Kaybı'Uzun Kovid' geçiren yani koronavirüse yakalandıktan sonra uzun süre sağlığına kavuşamayan hastalarla ilgili araştırmalar yürüten bilim insanları çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Söz konusu araştırma ile aşının bu alanda da faydalı olduğu kanıtlandı.
#DünyaGüney Kore’nin Daegu kenti Belediye Başkanı Kwon Young-jin, kendisine 30 milyon Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısı satma sözü veren yabancı bir şirketin “Sahte aşı dolandırıcılığı” yaptığını belirterek, bu dolandırıcılığa inandığı için kamuoyundan özür diledi.
#Dünyaİşitme cihazı sektöründe dünyanın en büyük üreticileri arasında bulunan Ear-Technic’in Yönetim Kurulu Başkanı Pedakustiker M. Emin Ağaç, Türkiye’de ikinci büyük perakende ağına sahip olan ve Ear Technic’in büyük bayileri arasında sayılan Helix İşitme Cihazları’nın sunduğu modern işitme teknolojilerini ve hizmetlerini anlattı.
#İzmirYaşla beraber nasıl cildiniz kırışıyor, saçlarınız beyazlıyorsa yaşlanma belirtilerinden işitme duyunuz da nasibini alıyor, kulaklarınız daha az duymaya başlıyor. bir miktar kayıp normaldir ama bu problemi mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanıyla paylaşın.
#Sağlıklı Yaşam2014 yılında Yargıtay’ın iş davalarıyla ilgilenen daireleri 160 bin dosyayı karara bağladı. Karara bağlanan bu dosyaların yaklaşık 100 bini işe iade davaları dahil olmak üzere işçinin alacaklarıyla ilgili. Bu sayıyı 29 binle iş kazaları, 28 bin ile sosyal güvenlik uyuşmazlıkları izledi. Çalışanların işverene açtığı davalara bakıldığında kıdem, ihbar, işe iade ve fazla mesai talepleri öne çıkıyor. İşverenin çalışana açtığı davalarda ise rekabet, ihbar ve eğitim bedeli konuları öne çıkıyor. Peryön Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Erdem Özdemir ve İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı ve Bilirkişisi Av. Cüneyt Alihan Danar, çalışanların ve işverenlerin açtığı davalarla ilgili bilgi verdi.
O şarkılarıyla Türkiye’yi tespih yapmış sallarken, biz de aslında yaşam öyküsüne çok benzeyen konuların anlatıldığı dizileri ekranlarda reyting şampiyonu yaptık. Çünkü tıpkı bahsettiğim dizilerin senaryosundaki gibi onun hikayesinde de ağalar, aşiretler, çocuk gelinler, kan davaları var... Henüz 6 yaşındayken üzerlerine tam 167 kalaşnikof mermisi sıkılmış. “Bizi annemin duaları kurtardı” diyor o günü anlatırken... Yaşadığı travma, bütün ilkokul yılları boyunca uğraşacağı bir kekemelik illeti bırakmış diline. Ama mücadele ruhu da sinmiş genlerine. Hiç vazgeçmemiş hayattan. Artık hepimiz tanıyoruz onu, ismi Ferman Toprak... Pek bilmediğimiz perde arkasında kalan bir hikayesi var Ferman’ın. İşte o arabesk film tadındaki hayatı...
Türkiye’de meslek hastalıkları konusunda tam bir kaos yaşanıyor. Meslek hastalıklarının kaydı bile tutulmuyor. Eldeki tek veri SGK’nın her yıl tazminata bağladığı vaka sayısı. Örneğin 2012 yılı SGK verilerine göre Türkiye’de sadece 395 kişi meslek hastası oldu ve sadece 1 kişi meslek hastalığından öldü. Oysaki ülkede her yıl en az 100 bin kişi meslek hastası oluyor ve binlerce kişi meslek hastalığından ölüyor. En başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Çalışma Bakanlığı’na, işyeri hekimlerine, üniversite ve devlet hastanelerinde çalışan doktorlara, herkese iş düşüyor.
Konya'da babası judo yapmasına izin vermediği için gizli olarak antrenmanlara giden işitme engelli 18 yaşındaki Abdullah Sevinç, geçtiğimiz Eylül ayında Venezuella'da yapılan İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası'nda Portekizli rakibini yenerek dünya şampiyonu oldu. Şampiyon Abdullah Sevinç'in hedefi 2013 yılında Bulgaristan'ın Sofya kentinde yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda dereceye girmek. Doğuştan yüzde 67 oranında duyma kaybı bulunan işitme engelli Abdullah Sevinç, 2008 yılında Konya İşitme Engelliler Okulu lise 1'inci sınıf öğrencisi iken, aşırı haraketli olması nedeniyle Beden Eğitimi öğretmeninin dikkatini çekti. Bunun üzerine öğretmeni judo yapmasını tavsiye etti. Tolga YANIK - DHA
#HtvsporKonya'da babası judo yapmasına izin vermediği için gizli olarak antrenmanlara giden işitme engelli 18 yaşındaki Abdullah Sevinç, geçan ay Venezuella’da yapılan İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası’nda finalde Portekizli rakibini yenerek dünya şampiyonu oldu. Şampiyon Abdullah Sevinç’in yeni hedefi, 2013 yılında Bulgaristan’ın Sofya kentinde yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyatları’nda dereceye girmek.
Sağlık taraması önemli bir iştir. Mesela erken teşhis kanserlerde olduğu gibi hayat kurtarıcı bile olabiliyor. Bir meme tümörünü 1-2 cm’nin altında, bir akciğer kanserini henüz bir bilye kadarken, bir kolon kanserini daha henüz polip aşamasındayken yakalayabilmek müthiş bir avantaj...
ELLİ yaş sonrasının sorunlarını anlatan yazı ve röportajlar ilgiyle karşılandı. Bunun birden çok nedeni var. Birincisi, bizim de hayatta kalma süremiz uzuyor. Hayat süremiz uzadıkça elli yaş üzeri erkek ve kadınların sayısı artıyor. Hayatın bu farklı dilimi bizim biraz yabancısı olduğumuz bir alan, ilgi görmesi normal.
Fatma Hanım'dan bir mail geldi... Bir isyandı, çaresizce yardım isteniyordu... Yazdık... Hurriyet.com.tr günlerdir konunun üzerinde... Fatma Hanım gibi aynı sorunları yaşayan binlerce insandan, binlerce mail aldık... İşte o Fatma Hanım'ın isyanı simge oldu... Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı harekete geçti...