Bu sözlerle anlatıyor Gülseren Suzan Mernzel, 1970 yılında geldiği Almanya’da gurbetin ne demek olduğunu ve ekliyor: “Gurbet çalışmak demektir, hem de gece-gündüz çok çalışarak kazanmak, mümkün olduğunca az harcamak, biriktirmek ve memlekete dönüp başını sokacağı bir ev almak demektir.”
#AlmanyaAlmanya’ya 1958 yılında öğrenci olarak gelen, sonraki yıllarda Türklerin gözü, kulağı, sesi olan WDR’deki ‘Köln Radyosu’ olarak bilinen Türkçe programları bölümünün yıllarca yöneticiliğini yapan Yüksel Pazarkaya da “gerçek göç hikâyeleri’ni anlattı.
#Almanya-TürkiyeTürk televizyonlarında dizi furyası tam başlamadan önce 80’li yıllarda TRT ‘Mardin Münih Hattı’ diye bir dizi yayınladı. Televizyon tarihinde ilk ‘Gurbetçi’ dizisiydi bu ve benzeri bir daha yapılmadı. Adı üzerinde dizi, Türk-Alman aşkının anlatıldığı bir kurguydu. Prof. Dr. Fuat Oduncu’nun ‘Mardin Münih Hattı’ndaki öyküsü ise tamamen gerçeklere dayanıyor. Çok ödüllü, son olarak kanser araştırmalarına yaptığı kazanımlar nedeniyle Almanya Yüksek Liyakat Nişanı’na layık görülen Prof. Dr. Fuat Oduncu ile başhekim olarak görev yaptığı Helios isimli Münih LMU Üniversitesi’ne bağlı klinikte görüşüyoruz. 1970 yılında doğduğu Midyat’tan annesi ve 5 kardeşiyle İstanbul Sirkeci Garı’ndan kalkan ‘Gurbet Treni’ ile Almanya’ya olan yolculuktan başlıyor anlatmaya...
#AlmanyaAlmanya’ya göçün 60’ıncı yılında ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) olarak bilinen ilk nesil Türklerden ilk ağızdan gerçek göç hikayeleri… Sirkeci Garı’ndan aynı trenle Münih Tren İstasyonu’nun 11. peronuna gelen ve oradan grup grup Almanya’nın farklı kentlerine dağı(tı)lan Türkler yaşadıkları acı tatlı anılarını Hürriyet’e anlattı. Özlem dolu, duygu dolu, acı dolu, ama sevinç de dolu gerçek göç hikâyeleri. İşte bunlardan biri de Trabzon-Köprübaşı’ndan Osman Yazıcı’nın hikâyesi...
#Gastarbeiter2002 yılından günümüze faaliyetine devam etmekte olan Barbare Bağları ve Barbaros Bağ Evi, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede Tekirdağ’da bulunan huzurlu bir yer. Can Topsakal’ın kuruculuğunda hayata geçen Barbare Bağları, organik, biyodinamik ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla hareket ediyor. Bağların kalbinde yer alan Barbare Studio ise Celine Topsakal kuruculuğunda 2024 yılı içinde ilk misafir sanatçı/küratör projesini başlattı. Bu projenin T. Melis Golar küratörlüğünde açılan ve Leyla Bayrı’nın sergi koordinatörü olduğu ilk sergisi “Yer Duygusu” 14 Eylül’de Barbare Bağları’nda izleyicilerle buluştu.
#Barbare StudioRoman gibi bir hayat hikâyesi var… Dedesi İzmir’in ilk belediye başkanı, ailesi Manisa’nın önde gelenlerinden ama kendisi bir trajedinin içine doğuyor. Hayali ressam olmak fakat koşullar onu hukuk okumaya zorluyor. İlk duruşmalara, henüz öğrenciyken 12 Eylül sonrası tutuklanan ağabeyinin davalarını takip için giriyor. 28 yıl avukatlıktan sonra edebiyat ve sanat dünyasına dalıyor. Yeni dizi projesine hazırlanırken TBMM’ye transfer oluyor. Bugün karşımızda AK Parti Grup Başkanvekili olarak bulunuyor; Bahadır Yenişehirlioğlu...
#AK PartiNagehan Kruç Şeremet’in varlıklı bir ailenin çocuğu olarak 1940'larda doğan Ender’in Üsküp'ten Türkiye'ye uzanan acı dolu hikâyesini anlattığı 'Kerpiç Reçeli', genzimizi yakan duygulara boğulduğumuz o eski romanların tadını arayanlara göre bir eser; Yeşilçam filmi tadında.
#Nagehan Kruç ŞeremetTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiBütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçSuriye’de iç savaşın ortasında direnen, âşık olan, evlenen ve bir çocuk dünyaya getiren Waad Al-Kateab tüm bu yaşadıklarını beş yıl boyunca gün gün kayda aldı. Yüzlerce saatlik kayıtlar ‘For Sama’ belgeseline dönüştü. Al-Kateab kızı Sama’nın ilk gülüşünü gördüğü anı “Kendimi tüm bombardımanlardan daha güçlü hissettim. Bu da direnişti” diyerek anlatıyor.
#For SamaYazar, oyuncu ve yönetmen Emine Sevgi Özdamar, Mannheim Belediyesi’nin ‘2022 Schiller Edebiyat Ödülü’nü aldı. Mannheim’da düzenlenen törende, Emine Sevgi Özdamar’a ödül takdim konuşmasını Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier gerçekleştirdi.
#Emine Sevgi ÖzdamarKoca yaşlı dünyamız bugün kritik bir eşiği daha aştı. Gezegenimizin nüfusu artık 8 milyar oldu. Daha 11 yıl önce 7 milyarıncı bebeğin doğduğunu düşündüğümüzde bu hız başımızı döndürüyor. Ancak uzmanlar "Bu iş hep böyle gitmeyecek" diyor. Peki bundan önceki "milyar bebekler" bu işe ne diyor? İşte cevabı...
#Birleşmiş MilletlerCUMHURBAŞKANI Yardımcısı Fuat Oktay, çevre kirliliği kadar bilgi kirliliğinin de toplumu tehdit ettiğine dikkat çekti. 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası'na vurgu yapan Oktay, "Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan dijital haber raporuna göre, Türkiye, dünyada en çok dezenformasyona maruz kalan ülke. İşte daha dün kahraman ordumuzun terör örgütü PKK/YPG'ye karşı kimyasal silah kullandığına dair alçakça bir iftira dolaşıma sokuldu. Mehmetçiğin terörle mücadelesine kara çalmaya çalışmak, terörden de beterdir ve asla kabul edilemez" dedi.
#İSTANBULİBB Yayınları’ndan çıkan ‘Köyleriyle İstanbul’, şehrin gerçek köy statüsündeki yerleşim yerlerini hikâyeleriyle ele alırken, bir zamanlar sadece ‘köy’ olarak geçen şimdilerin büyük ilçelerini anlatıyor. Ve bizleri bir zamanların İstanbul’unu gezmeye, tanımaya davet ediyor...
#Doğan HızlanFilmlerin yaşamımızdaki yeri büyüktür. Özellikle de film tutkunları hayranı oldukları oyuncuların film ve dizilerini daha özenle araştırmaktadır. Bu ünlü oyuncular gerek yerli gerekse yabancı olsun binlerce filme imzalarını atmış başarılı oyunculardır. Bireylerin dikkatlerini çeken bir oyuncu da Penelope Cruz isimli oyuncudur. En iyi Penelope Cruz filmlerini ve en çok izlenen filmlerinin listesini sizler için derledik.
Hürriyet Kitap, arşiv niteliğindeki yayınlarına yeni bir öyküyle devam ediyor. Yapımcı ve gazeteci Güven İslamoğlu’nun imzasını taşıyan “Her Evde Bir Hikâye Var” kitabı, günlük hayatta fark edilmeyen insanların yaşamlarını mercek altına alıyor.
#Güven İslamoğluÖdüllü gazeteci ve belgeselci Brent Renaud, Rusya tarafından açılan ateş sonucu boynundan vurularak yaşamını yitirdi. Renaud'un hayatının kan donduran son anlarını olay yerindeki gazeteciler dünyaya anlattı. Peki Renaud ne için Ukrayna'daydı, hayatını neye adamıştı? Onu da meslektaşlarından dinleyelim...
#Brent RenaudDJ’lerin 90’lı yılların şarkılarını çaldığı, hatta o dönemin ikonik müzisyenlerinin katıldığı konserlere, partilere ilgi her geçen gün artıyor. Gençler canlı müzik mekânlarında en çok 90’larla eğleniyor. Modern meyhanelerin şarkı listeleri o dönemin istilası altında. İyi de birçok müzik insanının popun ‘altın çağı’ olarak gördüğü 90’ların büyüsü neydi? Uzmanlar ve müzisyenlerle bu sorunun yanıtını aradık.
#90'Larİstanbul’un kültür sanat hayatının kalbi Beyoğlu’na komşu, tiyatro dekoru gibi bir mahallede doğuyor. Sahne tozunu hem izleyici hem oyuncu olarak daha çok küçük yaşta yutuyor. Şehir Tiyatrosu’nun sanatçı kadrosuna gir-diğinde henüz 16 yaşında! Bugün sahnede 45’inci yılını geride bırakmasına, 100’e yakın farklı oyunda rol almasına rağmen ‘tiyatro’ dendiğinde halen heyecanlanan Cem Davran ile eski albümleri karıştırdık…
#Cem DavranVictoria Jamieson’ın, hayatının uzun yıllarını Kenya’daki bir mülteci kampında geçiren Omar ve kardeşi Hassan’ın gerçek hayatlarından yola çıkarak kaleme aldığı çizgi romanı ‘Yıldızlar Saçıldığında’ savaş, göç ve mülteciliğe dair dostluk, sevgi ve dayanışmanın en güzel örneklerini barındırıyor.
#Yıldızlar SaçıldığındaTürk edebiyatının önemli isimlerinden... Yazdıklarıyla okuyucunun gırtlağını düğümlüyor. O kadar gerçekçi anlatıyor ki hikâyesini yüzünüze bir tokat yemişsiniz hissi uyandırıyor, canınızı yakıyor, sizi düşünmeye itiyor. Buna rağmen o “Gerçeğin kendisinden daha şiddetli bir şey yazabilmem mümkün değil” diyor. Ciddi bir okur kitlesi olan Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra bu hafta yeni kitabı ‘Zamir’i çıkardı. Onunla buluştuk, edebiyatını, yeni kitabını ve hayatı konuştuk: “İnsanın etrafındaki en kalın duvar, başka insanlar.”
#Edebiyat