Siz de gece olunca gündüz aklınıza bile gelmeyen yemekleri sayıklamaya başlıyor musunuz? Eğer öyleyse kendinize hakim olun ve o leziz yiyecekleri unutmaya çalışın. “Yok unutamam, mutlaka bir şeyler atıştırmam lazım” diyorsanız, aşağıda vereceğimiz 10 sağlıklı gece atıştırmalıklarından birini deneyin.
#Sağlıklı YemeklerHalk arasında uykusuzluk olarak ifade edilen imsomnia, özellikle son iki yıldır devam eden pandemi sürecinin etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar; sağlıklı ve yeterli uykunun bağışıklık için son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Kişinin pandemide artan uykusuzluk sorununa karşı bir takım düşünsel ve davranışsal değişiklikler yaparak fayda sağlayabileceğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, uykusuzluğa karşı 9 etkili öneri ve uyarıda bulundu.
#UykusuzlukKan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan diyabetin habercisi olabileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, damarları ve sinirleri tahrip edebilir. Erken dönemde, diyabete dönüşmeden fark edilen hipergliseminin altında yatan nedeni tedavi edilmelidir" dedi.
#Yüksek Kan ŞekeriSağlıklı kilo kaybının ancak dengeli diyet, düzenli egzersiz ve kaliteli uyku ile sağlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu, "Özellikle horlama gibi uykunun yapısını bozan durumlar varsa fazla kiloya neden olabilir. En yaygın yanılgı; kilo verirsem horlamam geçer yanılgısıdır. Ya o kilolar horlamanıza bağlı meydana geliyorsa?” dedi.
#Horlama Kilo AldırıyorHâlâ sokaklarında atlarla dolaşılan, çocukların ellerinde kartallarıyla gezdiği göçebe bir hayatın hâkim olduğu bir coğrafyadayım, Kırgızistan… Sizlere hayatımda ilk kez, eşsiz manzaralar eşliğinde gerçekleştirdiğim Alakol Gölü tırmanış maceramı anlatacağım.
#KırgızistanKanada’nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki eyaleti British Columbia 150 yıldır “hiç eksilmeyecek görkem” sloganıyla tanınıyor. Yürüyerek keşfedilebilecek kadar küçük başkenti Victoria, Vancouver Adası’nın nefes kesen doğasında bir kültür mozaiği. Çin’den Avrupa’ya pek çok farklı grup bir arada yaşıyor. Üç üniversitesi, heyecan veren kültür ve sanat kurumları, tarihi dokuyu koruma başarısı, meşhur restoranları ve Kanada’nın en ılımlı iklime sahip topraklarıyla bir cazibe merkezi. Her mevsimde ormanda yürüyüş, bisiklet turu, golf yapmak birbirinden güzel parkların, bahçelerin tadını çıkartmak mümkün.
#36 SaatSık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı, konsantrasyon güçlüğü… Dr. Sinan Akkurt, tüm bunların çok fazla şeker tükettiğinizin belirtileri olabileceğini söylüyor! Şeker bağımlılığından kurtulmanın pratik yolları ve tedavi şekilleri olduğuna dikkat çekiyor…
#ŞekerRamazan ayında tüm dünyadaki Müslümanlar gün içinde yiyecek, içecek ve diğer fiziksel ihtiyaçlarından uzak durur. Ruhu arındırma, Allah’a daha yakınlaşma ve özveride bulunma zamanı olan ramazan, yiyip içmemekten çok daha fazlasıdır. Biliyorum, 18 saat oruç tutuyorsunuz. Kan şekeriniz ve enerjiniz düşmeden sağlıklı bir ramazan geçirmeniz için önerilerim olacak.
#Mehmet ÖzDiyabet tüm dünyada hızla artarken Türkiye'nin 10'da birinden fazlası şu anda bu hastalığı taşıyor. 10'da 2'si ise birkaç yıl için diyabet ile karşılaşacak. Ancak ailesinde şeker hastalığı ılanlar düzenli kan şekeri kontrolü ve diyet, egzersiz ile ilaçsız da diyabetten korunabiliyor.
#DiyabetElif Şafak, Türk edebiyatının en parlak yıldızlarından biri. Her romanı yüz binleri aşan sayıda satıyor. Bizim gibi çok az kitap okuyan bir toplumda bu başarıyı gösteren yazar sayısı bir elin beş parmağı kadar bile değil. Şafak, aynı zamanda bir anne. Yaşamını iki çocuğuna, kitaplarına ve tabii ki eşine adamış. Birçok kitabında yemek tarifleri, yemek üzerine konuşmalar uçuşup gidiyor. Ama mutfakla arası pek iyi değil. Yani teorisi kuvvetli, pratiği oldukça zayıf.
Bundan on yıl önceye kadar paten gibi sporlar ülkemizde pek yaygın değildi. Hatta spordan bile sayılmazdı. Bugüne baktığımız zaman kendini kabul ettirmiş patenciler kendi seçtikleri yerlerde bazen rahatça bazen güvenliklerden kaçarak bu sporu icra ediyorlar. Bazıları "Agressive" yani havada taklalar atarak, merdiven kenarlarından kayarak bazıları ise sahil kaldırımlarında spor yani fitness amaçlı kayıyorlar.