Giderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkDoğum bakımı sağlayıcınız, bebeğin boyutunu ve amniyotik sıvı hacmini değerlendirmek için sizi bir ultrason taraması için yönlendirdi. Bu tip ultrason taraması, fetal büyüme taraması olarak da adlandırılabilir. Peki, fetal boyutu değerlendirmek için kullanılan Biparietal çap nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bpd Nedir?Gebelik şüphesi yaşayan kadınların kafasında pek çok soru işareti oluşuyor, özellikle hamilelik testiyle ilgili bilgiler merak ediliyor. Hamilelik testi, bir kadının hamile olup olmadığını belirlemeye çalışır. Kan ve idrarda belirteçler bulunur ve gebelik testleri bu maddelerden birinin örneklenmesini gerektirir ancak bu test gebeliğin çok erken aşamalarında yapılırsa doğru sonuçlar vermeyebilir. Peki, hamilelik testi ne zaman, nasıl yapılır?
#Hamilelik Testi Ne ZamanGebelik yaşı geçmişe göre giderek artıyor. Önceleri kadınlar daha erken yaşlarda anne olurken günümüzde sosyoekonomik durumlar, kadının iş hayatında daha çok yer alması gibi sebepler nedeniyle gebe kalma yaşı giderek yükselişe geçiyor. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda en ideal gebelik yaşı 20 ile 35 yaşları arasında. 20 yaşından önce ya da 35 yaşından sonraki gebelikler, beraberinde hem anne adayının hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek bazı riskler getirebilir.
#İleri Yaş GebelikAslında kadınlar için en iyi üreme çağı 20’li ve 30’lu yaş grubudur. İleri yaştan kastımız 35 yaş grubu, gebelik adaylarının bulunduğu gruptur. Yaş ilerledikçe yumurta rezervleri ve yumurta kalitesi bozulmaktadır. Günümüzde modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı gecikmektedir. Artık bu hasta grubuyla daha fazla karşılaşmaktayız.
#HtvsaglikkulubuMiyomlar rahimde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Rahim, kaslardan oluşmuş bir organdır ve miyomlar da kaslardan oluşur. Miyomlar yerleşim yerine göre, rahmin içinden veya dışından çıkıntı oluşturabilirler. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Arzu İlknur Özdemir, miyomlarla ilgili tüm sorularımızı yanıtlıyor.
#Hamilelikİlerleyen yaşlarda hamile kalmanın bazı riskleri arttırdığı biliniyor ancak bu risklerin nasıl tespit edileceği bilinmiyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Semavi Ulusoy: “Klasik tarama testlerinin dışında yeni geliştirilen testler, 10. haftadan itibaren yüzde 100’e yakın bir doğrulukla olası genetik bozukluklar hakkında önemli bilgiler veriyor.”
#Genetik Test- TSRM Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Uncu: "Kadınlarda en ideal gebelik yaşı 25-28'dir. O nedenle kadınlara önerim, üremeyle kariyeri dengelemeleridir" - "Dünyada ve Türkiye'de kadınların yumurtalık kapasitesi azalıyor, özellikle ülkelerin endüstrileşmiş bölgelerinde sorun çok ciddi"
İngiliz Elizabeth Adeney sayesinde, ileri yaşta hamilelik tartışması yeniden gündeme geldi. Bir işkadını olan Adeney, tam 66 yaşında. Anne olmak için biraz yaşlı değil misiniz, diye soranlara, kendini 39 yaşında hissettiğini ve kendinden çok daha genç kadınlardan daha formda olduğunu söylüyor. Bebeği konuşmaya başladığında 70, ilkokulu bitirdiğinde 76 yaşında olacak. Tüm bunlar hatırlatıldığında “Kendimi savunmak zorunda değilim. Bu benimle bebeğim arasında bir mesele” diyor. İleri yaş hamileliği üzerine uzman görüşlerine başvurduk.
ABD’nin Massachusetts Hastanesi Kanser Merkezi’nden Medikal Onkolog Prof. Dr. Paul Goss, kız çocuklardaki erken ergenlik eğilimine bağlı olarak, yakın gelecekte kanser vakalarında artış görüleceğini söylüyor. ABD’de kurduğu Meme Tümör Bankası’na 50 ülkeden veri toplayan Goss, Türkiye’den de her yıl 200 kanserli doku ve kan örneği alıp, inceleyecek.
Çalışma yaşamında kadınların erkeklerle aynı koşulları paylaşmaları günümüz kadınının anne olma planını daha ilerilere atmasına neden oluyor. İlerleyen yaşla birlikte anne adayının kafasında ister istemez soru işaretleri oluşuyor. Bunlardan ilki daha genç yaşlara göre kıyaslandığında aynı kolaylıkla gebe kalınıp kalınamayacağı. Daha sonraki kaygıları; gebeliğin sağlıklı şekilde sürüp sürmeyeceği, doğum sırasında çıkabilecek güçlükler. Kuşkusuz en büyük endişe ilerleyen anne yaşının bebeğinin sağlığını ne yönde etkileyeceği.