ELLİ yaş sonrasının sorunlarını anlatan yazı ve röportajlar ilgiyle karşılandı. Bunun birden çok nedeni var. Birincisi, bizim de hayatta kalma süremiz uzuyor. Hayat süremiz uzadıkça elli yaş üzeri erkek ve kadınların sayısı artıyor. Hayatın bu farklı dilimi bizim biraz yabancısı olduğumuz bir alan, ilgi görmesi normal.
İkincisi, millet olarak biz ruhsal veya cinsel alandaki sorunlarımızı paylaşmayı sevmiyoruz. Ağrıyan midemizi, kaşınan cildimizi birbirimize rahatça anlatırız ama konu cinsel problemler ya da ruhsal sorunlarsa gizlemeye çalışırız. Oysa elli yaş sonrasında sadece bedensel sorunlar yaşanmıyor. Sorunlar daha çok ruhsallık ve cinsellik alanında kendini gösteriyor.
’Yaşlandın, kenara çekil’
Önemli bir neden de "mahalle baskısı." Yaşı altmışı veya yetmişi bulanların üzerinde ciddi bir mahalle baskısı var. Toplum onlara, "Artık yaşlandın. Ondan bundan şikáyet etmek neyine. Haline razı ol bir kenara çekil dinlen!" diye dayatıyor.
Ve bir nokta daha: Yaşınız özellikle altmışı geçti mi beklentileriniz de artıyor. Ufak tefek sağlık sorunlarını bile eskiye oranla daha çok önemsemeye başlıyorsunuz. Bunun bir nedeni de ufaktan ufaktan içimizi kemiren ölme korkusu olmalı...
Erkekler neden yalnız
Bu yazı dizisinden en çok erkeklerin bazı sonuçlar çıkarmasını istedim. Problemlerini ortaya koymaya çalıştım. Erkekler zaten birer "kendine bakma kusurlusu!" Daha da kötüsü çok da yalnızlar... Yalnızlaşma hali yaşlandıkça belirginleşiyor. Gençlik döneminin "ıssız erkeği" yaşlandıkça "yalnız erkek" haline geliyor. Çünkü erkeklerin kadınlar gibi güçlü sosyal ağları yok. Arkadaşlıkları köklü değil. Aile bağları kadınlar gibi sıkı örülmemiş. Arkaya bakmak yerine önlerine bakmak, geride kalanı unutmuş gibi davranmak (en azından öyle sanmak) erkekliğin şanından sayılıyor. Bırakın adam gibi beslenmeyi, erkekler kadınsızsa tıraş bile olmuyor, duş bile yapmıyor.
Düşük testosteron sendromu
Erkekleri yalnızlaştıran başka şeyler de var: Kadınlar güçlenmeye başladı. Güçlendikçe daha bağımsız davranıyorlar. Erkekler bundan da rahatsız. Kadının erkeğe daha az ihtiyacının olduğunu düşünmek onları üzüyor. Ayrıca yeni hayat, yeni çevre, yeni trendler erkeklerin sperm sayılarını azaltıyor, testosteron seviyelerini düşürüyor. Testosteron düşüklüğü o kadar yaygın bir sorun haline geldi ki, ürologlar bu duruma dayanamayıp yeni bir sendrom bile tanımladılar: "Düşük testosteron sendromu." Bu sendroma yakalanan erkekler daha bir eve kapanıyor, depresyona daha kolay giriyor, daha yorgun, güçsüz, isteksiz, ilgisiz oluyor. Zaman zaman öfke patlamaları görülse de, testosteron azalmasının iktidar kaybı anlamına geldiğini çok iyi bildiğinden uyku sorunları, halsizlik, güçsüzlük gibi problemler yaşamaya başlıyor.
Kayıplar çoğalıyor
Orta yaşlar kapımızı çaldığında canımızı sıkan şeyler yalnızca uykularımızın eski tadını kaybetmesi, cinselliğin ikinci üçüncü plana düşmesi, saçların dökülmesi, cildin sarkıp düşmesi değil. Bu yaşlar bedenin güç kaybettiği zamanlar. Beden eskisi kadar güçlü olmayınca sahip olduğunuz genetik hatalar kapınızı birbiri ardına çalmaya başlıyor. Orta yaşlarda karşılaştığınız şeker, kolesterol, trigliserid, tansiyon yükselmelerinin nedeni biraz da bu "asansörün iniş düğmesine basılması" ile ilgili bir durum. Yani orta yaşlarda sadece östrojeninizi ya da testosteronunuzu değil, daha pek çok şeyinizi kaybetmeye başlarsınız. Eğer bu kayıpları geciktirmek veya tesirlerini azaltmak istiyorsanız kendinize iyi bakmalısınız.
BİR SORU/BİR CEVAP
Yaşlanan erkek neden feminenleşir
DİZİDE, "erkekler yaşlandıkça feminenleşiyor deyince e-postama ciddi bir saldırı oldu. Oysa haksız değilim. Erkekleri yaşlandıkça feminenleştiren sadece testosteronlarını kaybetmeleri değil. Özellikle son elli yılda çevresel kirlenme nedeniyle erkek bedenine giren kimyasallar da erkekleri feminenleştirmeye başladı. Bu kimyasalların kimi solunumla ciğerden, kimi temasla ciltten, kimi de yiyeceklerle sindirim sisteminden vücuda dáhil oluyor. Bunların bir kısmı, egzoz dumanlarının, kullandığımız pet şişelerin, tarım ilaçlarının içinde gizli. Bir kısmını ise ilaç niyetine (simetidin isimli mide ilacı, ketokonazol isimli mantar ilacı, statin yapısındaki kolesterol ilaçları) biz yutuyoruz. Kısacası şu veya bu şekilde hayatta kalma süremiz uzadıkça orasından burasından feminenleşiyoruz. Çünkü bu kimyasalların çoğu vücutta kadınlık hormonu östrojene benzer etkiler gösteriyor.
BİR BİLGİ
Uzun ömrün sırları
ÜNLÜ Amerikan Üniversitelerinden Emory’de yapılan bir araştırma, "yüz yaşını geçen erkeklerin ortak özelliklerinin" çalışkanlıkları, bağımsız yapıları, olumlu davranışları, düşünce yeniden ayağa kalkma becerileri olduğunu göstermiş. Bu temel yetenekleri kazanmış olanların içinde alkol kullanan, kolesterolü yüksek olanlar da varmış. Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri ise şu: İyi yaşlanmak, yalnızca ne yiyip içtiğinizle ilgili bir durum değil. İyimserliğini koruyan, sosyal bağlarını güçlü tutan, inanç dünyasını zenginleştiren, yaşlanmasına rağmen çalışmaya devam edip aktif bir ömür sürenlerin uzun yaşamayı daha çok hak ediyor. "Kendini yaşlı hissetmemek" son derece önemli bir faktör. Beden ve ruh dengesi mükemmel, kendini güçlü, sağlıklı, iyi hisseden, günlerini huzur ve keyif içinde geçiren yaşlılar ufak tefek sağlık sorunları olsa da hayat kalitelerini kolay kolay kaybetmiyorlar.
ÖNEMLİ
Modern tıbbın katkısını unutma
MODERN tıptaki gelişmeler de yaşlanmanın kalitesini arttırdı. İşitme cihazları duyma sorunlarını, katarakt ameliyatları görme problemlerini, viagra sertleşmeme korkusunu azalttı. Diz ve kalça eklemleri harap olanlara yeni eklemler takılabiliyor. Prostat cerrahisindeki gelişmeler erkeklerin yüzünü güldürüyor. Kolesterol tedavisinde mükemmel başarılar elde edildi. Hipertansiyon tedavisinde kullandığımız ilaçlar elimizi bir hayli güçlendirdi. Şeker hastalığının tedavisinde tarihin en iyi noktalarındayız. Koroner kalp hastalığında stend uygulamaları günü birlik, by-pass cerrahisi üç-beş günlük problemler haline geldi. Kısacası bu iyi ve kaliteli yaşam hikáyemiz için modern tıbba mutlaka bir teşekkür borcumuz olmalı.