O, beş kuşaktır aşçılık yapan bir ailenin en tutkulu ferdi. Küçükken duvarına popstar değil ünlü şeflerin posterini asacak kadar mutfağa tutkulu… Rus mutfağının varlığını dünyaya duyuran şef Vladimir Mukhin’in ‘mediterrasian’ konseptli restoranı Sakhalin artık İstanbul’da...
#Vladimir MukhinGastronomide sürdürülebilirlik denince akla hemen atıksız ilkesi gelebilir ama bu aslında aynı kalitede ürün devamlılığının sağlanması anlamına da geliyor. Yani üreticinin ürününe sahip çıkması gerekiyor. Peki, üretici ürününe ne zaman sahip çıkar? Yaptığı işin kıymeti bilindiği, ürününü satıp para kazanabildiği zaman. Tıpkı İtalya örneğinde olduğu gibi...
#Ebru ErkeBu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#LahmacunGeleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıBirçok farklı bitki ve baharattan oluşan kış çayı, tam bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Kış çayını diğer bitki çaylarından farklı kılan özelliği, içeriğinde birçok bitkiyi barındırmasıdır. Kış çayının nasıl demlendiğini öğrenebilir ve rahatlıkla demleyebilirsiniz. Peki, kış çayı nasıl demlenir? Kış çayları ne kadar süre demlenmeli sorusunun cevabını sizler için derledik.
#Kış ÇayıReçel yalnızca en tatlı meyvelerden olur diye düşünüyorsanız damağınızı yeni bir yolculuğa hazırlamanın vaktidir. Tarifini işin ehlinden püf noktalarıyla birlikte dinlerseniz acı biberlisi de olur, cevizlisi de. Ege’den Anadolu’ya bu topraklarda uzun yıllardır yapılan öyle farklı geleneksel tarifler var ki Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bilenlerine anlattırdık.
#ReçelValilik, belediye, kurum ve STK’lar misafirlerine, ziyaretlerde anı olması adına çeşitli hediyeler verirler. Son dönemde bu konuda güzel bir uygulama ile misafirlere bölgeyi, şehri, şehrin ürünlerini, şehrin ve ülkenin değerlerini anlatan kitaplar verilmeye başlandı.
#BursaWargaming, dünya çapında yaşanan koronavirüs salgınından dolayı eve kapanmak zorunda kalan oyuncularına destek olmak için spor ve yemek programı paylaşıyor. Eve kapanan insanların ruh sağlıklarını korumaları için birçok aktivite yapmaları öneriliyor. World of Warships oyuncuları için paylaşılan programlar ise oyunculara birçok konuda yardımcı olacak.
#OyunGeçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...
#Müge AkgünEfsane şehir Atina, geri dönüyor! On yıl önce yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kepenk kapatan halk, kentini eski ve yeninin senteziyle yeniden kuruyor. 24 saat canlılığını yitirmeyen şehrin yükselen mekânlarını sizin için derledik. Sokrates’in dediği gibi; yoğun yaşamın kısırlığından uzak kalmak için Atina’yı yaşamanız şart.
#AtinaSon günlerde sıkça duyuyoruz; ‘back to basics’ yani ‘temele geri dönme’... Bu kavram önümüzdeki yıllarda daha da çok hayatımızda olacak. İnsanın yetişemeyeceği kadar hızlanan dünyanın vaatlerinin bittiği günleri yaşıyoruz. Değişim başka bir yöne doğru devinimini sürdürecek. Bu sebepten, hızdan yorulanlara, ‘Ben annemin yemeklerini özledim!’ diyenlere duyurulur; yeni bir dönem başlıyor. Öze, basite dönme zamanı geliyor. Yakında ‘Sana tütsülenmiş pirinç yatağında zencefilli somon yaptım’ diyenler pilav üstü sucuklu kuru fasulye pişirmeye geçecek. Erken başlamak isteyenlere benden en temel tariflerin oranları...
#Refika BirgülYarın bayramın ilk günü. Baklava da geleneksel bayram tatlısı Fakat baklavaya alternatif arayanları memnun edecek seçeneklerin sayısı giderek artıyor. Bayram ziyaretine gelenlere ikram etmek için uzun düşünmenize gerek yok. Zira bu hafta jürimiz, Türkiye’nin dört bir yanından en iyi on bayram tatlı ikramı önerisini belirledi. Listede makaron gibi yeni ürünler de var, çikolata gibi klasikler de... Herkese iyi bayramlar!
Baharatlı ve acılı yemeklerin yer aldığı Adana mutfağı, büyük ölçüde Adana kebabı demek. Adana kebabının en büyük özelliği ise erkek koyun etinden yapılması, etinin sinirsiz hale getirilmesi ve zırhla elde kıyılması. Kebabın ardından çöp şiş, külbastı, içli köfte (analı kızlı olarak da anılıyor), çiğköfte geliyor. Şirden ve bumbar da yöreye özgü lezzetler arasında. Yemeklerde kekik, biber salçası, pul biber, kimyon ve karabiber bolca kullanılıyor. Yanında mutlaka şalgam içiliyor.
Dünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak Teknolojileriİtalya mutfağı denince akla gelen pek çok lezzet vardır: Pizza, makarna, risotto... Ancak bu büyük lezzetler arasında sadeliği ve özgünlüğüyle dikkat çeken bir yemek vardır ki o da ‘riso al salto’dur. Aslında israfı önlemeye yönelik, yaratıcı bir çözüm olarak doğmuş bir artık yemeğidir ve lezzetiyle özellikle Milano çevresinde, bir başyapıt olarak anılır.
#Riso Al SaltoDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningÇeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Türk Mutfağı Haftası gastronomi etkinliklerinin Ankara ayağı, Başkent Millet Bahçesi’nde başladı. Etkinlikte Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasıyla zenginleşmiş mutfağı, coğrafi işaretli ürünleri ve yöresel lezzetleri sergileniyor. Buluşmada deprem bölgesinden esnaflar da lezzetlerini sunuyor.
#Türk Mutfağı Haftası‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine Erdoğan