Yeni açılan ilk vegan fine dining restoranımız Telezzüz bana ünlü şef Rasmus Kofoed’in Kopenhag’daki Angelika’sını hatırlattı. Kişniş soslu, damlasakızlı-tahinli piyaz, enginarlı keşkek, şalgam ve sumaklı soğan salatasıyla servis edilen istiridye mantardan şiş... Benim için iyi ve dengeli bitki bazlı yemek anlayışına tam da uyan tabaklardı tattıklarım.
#Ebru ErkeBir mutfak yarışması için ‘milli mesele’ demem abartı gelmesin sakın. Takımlarını destekleyen yüzlerce coşkulu taraftar, devletlerinin bu yarışma için yaptığı milyon euro’luk yatırımlar, yarışma alanındaki malzeme dolu kocaman TIR’lar… Geçen hafta finallerine katıldığım Bocuse d’Or izlenimlerimi yazdım.
#Ebru ErkeSağlıklı yaşam, farklı beslenme tercihleri gibi popüler akımlar tadımlara da yansıyor. Artık miksolojistler yemeklere özel alkolsüz içecekler hazırlamaya ve ortaya harika eşleşmeler çıkarmaya başladı. Önümüzdeki birkaç yılın en büyük trendlerinden biri bu olacağa benziyor.
#Ebru ErkeDünyanın En İyi 50 Restoranı Listesi 2023 açıklandı, Lima’daki Central dünyanın en iyisi seçildi. Listede Peru’dan başka restoranlar da var. 2 yıl önce ülkeye gidip 4 yerde yemek yemiş, şeflerin nasıl birlik olduğunu görmüştüm. Birinde yerken “Mutlaka diğerine de gitmelisin” diyorlardı. Ülkemizden Neolokal’in 63, TURK’ün 66’ncı sırada olması büyük başarı. Ama umarım ki Peru modelini bir gün biz de uygularız. Bunu yaparsak eminim bizim mutfağımız da konuşulur.
#Restoran2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiYepyeni bir seneye güzel dileklerle girdik. Pek çoğumuzun 2023 hayallerinden biri de yeni ülkeler ve şehirler keşfetmek. İşte bu yüzden jüri üyelerimize 2023 yılı seyahat planlarını sorduk. Aynı isimdeki animasyon filmiyle aklımıza kazınan Madagaskar’ı öneren de sanat şehri Avusturya’yı tercih eden de oldu. Önerilerimize bakıp ister sokak lezzetlerinin peşine düşün, isterseniz Noel Baba’nın köyüne uğrayın. Yeni yıl bol seyahatli günler getirsin.
#Seyahat2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiDünyanın en iyi restoranı seçilen Geranium’un pesketaryen menüsünü ilk tadanlardan oldum. 2 Michelin’li Jordnaer’in karides pate dolgulu hamur lokması damak hafızamın en özel köşesine yerleşti. Marbella’daki yeşil elma görünümlü kaz ciğerini, Sicilya’daki orkinosu çok başarılı buldum. 2022’de, yurtdışında aklımda en çok yer edinen yemeklere bakalım...
#GeraniumÇoğunun yanından geçip gidiyoruz. Varlıklarından bile haberdar değiliz. Oysa şehrin sağlıklı bir ekosisteme sahip olması için hayati önem taşıyorlar. Sadece şehre de değil, hem insanlara hem de kuşlar, kelebekler, arılar gibi birçok canlıya faydaları var. Akademisyen Cihan Erdönmez ve Anna Zadrozna’nın hazırladığı ‘İstanbul’un Sokak Otları’ çalışması onları fark etmemizi sağlıyor.
#Cihan ErdönmezCeylan Gözü çiçeği; bahçe ve balkonların vazgeçilmezi olan çiçekler içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte bu çiçeğin bir başka adı; sardunya olarak belirtilir. Halk dilinde ceylan gözü çiçeği şeklinde bilinmektedir. Bakımının doğru şekilde yapılmasıyla beraber çok uzun seneler boyunca yaşar ve bolca çiçek verir. Peki Ceylan Gözü çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır? Ceylan Gözü çiçeği özellikleri ve bakımının püf noktaları nelerdir detayları ile derledik.
Macaristan’ın başkenti son yıllarda gastronomi ataklarıyla dikkatleri üzerine topluyor. Michelin yıldızının ülkeye gelmesi haliyle yeni Macaristan mutfağı hakkında merak uyandırmayı başardı. Üst düzey gastronomik bir deneyim yaşamak isteyenlerin şehirden iyi bir izlenimle ayrılacağı muhakkak. Öyle mekânlar var ki ağzınıza attığınız her lokma hafızanızda yer edecek kadar güçlü izler bırakacak.
#SeyahatÖnümüzdeki pazar, 8 Mayıs, Anneler Günü… Eğer anneniz sizinle tatil yapmayı seviyorsa ona verebileceğiniz en güzel hediye, yepyeni bir rota olabilir. Jürimiz farklı zevk ve beklentideki anneler için seyahatler planladı… Gurme anneler lezzetin peşinde Kopenhag’a doğru yolculuğa çıkıyor, yorgunluğunu şifalı termal sularda atmak isteyenlerse Afyon’a…
#HürriyetMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorGastronominin Oscar’ı olarak da bilinen Bocuse d’Or birkaç hafta önceydi. Ülke takımlarına verilen büyük çaplı devlet desteklerinin o ülkenin gastronomisine yapılmış önemli bir yatırım olduğunu bir kez daha gördük. Bir gün Türkiye olarak bu yarışmayı biz de kazanmak istiyorsak sabır isteyen uzun soluklu bir strateji için gereken adımları atmaya başlamamız lazım.
#Bocuse D’OrRasmus Kofoed son yılların en dikkat çeken şeflerinden. Bocuse D’Or yarışmasına ülkesi adına katılıp ikişer yıl arayla bronz, gümüş ve altın madalyaları toplamıştı. Restoranı Geranium ise Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde ikinci sıradaki yerini aldı. Menüsünden kırmızı eti kaldırması sektörde meydan okuma olarak görülse de bu kararın arkasında beş yıldır et yememesi var.
#Rasmus KofoedSardunya, faydaları ile modern tıbbın da kullandığı bitki türleri arasında yer alıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen Sardunya, eski zamanlarda bağırsak problemleri, ateş ve yorgunluk gibi rahatsızlıklarda da kullanılmıştır. Peki, Sardunya'nın faydaları arasında neler yer almaktadır? Sardunya neye iyi gelir? İşte, sinüzit ve bronşit gibi rahatsızlıklara derman olan Sardunya çiçeği hakkında detaylı bilgiler
#SardunyaDanimarka’nın bulutlu ve serin başkenti, tasarımda iddialı, şehir planlamasında rakipsiz... Ancak, “Dünyanın en yaşanılası şehri” listelerinde her daim üst sıralarda olan Kopenhag’ın sahip olduğu tüm katma değerler arasında bir tanesi, her şeyin önüne geçiyor: Gastronomi